Snesevis af affaldsstationer skal op i bykerner og sommerhusområder

Snesevis af affaldsstationer skal op i bykerner og sommerhusområder
Miljøminister Lea Wermelin har stået i spidsen for den lovgivning, som gør det nødvendigt for Bofa at etablere centrale affaldsstationer – kaldet MiljØ'er – inden årsskiftet 2021/22. Bofa har de seneste par år eksperimenteret med prototyper til grundigere affaldssortering af husholdningsaffald igennem projektet Wasteman. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 8. APR 2021 • 09:57
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
8. APR 2021 • 09:57

MILJØ

Fra 2022 skal alle danskere sortere husstandsaffaldet i ti fraktioner, og flere steder på Bornholm ville de nye regler komme til at skabe nogle udfordringer. Bofa har lagt en plan for, hvordan man i sommerhusområder og i de gamle byers snævre gader kan organisere indsamlingen af affald.

Redskabet bliver nogle nye stationer til opsamling af affald – eller "MiljØ'er", som Bofa kalder opsamlingsstederne.

– Der er simpelthen nogle steder, hvor der ikke er plads, siger Bofas direktør, Jens Hjul-Nielsen.

Miljøøerne, forventer Bofa, vil skulle installeres i Svaneke, Allinge, Sandvig, Hasle, Rønne, Nexø og Gudhjem. Der lægges op til et mindre antal i hver by, men Bofa understreger samtidig, at langt hovedparten af husstandene på Bornholm fortsat vil få indsamlet affaldet på adressen.

I ferielandet regner Bofa med, at der skal etableres mellem 55 og 70 affaldsstationer ved indgangsvejene til sommerhusområderne.

Præcist hvor henne der senere på året vil blive opstillet affaldsanlæg, er endnu ikke besluttet. Den endelige placering vil Bofa finde efter drøftelser med borgerforeninger og andre relevante aktører..

– Vi skal finde ud af, hvor vi skal sætte dem op, for det bliver der selvfølgelig nogle diskussioner om. Selv om jeg synes, de er ret diskrete, vil der være nogle steder, hvor de ikke passer ind, siger Leif Olsen (SF), formand for natur- og miljøudvalget.

– Jeg synes, at Bofa er kommet med en god løsning på et problem, tilføjer han.

Størrelsen på miljØ'erne kommer til at variere, alt efter hvor mange boliger der skal bruge dem.

Hvordan de nye affaldsstationer kommer til at se ud, kan Bofa endnu ikke løfte sløret for. Udbuddet af renovationsopgaven vil blive behandlet politisk sidst på måneden, og først herefter kan Bofa gå i detaljer med, hvordan affaldsindsamlingen skal foregå, og hvordan fremtidens skraldespande vil blive designet. Det ligger dog fast, at alle husstande, der ikke knyttes til en affaldsstation, skal sortere i ti enheder.

Ingen sække

Centrale affaldsstationer indføres til dels på grund af de ældre bydeles udformning og vejenes beskaffenhed, men det handler også om arbejdsmiljøet for renovationsarbejderne. De nye krav fra regeringen indebærer, at der ikke længere vil være sække i skraldespandene. Det medfører, at beboere i hjem, hvor skraldespandene står i en baggård, som man kun har adgang til igennem huset, skal benytte sig af miljøøerne.

– Nogle sætter i dag sækkene ud til gaden om morgenen, inden skraldebilen kommer, men den løsning vil ikke længere være en mulighed, forklarer Jens Hjul-Nielsen.

Bofa sigter efter, at ingen husstande i byerne skal have mere end 300 meter til nærmeste affaldsstation. Borgere, der ikke har kræfterne til at bære skraldet, skal forvente at få hjælp, bedyrer Leif Olsen.

– Det er klart, at vi har borgere, der af den ene eller anden grund ikke kan klare det. Så vi skal have kontakt til Social- og Sundhedsudvalget og finde ud af, hvordan man løser det. En ting er klart; Bofa må ikke, så vi skal have fundet en måde at løse det på, siger natur- og miljøudvalgsformanden.

I sommerhusområderne vil miljøøerne også løse et kapacitetsproblem i skraldespandene, påpeger Bofas direktør.

– Vi hører fra udlejningsbranchen, at det ofte sker, at en ny lejer kommer frem til en fyldt sæk. Med denne model nærmer man sig en uendelig kapacitet, siger Jens-Hjul Nielsen.

Ved alle MiljØ’er vil det være muligt at sortere sit affald i 11 fraktioner; restaffald, madaffald, plast, papir, pap, glasflasker og glasemballage, batterier, småt elektronikskrot, komposit, tekstiler og metal, mens farligt affald vil blive indsamlet særskilt.

Den nye affaldsordning bliver dyrere for borgerne, men prisen bliver den samme, uanset om man fremover skal aflevere skraldet på en af miljØ'erne eller får hentet affaldet derhjemme, understreger Jens Hjul-Nielsen. Bofa anslår, at der kan blive tale om en takststigning på omkring 800 kroner per husstand per år, men tallet er dog fortsat behæftet med en del usikkerhed, da priserne for behandling og eventuel omlastning af visse affaldsfraktioner endnu er ukendt, oplyser Bofa.

 


Bofas nye MiljØ'er

Natur- og miljøudvalget godkendte tirsdag de pejlemærker, som de nye affaldsstationer vil blive opstillet efter:

"En MiljØ (udtales miljø-øer) skal forstås som en samling af affaldsbeholdere, der er tilstrækkelig store og tilstrækkelig mange til, at flere husstande kan benytte dem og her sortere alt deres affald".

Generelle pejlemærker:

– Det tilstræbes, at adgang til MiljØ’er sker via elektronisk låsesystem.

– Hvor det er muligt og hvor der er hjemmel etableres der kameraovervågning ved MiljØ’erne.

I byerne:

– Der skal tages hensyn til at sikre at alle borgere har kortest mulig afstand til en MiljØ’ og maksimalt 300 m.

– Det tilstræbes at placere MiljØ’er ud fra borgernes bevægemønstre.

– Det tilstræbes at de ældre bevaringsværdige miljøer ikke skæmmes af systemer til affaldsindsamling.

– MiljØ’er vil som udgangspunkt blive placeret på offentligt areal og det vil formentlig i mange tilfælde betyde at MiljØ’er vil blive placeret, hvor der i dag er parkeringspladser.

I sommerhusområder:

– I sommerhusområder vil al affaldsindsamling ske via MiljØ’er.

– I sommerhusområder tilstræbes det at MiljØ’er vil blive placeret ved indkørselsveje til de enkelte sommerhusområder.

– Eksisterende miljøstationer vil i videst muligt omfang blive omdannet til MiljØ’er.