Sjælden jobåbning på Christiansø: Skal eventyret begynde her?

Sjælden jobåbning på Christiansø: Skal eventyret begynde her?
Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 07:30
ERHVERV | CHRISTIANSØ | ABONNENT
10. JAN 2022 • 07:30

Stillingen som købmand på Christiansø er ledig, så nu søger forpagterne af gæstgiveriet, som købmandshandlen hører under, med lys og lygte efter en ny.

Det er næppe ofte, man får mulighed for at slå sig ned som købmand på en ø, som kun er på 0,22 kvadratkilometer – eller 22 hektar – hvor i øvrigt højeste punkt er på 22 meter, og hvor der ikke findes motoriserede køretøjer eller anden nymodens galskab.

Men sådan er Christiansø nordøst for Bornholm, hvor en stilling som købmand nu er slået op. Købmanden betjener dog også den anden af Ertholmenes beboede øer, Frederiksø på fire hektar, og ikke at forglemme sommerens titusinder af turister.

Det er virkelig et anderledes liv,
man får her, med en helt
anderledes hverdag, men absolut
på den gode måde

Derude på Ertholmene, som består af de to allerede nævnte øer, og dertil Græsholmen, som udelukkende er beboet af fugle, samt en række klippeskær, er der rig mulighed til at mærke naturen og blæsten, som ikke skal forveksles med historiens vingesus.

Det er der ellers også rigeligt af på den gamle fæstningsø, og bygninger og snart sagt alt andet er således fredet på øerne, hvor der bor godt 90 mennesker, som skam har både egen skole og læge.

Hvem mon rykker ind her som købmand? Arkivfoto: Nanna Krogh

Dertil er der også gæstgiveriet med hotellet, kroen, om sommeren en kiosk og året rundt købmanden. Ægteparret Charlotte Hallberg Andersen og Stig Hallberg har forpagtet gæstgiveriet siden 2008, og det er derfor også dem, der opslår stillingen som købmand.

Det sker på baggrund af, at købmanden gennem fire og et halvt år, Claus Juhl Zafnes, sammen med sin hustru, Laura, og deres tre skolesøgende børn har forladt Christiansø.

Hvilket ikke har været nogen overraskelse, men helt efter planen, fortæller Charlotte Hallberg Andersen.

– Allerede da de blev ansat, var det en klar aftale, at de ville rejse herfra med udgangen af 2021, siger hun.

– Christiansø Skole går kun til og med 7. klasse, men nu skal deres ældste dreng i 8. klasse, og de ønskede ikke, at han skulle gå på efterskole. Så til trods for, at de elskede livet på øen og havde det supergodt, ville de ikke lave om på den aftale.

Claus Juhl Zafnes, som her er i aktion, stod igennem fire år for købmandsbutikken på Christiansø, hvor han og hans hustru, Laura, også boede med deres tre børn. Arkivfoto: Berit Hvassum

Faktisk har jobbet som købmand allerede været slået op på de sociale medier, men i første omgang gav det ikke pote, så Charlotte Hallberg Andersen er ved at udarbejde noget mere udførligt materiale med for eksempel en video, der viser den smukke udsigt fra den bolig, et kommende købmandspar muligvis ville kunne råde over.

I øvrigt skulle hun selv og gemalen også lige være sikre på, at de kunne fortsatte som forpagtere af gæstgiveriet, for deres kontrakt udløb i 2021, men i august stod det klart, at de blev forlænget med yderligere fem år.

Lige for tiden er det en afløser, der står for købmandsbutikken.

Oplæring tilbydes

Hvor vil et nyt købmandspar komme til at bo?

– Forsvarsministeriet ejer al boligmassen herovre, og det er ministeriet, man tegner en lejekontrakt med. Og uden at kunne love noget forestiller jeg mig, at der kan blive tale om den bolig, som vores tidligere købmand boede i. Den ligger i Gaden her på Christiansø og rummede fem personer. Den er nymalet og har en rigtig flot udsigt, siger Charlotte Hallberg Andersen.

– Jeg vil selvfølgelig helst have en uddannet købmand, men det er ikke nødvendigvis en forudsætning, for det, man ikke kan, kan man lære, og vi står klar til at hjælpe folk i gang og tilbyder gerne noget oplæring. Det er ikke nødvendigvis en betingelse, men vi vil også rigtig gerne have en børnefamilie, som skolen kan nyde godt af. I hvert fald skal det gerne være et par, vi får, for der er næsten tale om to stillinger. Den, der bliver decideret ansat som købmand, er det jo på fuld tid, hvor der er susende travlt om sommeren, men god tid til fordybelse og til at nyde naturen om vinteren. Så det er et årsværk med mere arbejde om sommeren og mindre i løbet af vinteren. En eventuel ægtefælle eller kæreste er der også arbejde til, ikke fuld tid hele året, men cirka fra maj og til november er det fuld tid, og det er da syv måneder.

Er det også i købmandsbutikken, vedkommende skal arbejde?

– Det kan også være andre funktioner, men vi kan sige, at det bliver noget, der hører under gæstgiveriet.

Eventyret

Købmandsbutikken har vel åbent året rundt?

– Ja, men om sommeren har vi åbent syv dage om ugen, og om vinteren er det kun seks dage om ugen og færre timer dagligt, siger Charlotte Hallberg Andersen.

Hvad angår købmandsparret, som fornylig vinkede farvel, så kom det fra Borup, men Laura var oprindeligt fra Bornholm, og hendes forældre havde faktisk i en årrække boet på Christiansø, hvor faren arbejdede som tømrer, men et nærmere kendskab til de små øer derude i Østersøen er ikke en nødvendighed. Charlotte Hallberg Andersen er selv opvokset i Rønne, men flyttede til København som tyveårig, returnerede til Rønne som 30-årig, men flyttede igen til Vesterbro i København som 40-årig. Der blev hun i fire-fem år, inden hun sammen med Stig i januar 2008 tog det store spring ud til Christiansø.

Charlotte Hallberg Andersen glæder sig til at kunne byde en ny købmand velkommen. Arkivfoto: Jacob Jepsen

– Og det har vi aldrig fortrudt, det har været fantastisk, siger hun.

– Det er vigtigt, at man har lyst til ølivet, men så mener jeg også, at der kan blive tale om et eventyr for dem, der søger hertil. Det er virkelig et anderledes liv, man får her, med en helt anderledes hverdag, men absolut på den gode måde. Vi har det godt, vi er glade, der er masser af social aktivitet, og vi hjælper hinanden. Jeg synes kun, der er gode ting at sige. Sommeren er fantastisk på Christiansø, oplevelsesrig, men travl. Vinteren er til fordybelse, og vi keder os aldrig et sekund. Vi er gode mod hinanden, og der er for eksempel meget socialt for børnene, vi har diverse foreninger og eksempelvis vinterbadeklubben "Den kolde røv", vi spiser sammen på forsamlingshuset Månen en gang om måneden, vi holder de såkaldte femmøder på kroen, hvor vi rafler. Vi går ture, og vi har jo også et fitnesslokale, siger Charlotte Hallberg Andersen.

– Jeg mener virkelig, det er et eventyr, vi tilbyder til de interesserede, som vil blive mødt af et fantastisk sammenhold og et godt socialt liv.