Enebærskoven
Området er fyldt af store sten, såkaldte vandreblokke, der kom med isen under istiden for 25.000 år siden. Da istiden sluttede for 14.000 år blev vandreblokkene liggende. Græsset kaldes bølget bunke, og der er fine pletter med hedelyng. Her vokser både blåbær og tyttebær. De gamle træer er selvsåede fyrretræer, og der ses også popler, bævreasp og flotte birke. Et ældre birketræ har en stammerundkreds på 3,50 meter med en diameter på over en meter. Måske er det landets største.
Man bemærker de flotte gamle enebærtræer. Nogle er høje og slanke kaldet søjleener, andre er lave buske. Mange af enerne har små kogler, nogle er blå andre er grønne. De blå fra sidste år kan anvendes til snaps, enebærsnaps. I England laver man gin af enebær, andre lande producerer genever af bærrene. De kan samtidig give kødet en dejlig smag af røg, hvis man inden stegningen på panden skærer en rille på bøffen og hælder nogle enebær i revnen.
I ælder tider anvendte man enernes hårde træ til kosteskafter og risgærder, og man fejede ligeledes brændeovnen og gulvets grus i køkkenet. Under pesten i 1600-tallet gik man rundt i stuerne med en brændende ene for at tage lugten fra de stinkende bylder hos folk.

Enebærkogler, de blå er fra sidste år og kan anvende til snaps, en lækker enebærsnaps. Foto: Søren P. Sillehoved