Alle har strøm igen - søkablet er nede

Alle har strøm igen - søkablet er nede
TOPNYHED | 26. FEB 2022 • 06:41
Henrik Nielsen
Journalist
TOPNYHED
26. FEB 2022 • 06:41
Af:
Tommy Kaas

En fejl på søkablet betød, at Bornholm lørdag morgen blev ramt af en omfattende strømafbrydelse. Nu er strømforsyningen genoprettet, lyder det fra Trefor, der ejer og driver det bornholmske elnet.

Strømmen gik klokken 6.17, og Energinet bad derfor Bornholms Energi & Forsyning om at starte den lokal elproduktion. 

Samtidig gik Energinet i gang med at undersøge årsagen. Tidligere har både ankre fra skibe og tekniske fejl forsaget, at strømforsyningen fra Sverige pludseligt er stoppet.

På Twitter skriver Energinet, at en fejl i højspændingsnettet medførte, at elfobrugere på Bornholm mistede strømme klokken 06.17.

Energinet beklager de gener, som strømafbrydelsen giver for borgere, virksomheder og institutioner.

 


Søkablet

Søkablet ligger på havbunden mellem Hasle og Borreby.

Det forbinder Bornholms elsystem med Sveriges elnet og resten af det nordiske elsystem.

 

Fra øst til vest

Tidendes læsere meldte tidligt lørdag morgen ind fra øst til vest, at de ikke havde strøm.

Bornholms Politi kunne fortælle, at strømmen visse steder var til stede, og der var da også enkelte læsere, der via Facebook fortalte, at der var strøm i de tidlige morgentimer. Det gjaldt blandt andet Nyker og Knudsker.

Nødstrøm på hospitalet

Fra en patient på Bornholms Hospital forlød det, at nødgeneratoren gik i gang inden for et minut, da strømmen gik, og pressevagten i Region Hovedstaden bekæfter, at der er strøm på hospitalet, eftersom generatoren gik i gang ved strømafbrydelsen.

På grund af strømafbrydelsen har der været forstyrrelser på nogle af de netværk, som står for mobiltelefoni på Bornholm. Det kan give problemer med at komme i kontakt med alarmcentralen på 112 og akuttelefonen på 1813.

I den forbindelse oplyser Region Hovedstadens Akutberedskab:

Hvis der er tale om livstruende sygdom eller livstruende tilskadekomst, skal man tage til akutmodtagelsen på Bornholms Hospital, hvis man ikke har mobildækning på grund af strømsvigt.

Er man akut syg eller kommet til skade og står uden mobildækning, så skal man ligeledes køre på akutmodtagelsen på Bornholms Hospital.