Politikere gav tilladelse til ikke-religiøs skovgravplads og vedtog urnetakster

Politikere gav tilladelse til ikke-religiøs skovgravplads og vedtog urnetakster
Her ses et af de to skovstykker, der i Ibsker Husmandsplantage bliver konverteret til skovbegravelsesplads. Foto fra BRK
| ABONNENT | 26. MAR 2020 • 21:25
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
26. MAR 2020 • 21:25
Snart kan der nedsættes urner på en begravelsesplads uden for kirkegårdene. Det udvalgte område ligger i Paradisbakkerne og hører til Ibsker Husmandsplantage.

Bornholms Regionskommune har indgået et samarbejde med plantage og det private firma  Skovbegravelser ApS. Etableringen og driften af gravpladsen vil blive varetaget af Skovbegravelser, mens kommunens eneste opgave bliver at fastsætte taksterne og foretage et årligt tilsyn med forholdene. Ibsker Husmandsplantage sætter to jordlodder i skoven på henholdsvis 0,7 og 1,0 hektar af til gravpladser.

Denne model, der ikke påfører kommunen nogen anlægsudgifter, var hele kommunalbestyrelsen tilfreds med, og tilladelsen blev givet enstemmigt.

Forventer øget efterspørgsel

Morten Riis (Ø) bemærkede inden afstemningen, at ikke-religiøse begravelsesformer kan opnå stigende popularitet.

- Jeg tror kun, at efterspørgslen efter at komme i jorden på den måde vil blive øget fremover, sagde han.

Flere af politikerne hæftede sig ved, at kommunalbestyrelsen i en del år har haft et ønske om at tilbyde bornholmerne skovbegravelser. Først nu er det lykkedes at finde de rette samarbejdspartnere.

Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti forklarede, at hendes for nylig afdøde partifælle, Torben Rønne Larsen, havde interesseret meget for emnet, og hun sendte inden afstemningen en kærlig tanke til ham.

- Selv om jeg som kristent menneske ikke personligt ville bruge en skovbegravelsesplads, er jeg glad for, at det bliver en mulighed for dem, som vil benytte den, sagde Kofoed Persson efterfølgende.

Kommunalbestyrelsen vedtog taksterne for begravelsespladsen, og priserne bliver de samme, som dem Skovbegravelser også opererer med på virksomhedens begravelsesplads ved Horsens.
Så meget kommer det til at koste

Prisen for en enkelt urneplads omkring et træ, hvor der nedsættes andre urner, er for eksempel 5.900 kroner for en periode på ti år. Det skal koste 1.000 kroner at reservere en plads - et beløb, der trækkes fra den regulære pris.

Den dyreste begravelsesform i kataloget er et familietræ, hvor der er i illustrationen er angivet 11 urnepladser. Prisen for at råde over et familietræ igennem 20 år er 23.600 kroner. De første fire urnenedsættelser er gratis, hvorefter der opkræves et beløb per urne.

Vil man forlænge fredningen af begravelsespladsen ud over standardperioden, koster det for yderligere ti år 2.000 kroner for en enkelt urneplads, 3.000 kroner for to urner og 4.000 kroner for tre eller flere urner.