Politiet om mundbind: Der er ikke noget krav om dokumentation

Politiet om mundbind: Der er ikke noget krav om dokumentation
| ABONNENT | 18. OKT 2020 • 20:10
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
18. OKT 2020 • 20:10
MUNDBIND

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bornholms Politis til kritikken fra de to færgepassagerer. Bornholms Tidende kan således ikke få oplyst, hvad baggrunden var for, at politiet blev tilkaldt, og om politiet måtte erkende at have begået en fejlvurdering, da Bjarne Villy Larsen blev sigtet.

Vi har interviewet politikommissær Jacob Trøst, leder af operativ støtte, der omfatter hunde, narko og færdsel, om politiets generelle handlemuligheder i sager om manglende brug af mundbind:

Hvad er årsagen til, at sigtelsen fra 15. september er trukket tilbage?

– Det ved jeg ikke. Så meget har jeg ikke været inde i sagen. Men jeg kunne forestille mig, at det bunder i bekendtgørelsen, som er udstedt af folketinget. Det, vi kan, er at bortvise folk fra et transportmiddel, hvis de ikke anvender mundbind. Og vi kan give dem en bøde, hvis de ikke forlader stedet, når vi beder dem om det.

Det er netop, hvad man kan se ad bekendtgørelsen. Har det være relevant i andre tilfælde på Bornholm?

– Ja, jeg ved, at vi har haft en enkelt episode på en bus, hvor vi har bortvist en passager, der ikke ville bære mundbind. Jeg er kun bekendt med det ene tilfælde – udover det på færgen.

Hvordan vil I håndtere det, hvis en passager siger; "Jeg behøver ikke bruge mundbind, for jeg kan ikke tåle det, jeg får det dårligt"?

– Der er ikke noget dokumentationskrav, så det kan vi ikke anfægte.

Så når det har været nødvendigt at bortvise en buspassager, har det været af andre årsager.

– Ja, så vil det typisk være, fordi vedkommende ikke vil bruge det af principielle årsager.

 
 

Undtagelserne i mundbindreglerne

Dette står der om reglerne og undtagelserne i "Bekendtgørelse om krav om mundbind m.v. i kollektiv trafik m.v."

§ 1 og 2. For at forebygge og inddæmme udbredelsen af coronavirussygdom 2019 (COVID-19) skal rejsende på 12 år og derover have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir i tog, busser, taxier og på færger samt på tog- og busstationer og færgeterminaler. Kravet gælder dog ikke under ophold i butikker, cafeer beliggende på stationerne. Uberettiget undladelse af at bære mundbind eller visir kan medføre bortvisning.

§ 3. Kravet om mundbind eller visir gælder ikke personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.

§ 4. Mundbind eller visir fjernes helt eller delvist, hvis der er en anerkendelsesværdig årsag til det, herunder i følgende situationer:

1) Under kortvarig indtagelse af mad og drikke, såfremt dette er tilladt i henhold til ordensregler for det pågældende transportmiddel, station m.v.

2) Under indtagelse af medicin.

3) Under ophold i eget køretøj under færgeoverfart, såfremt dette er tilladt i henhold til færgeselskabets ordensregler.

4) Under samtale med personer, der mundaflæser.

5) Hvis mundbindet eller visiret giver vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser.

6) Hvis politiet skal foretage identifikation.

Krav og bøder

§ 6. Transportselskaberne skal opfylde disse krav, fastslås det i bekendtgørelsen:

1) Kravet om mundbind eller visir samt muligheden for at bortvise rejsende, som uberettiget undlader at bruge mundbind eller visir, skal fremgå af rejseregler, ordensregler eller lignende.

2) Der skal i transportmidler opsættes skilte eller andet informationsmateriale om kravet om at bruge mundbind eller visir.

3) Der skal ske håndhævelse af rejseregler, ordensregler eller lignende om mundbind eller visir i overensstemmelse med den sædvanlige håndhævelse af sådanne regler.

$ 7. Arbejdsgivere skal påse, at de ansatte i arbejdstiden har tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, så længe de ansatte befinder sig i transportmidlet eller på en station, medmindre de ansatte opholder sig i et aflukket rum, hvortil det alene er ansatte, der har adgang.

Bøder kan gives til transportselskaber, hvis informationen til de rejsende ikke er tilstrækkelig, eller hvis virksomheden ikke sikrer sig, at medarbejderne har tildækket mund og næse efter reglerne.

§ 8. Passagerer kan kun straffes med bøde i situationer, hvor de ikke forlader transportmidlet eller stationen efter at være blevet bortvist i forbindelse med den håndhævelse, som transportvirksomheder skal foretage af kravet om mundbind eller visir.

Kilde: Retsinformation.dk (lettere omskrevet)