Socialdemokratiet kom i undertal: Skoleledere får ikke friere hænder til at hyre lærere

Socialdemokratiet kom i undertal: Skoleledere får ikke friere hænder til at hyre lærere
Kommunalbestyrelsen var uenige om, hvor store frihedsgrader skoleledere på de enkelte skoler skal have. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 21:02
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
23. SEP 2021 • 21:02

Socialdemokratiet kom i undertal, da kommunalbestyrelsen torsdag tog stilling til, om skolelederne skal have mulighed for at ansætte lærere, der ikke har undervisningskompetence fra læreruddannelsen, til at undervise i de obligatoriske fag.

Som det er i dag, skal politikerne godkende en eventuel fravigelse fra kravet, og sådan vil det fortsat være, fordi et snævert flertal insisterede på at holde fast i en kontrollerende rolle.

Socialdemokratiet og Kristendemokraterne gik ind for at uddelegere beslutningskompetencen til skolelederne.

– Det er svært at finde de faglærere, der skal til, men vi har fuld tillid til, at de kan finde ud af det ude på skolerne, sagde socialdemokraten Erik Lund Hansen.

Imod var den borgerlige blok samt Enhedslisten.

– Jeg synes, det er en uskik, at vi efterhånden på rigtig mange områder bliver ved med at uddelegere kompetencer til chefer og ledere. Det gør, at vi mister fornemmelsen med, hvad der foregår, forklarede Linda Kofoed Persson (DF).

Politikere slap undervisningstid

Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten foretrak også, at kommunalbestyrelsen fortsat skulle beslutte, om skolerne skal have lov til at nedsætte undervisningstiden, men på dette punkt var alle øvrige partier fortalere for at overdrage det sidste ord til skolechefen.

Samme flertal besluttede også at fravige kravet om at udarbejde en kvalitetsrapport for det bornholmske skolevæsen hvert andet år.

Også elevplanerne var til afstemning. Her besluttede et flertal dog at fastholde dem.

– Det er skoleledernes ønske, at de vil fortsætte med elevplanerne, og det synes jeg, vi skal følge, sagde Erik Lund Hansen.

Kun Enhedslisten og Kristendemokraterne ønskede at lade det være op til skolerne selv at beslutte, om der skal laves elevplaner for samtlige elever fra børnehaveklasse til 9. klasse.

– Der er mange andre ting, vores lærere kunne bruge deres tid på, sagde Morten Riis (Enh.).

– Lad os nu endelig glæde os over, at grebet om folkeskolen bliver løsnet lidt fra statens side. Lad os give slip og turde give noget ansvar ud til skolerne, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), der med sin stemmeafgivning var aftenens mest liberale politiker på skoleområdet.