Politikerne er enige: Tre års arbejde har givet bedre ældrepleje på Bornholm

Politikerne er enige: Tre års arbejde har givet bedre ældrepleje på Bornholm
| ABONNENT | 23. SEP 2021 • 21:23
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
23. SEP 2021 • 21:23

Det har været indsatsen værd, når ældreplejen på Bornholm de seneste tre år er blevet set grundigt efter i sømmene. For resultatet er blevet en bedre ældrepleje.

Det var kommunalbestyrelsens partier over en bred kam enige om, da de torsdag aften godkendte den såkaldte ældreanalyse, som kommunen har udarbejdet i samarbejde med ældreplejens ansatte.

Kommunalbestyrelsen besluttede i maj 2018 at kulegrave ældreplejen, herunder sygefraværet og de ansattes arbejdsmiljø. Samtidig skulle politikerne afholde sig fra at spare på ældreplejen, så der kunne komme ro.

– Jeg kan kun udtale tilfredshed med dem, der har haft skoene på og ved, hvor den har trykket. Hen ad vejen har vi fået gjort noget ved de ting, som er dukket op. Jeg synes, at vi er nået rigtig langt, men der er stadig noget, som vi skal have styr på, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), formand for socialudvalget.

– Det er ikke altid, at vi er enige, men her er vi i hvert fald enige. Hvor er det dejligt at opleve medarbejdere, der virkelig brændte for at give os et indblik i deres hverdag, sagde Kirsten Wendell (S).

– Er det så bare en tyk rapport? Nej, det er en analyse, der kan mærkes i hverdagen, både af borgere og medarbejdere. Vi har fået et billede af, hvor vi skal lægge ressourcerne på ældreområdet, så de enkelte borgere ikke får så mange forskellige mennesker ind i deres hjem, sagde hun.

– Sygefraværet er faldet, og de enkelte medarbejdere er kommet meget tættere på deres ledelse. Det har givet meget mere arbejdsglæde, de føler, at de bliver set og hørt, og de oplever, at de kan komme med forslag, sagde Kirsten Wendell.

Også René Danielsson (DF) fandt ældreanalysen god og vigtig. Desto mere ærgrede han sig over to ting: At en hel del medlemmer af den nuværende kommunalbestyrelse efter valget ikke får lejlighed til at følge analysen helt til dørs med mere handling – og dels at forliget om kommunebudgettet også fører til, at socialudvalget får færre penge at gøre det for.

– Tre år tog det. Og det er ikke ældreplejens skyld, det er vores. Jeg er ked af, at det tog så lang tid. Vi er nødt til at hanke op i os selv og sige, at det ikke er godt nok. Hvis det går som normalt, vil omkring halvdelen af os ikke blive genvalgt, og derfor får vi ikke mulighed for at fortsætte det her rigtig gode stykke arbejde, sagde René Danielsson.

– Der er kommet nogle retninger, som vi skal arbejde i. Det er gode retninger. Nu er det så bare ærgerligt, at budgetforliget også skar i de politiske udvalgs muligheder for at bruge af de ubrugte, overførte midler fra sidste år, for de midler havde været vigtige i det arbejde, som vi har foran os, sagde han.

Enhedslisten lovede at føre ældreplejen på Bornholm videre i de retninger, som ældreanalysen peger på.

– Vi vil gøre vores til at finde de midler, der skal til for at fortsætte det her arbejde, sagde Nicklas Fick (EL).