Energinet: Kablet trækkes op – ingen indikation på sabotage

Energinet: Kablet trækkes op – ingen indikation på sabotage
Et udsnit af søkablet. Større er det såmænd ikke. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 26. FEB 2022 • 16:38
NYHED | ABONNENT
26. FEB 2022 • 16:38

Specialbyggede skibe er på vej til farvandet mellem Bornholm og Sverige for at trække kablet op over havoverfladen, så det rent fysisk kan blive undersøgt.

Energinet kan endnu ikke oplyse den præcise årsag til, at Bornholm lørdag morgen mistede strømmen fra søkablet fra Sverige.

– Vi finder først ud af præcis, hvad problemet er, når vi får skibe derud, der kan undersøge sagen nærmere, siger pressechef Jesper Nørskov Rasmussen til Tidende.

– Og de er på vej. Vi skal rent fysisk se nærmere på kablet.

Kan du 100 procent afvise, at der er tale om sabotage på søkablet – eventuelt fra russisk side?

– Vi ved, at der er tale om en teknisk fejl på kablet, og vi har ingen indikationer på, at det skulle være andet end en kabelfejl.

Så du afviser sabotage?

– Når jeg ikke kender årsagen til fejlen, kan jeg jo næsten ikke sige andet, end at vi ingen indikationer har på, at det er andet end en kabelfejl. Det er det, vi betragter det som – en helt almindelig teknisk fejl på kablet. Vi har jo tidligere set, at et anker fra et skib har revet kablet over eller ridset i det. Det kan være en kortslutning inde i kablet, det kan være en teknisk fejl på systemet omkring kablet. Der kan være mange årsager til det, men vi kan ikke konkludere noget, før vi får set på kablet.

Jesper Nørskov Rasmussen ved ikke præcis, hvor de rekvirerede fartøjer er på vej fra, og hvornår de ankommer til farvandet mellem Bornholm og Sverige.

– Men der er tale om specialfartøjer, som kan tage kablet op over til havoverfladen, siger han.

Cyber-sabotage

Skal kablet tjekkes hele vejen mellem Bornholm og Sverige?

– Nej, man kan måle sig frem til, hvor det nogenlunde er, der er problemer. Inden for de meter, hvor man regner med, det er, tager man så kablet op og undersøger det. Men jeg ved endnu ikke, om det eventuelt er halvanden meter fra Sverige eller 100 meter fra Bornholm, siger pressechefen.

Og du har ingen idé om, præcis hvornår når den fysiske undersøgelse kan gå i gang?

– Nej, jeg ved kun, at skibene er rekvireret og på vej.

At der har været gisninger om eventuel cyber-sabotage skyldes, at man i Vesten forbereder sig på den type angreb fra russisk side. Eksempelvis har Politiken skrevet, at med invasionen i Ukraine kommer verden for første gang til at bevidne, hvad kombinationen af traditionel og digital krigsførelse kan udrette.

Det vil også ramme Danmark, forventer Peter Kruse, medgrundlægger af sikkerhedsfirmaet CSIS, ifølge dagbladet.

– Vi må forvente en kaskade af angreb på de lande, der håndhæver sanktionerne mod Rusland, har han således sagt til avisen, som også oplyser, at angrebene omhyggeligt er forberedt gennem flere måneder og involverer brugen af helt nye eller markant forbedrede digitale våben.