Sådan kom strømmen igen - Beof ventede to timer med ø-drift

Sådan kom strømmen igen - Beof ventede to timer med ø-drift
Så vidt muligt vil Beof i de kommende dage koble biomasse, vind og sol ind som modvægt til den diesel, der bliver brugt til at producere nødstrømmen, fortæller Klaus Vesløv. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 26. FEB 2022 • 18:29
NYHED | ABONNENT
26. FEB 2022 • 18:29

Beof kan ifølge aftalen med Energinet bruge op til seks timer til at få strømforsyningen op at køre igen ved nedbrud.

Beof ligger inden for skiven i forhold til at skaffe bornholmerne strøm igen, efter at øen lørdag morgen gik i sort klokken 6.17, da strømmen fra søkablet røg.

Det konkluderer kommunikationschef i Bornholms Energi & Forsyning (Beof) Klaus Vesløv.

Der er ikke sket
noget usædvanligt
i forbindelse med
det her strømudfald

Han fortæller, at klokken var omkring 12.15, da alle husstande igen havde strøm, og han forklarer følgende om den proces, der går i gang, når søkablet fra Sverige bliver sat ud af drift:

– Først konstaterer El-Net Øst i Rønne og Energinet, at der er en fejl. Men inden man kan spændingssætte igen – altså begynde at trykke noget strøm på nettet – skal Energinet lokalisere, hvad fejlen er, og hvor den er. Det tager åbenbart noget tid, men klokken cirka 8 aktiverer Energinet os.

Der går simpelthen et par timer, inden det sker?

– Ja.

Og de har jo endnu ikke kunnet sige præcis, hvad der er galt?

– Nej, men de skal afgrænse, om problemet ligger på søkablet eller landkablet – og dernæst kan jeg forestille mig, de skal finde ud af, hvor på søkablet problemet ligger. Men begynder man først at trykke strøm på et søkabel, som der er fejl på, kan det blive rigtig festligt, siger Klaus Vesløv.

– Så de bruger altså tid på at finde frem til, hvor fejlen ligger, hvor alvorlig den er, og hvad den i grove træk består i. Og så aktiverer de os cirka klokken 8.

Man spilder altså et par timer i forhold til at aktivere jer?

– Ja, åbenbart. Men jeg tror, de skal være ret grundige i forhold til at finde ud af nogenlunde, hvor fejlen er, hvor kritisk den er, og få den afgrænset fysisk.

Hvorfor slukker man ikke bare og lader jer tage over?

– Sådan fungerer det ikke. Det havde været nemmere, men det kan man ikke helt gøre på den måde.

I får beskeden klokken 8 cirka, er det så normalt, at I bruger godt fire timer på at få strøm ud til hele Bornholm igen?

– Ja. Vi har en reaktionstid, som vi har aftalt med Energinet, og som betyder, at vi kan bruge helt op til seks timer. Og her brugte vi cirka fire og en halv time, så vi holder os fuldstændig inden for alle de aftaler, der er, siger Klaus Vesløv.

Dieselmotorer

Hvad gør I konkret?

– Vi starter med nede på Skansevej på havnen at tænde for nogle ældre dieselmotorer, som har tjent os utrolig godt i mange år. Det er første line of defence, kan man kalde det. De bliver startet gradvist op, og vi får synkroniseret dem, som det hedder, og sat ind på nettet. Da det her er et dødt net helt uden spænding, gør man det ret forsigtigt, tager det nogle radialer, som vi kalder det, ad gangen og spændingssætter stille og roligt derudad. Først stationerne ned mod Sydbornholm, og når de er i balance, kan man trykke noget mere på. Det er ligesom at bygge et forsigtigt spindelvæv op, hvor vi hele tiden skal sikre, at det er i balance og fungerer, og det tager altså et stykke tid med den struktur, der er.

Og de cirka fire og en halv time, I brugte i dag, er et normalt tidsforbrug?

– Ja, afhængigt af, hvor stort udfaldet er, tager det gerne tre til seks timer. Og at vi mistede lidt tid i starten er også normalt, der er ikke sket noget usædvanligt i forbindelse med det her strømudfald, siger Klaus Vesløv.

 

Hvor længe skal vi have diesel i stikkontakterne?

Klaus Vesløv fra Beof kan ikke sige, hvor længe de bornholmske husstande nu skal have strøm fra de dieselmotorer, der producerer strømmen, når søkablet falder ud.

– Når først vi har fået balanceret systemet op, begynder vi at trække dieselmotorerne lidt ud og smider noget biomasse, vind og sol ind som modvægt, siger han.

– Men vi venter lige, til det hele er fuldstændig stabilt. Så tager vi bestik af det og prøver at benytte så lidt fossilt brændstof som muligt.

Hvornår begynder I på det?

– Det kan jeg ikke sige præcist. Så hurtigt vi kan.

Men strømmen vil blive grønnere og grønnere de kommende dage?

– Ja, men den vil ikke blive ligeså grøn, som den er under normale omstændigheder. Vi tager ingen chancer, for nu er vi kun os selv til at få det hele til at køre.

Men I prøver at gøre den grønnere?

– Vi gør alt, hvad vi kan. Vi har ingen interesse i at lave noget, der er sortere end allerhøjst nødvendigt, men i den her periode går vi med livrem og seler, siger Klaus Vesløv.