Se videoen: Forlist sejlbåd bliver liggende på ubestemt tid

Se videoen: Forlist sejlbåd bliver liggende på ubestemt tid
Se billederne af den forliste sejlbåd her. Foto: Jacob Jepsen
ULYKKE | ALLINGE | ABONNENT | 20. SEP 2021 • 16:00
ULYKKE | ALLINGE | ABONNENT
20. SEP 2021 • 16:00

En sejlbåd gik lørdag eftermiddag på grund ud for Kampeløkke Havn i Allinge. Den er nu slæbt længere op på land, hvor den ligger sikkert. Men hverken havneansvarlig, politi, brandvæsen eller andre kan svare på, hvad der nu skal ske og hvornår.

Sejlbåden, der lørdag gik på grund i Allinge, kan forventes at blive liggende i længere tid. Det bliver i hvert fald på ubestemt tid, at den skal ligge på grund ved Allinge, fortæller flere involverede parter. Højst sandsynligt bliver det en sag, hvor der på et tidspunkt ankommer en kran til Kampeløkke Havn, der skal løfte båden op af det lave vand.

Lørdag eftermiddag gik et sejlskib på grund lige ude foran Domen i Allinge ved Kampeløkke Havn. I skibet sad Carsten Crull og Jens Claussen. To tyske sejlere på henholdsvis 81 og 79 år, der blev reddet i land lørdag eftermiddag ved en redningsaktion, hvor både politi og Brandvæsen var involveret.

Ifølge et interview med TV 2/Bornholm blev de to sejlere overrasket over de høje bølger, da de sejlede fra et roligt hav på vestsiden af Bornholm til et mere uroligt hav på den anden side af Hammerknuden. De havde sat kursen mod Tejn, men de nåde altså ikke længere end til Allinge.

Søndag blev båden slæbt længere mod land og i læ af det urolige hav, hvor den nu ligger op ad en mole på Kampeløkke Havn. Da båden nu ikke er til fare for noget eller nogen, har kommunen og dets beredskab gjort sin del af arbejdet. Nu er ansvaret ikke længere hos hverken beredskabet eller kommunen, fortæller parterne. Også Kampeløkke Havn har ikke noget at gøre med båden, eftersom den ikke ligger i deres havn, fortæller Sven Arvidsen, der er formand for havnen.

I det hele taget kan ansvarsplaceringen af den forliste båd være ret forvirrende. Det bekræfter Michael Grønbech-Dam, der er indsatsleder ved Bornholms Brandvæsen, og som var ude ved ulykkesstedet lørdag eftermiddag.

– Det er rigtig nok, at når båden ligger uden for havnen, så er det ikke Kampeløkke Havns opgave. Båden, der ligger i Allinge, lå før på kysten, derfor har kommunen en forpligtelse til at gøre noget. Det har de gjort, hvor den blev trukket længere ind, så det gav mulighed på sigt at tage den med en kran. Beredskabet har ikke mere med det at gøre, de har også gjort deres, kan man sige, siger Michael Grønbech-Dam.

 


Se videoen af den forliste båd, der lige nu ligger ved Allinge på ubestemt tid. Video: Christian Lindhardt

 

Kan trække ud

Da Bornholms Politi koordinerede arbejdet med den forliste båd, mener Michael Grønbech-Dam at de formentlig kan sige mere om den igangværende sag. Men hos Bornholms Politi er det begrænset, hvad de kan fortælle og det videre forløb med den forliste båd.

– Lige nu er det en sag mellem sejlere, udlejningsselskab og sejlernes forsikring, fortæller Eva Bundgaard, der er kommunikationsansvarlig hos Bornholms Politi.

Ifølge politiets oplysninger er de to tyske sejlere sejlende i en lejet båd, hvilket kan gøre sagen endnu mere kompliceret, og dermed også langtrukken. Både hos politi, brandvæsen, havnefoged og Kampeløkke Havn siger de, at sådanne forsikringssager godt kan trække ud, men at de ikke ved, hvor længe, da de ikke har mere med den forliste båd at gøre.

– Det kan godt tage lang tid, når det er en forsikringssag. Den kan godt komme til at lægge her i noget tid. Men den ligger ikke i vejen for noget nu, og den er ikke til fare for hverken klima eller personer, siger Sven Arvidsen, der er formand for Kampeløkke Havn.

Båden skal op

Hvordan forløber sådan en forsikringssag? Det har både de tyske sejlere, Carsten Crull og Jens Claussen temmelig god erfaring med. I et interview med TV 2/Bornholm fortæller de, at de for syv år siden sad i samme uheldige situation. Dengang var de også gået på grund på Bornholm, men bare i Sandvig.

Og det husker havnefoged, Tom Nielsen godt. Han har også selv en del erfaring med både, der går på grund qua sit job. Han gætter på, at den lejede båd vil blive hejst på land og efterset for skader af både udlejningsselskabet og de sejlende og deres forsikring. Måske kan båden gøres i stand, så den kan søsættes igen og sejles hjem. Måske er den totalskadet og skal skrottes – det må tiden vise.

– Jeg kunne forestille mig, at udlejeren af båden kommer herop, og så skal de bruge en stor kran til at løfte den. Men hvornår det sker, det er svært at sige, siger Tom Nielsen.

Også Sven Arvidsen er i tvivl om, hvornår en sådan forsikringssag er et overstået kapitel. Indtil da må han vænne sig til synet af den forliste Bijou, som sejlbåden hedder. Men som formand for pågældende havn, kunne han faktisk godt tænke sig at vide, hvad der skal ske. Og Sven Arvidsens eget gæt lyder sådan her:

– Der skal nok en stor kranbil til.

Er der plads til det på havnen?

– Ja, der kan godt komme en stor kranbil ind på havnen, og så kan han formentlig løfte den. Men der er ingen, der har kontaktet os i havnen, så vi ved faktisk ikke mere, end hvad vi kan læse os til, siger Sven Arvidsen.

Det er ikke lykkedes at komme i kontakt med de to tyske sejlere eller selskabet, som de har lejet båden af.