Peter Vesth er stadig i fuld vigør: 'I min alder knirker det lidt, når man har haft et morsomt liv'

Peter Vesth er stadig i fuld vigør: 'I min alder knirker det lidt, når man har haft et morsomt liv'
Peter Vesth fotograferet under en optræden på Plejecenter Snorrebakken i 2015. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. APR 2021 • 18:22
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. APR 2021 • 18:22

75 ÅR

Peter Vesth er på ingen måde færdig med Bornholm, og til efteråret er sangeren og sangskriveren igen tilbage på øen. Det bliver sammen med foreningen Vesth Vennerne og den faste musikalske makker, Kristian Rusbjerg.

Bornholm fylder nemlig stadig meget i Peter Vesths liv, selv om han skuffet flyttede fra øen efter et mislykket forsøg på at etablere et musikmuseum og spillested i Rønne i 2010. Det vil sige, at stedet faktisk åbnede, men blot for lige så hurtigt at blive lukket igen af kommunen.

– En ærgerlig affære, kalder Peter Vesth sagen, og så behøver vi egentlig ikke snakke så meget mere om det, mener han.

Nej, for anledningen til, at Bornholms Tidende har ringet til Peter Vesth i Sorø, er anderledes munter, nemlig at trubaduren fylder 75 år mandag den 19. april. Den kendsgerning får ham dog ikke til at overveje at gå på musikalsk pension. Faktisk fejrer han dagen med udgivelsen af en ny cd med lutter nyskrevne danske numre, og så sent som i februar udgav han en cd, hvor han synger duetter med den amerikanske sangerinde Jess Leary.

Turné til efteråret

Til efteråret venter en turné, hvor der skal spilles 30-40 steder rundt i landet – og altså den nævnte tur til Bornholm, hvor Peter Vesth og Vesth Vennerne sidst i september indlogerer sig på Hotel Allinge, og der bliver spillet fire steder på øen.

Altså hvis alt det kan lade sig gøre i forhold til coronaen. Men det regner en optimistisk fødselar bestemt med, at det kan.

– Det er meget livsbekræftende at synge, siger Peter Vesth og tilføjer:

– Man kunne måske tro, at fællessang er opfundet af Phillip Faber, men vi har levet af, at folk har sunget med i alle årene, og det har været utroligt dejligt, og især når det er ens egne sange, der bliver sunget med på. Det er næsten det højeste, man kan opnå, synes jeg.

 

Peter Vesth fotograferet i Vesthhuset, som han har drevet i Sorø siden 2011. Pressefoto

 

Vesthhuset i Sorø

Peter Vesth har siden 2011 drevet spillestedet Vesthhuset med café og butik i Sorø på Sjælland.

Han siger, at stedet her er blevet alt det, han ønskede at etablere i Rønne. Her kan man – når det altså ikke lige er coronatid – opleve masser af koncerter. Peter Vesth optræder tit selv sammen med Kristian Rusberg, der spiller harmonika, men også folk som Erik Grip, Keld og Hilda og syngepigerne fra Bakkens Hvile er på plakaten.

– Vi har også haft lidt forskellige bornholmske islæt ind imellem, blandt andre Bjarne Kure, siger Peter Vesth.

– Bornholm spiller stadig en stor rolle i mit liv, og der kommer heldigvis mange bornholmere til mine koncerter, og vi har ofte spillet til forskellige arrangementer i Bornholms Hjemstavnsforening. Det er lige før, at dem, der er flyttet over er mere bornholmere end dem, der bor på Bornholm, konstaterer Peter Vesth.

Fra Klemensker

Peter Vesths bornholmske tilknytning var der lige fra start, idet hans far, Holger Vesth-Hansen, kom fra Klemensker. Moren Ellen var fra Holstebro, og de mødtes cirka midtvejs, i København, hvor de blev gift lige efter Anden Verdenskrig.

Det kan man læse mere om i bogen "Sang og bægerklang – Fra Veras Vinterven til Fru Pedersens bordel", som udkom i 2020. Peter Vesth fortæller i bogen sine erindringer i samarbejde med TV 2/Bornholm-journalisten Brian Christensen. Anledningen til bogen var Peter Vesths 50 års jubilæum som udøvende kunstner, idet han debuterede i 1970 i Thøger Olesens Viseversehus i Tivoli.

– Jeg er glad for, at bogen har fået gode anmeldelser, siger Peter Vesth.

"Jeg troede egentlig, at jeg skulle have været professionel fodboldspiller, men det var sjældent, at der var nogle fra Lyngbys tredjehold, som fik den drøm opfyldt. Musikken vandt, og jeg har mødt så mange festlige og sjove mennesker på min vej, som jeg gerne vil fortælle om i denne bog", fortæller Peter Vesth i bogens forord.

Bornholm fylder meget

Peter Vesth kalder også bogen lidt af en mindesten over broren Thorkil, der kun blev 61 år:

"Han døde desværre i 2014, men sammen har vi oplevet rigtig meget på landevejen, på spillestederne, og vi hat støttet hinanden igennem alle årene".

Bornholm fylder meget i erindringerne, for lige siden sin barndom er Peter Vesth kommet meget på øen – og især i Gudhjem. Musikken har fyldt meget i Peter Vesths liv, men han blev alligevel uddannet skolelærer, inden han for alvor helligede sig den musikalske karriere. Faktisk var han lærer i et enkelt år på Østerlars-Gudhjem Skole, fortæller han i bogen.

"Børnene var søde, og forældrene meget forstående, fordi jeg var ungkarl. Min frokost var to franskbrødsmadder med Vikas pålægschokolade, men dem byttede jeg med eleverne, som havde de lækreste flæskestegs- og kyllingemadder med".

 

Peter Vesth (tv) sammen med Erik Grip, da alt endnu var fryd og gammen i Vesth-Huset i Rønne. Arkivfoto: Allan Rieck

 

Spillesteder på Bornholm

Brødrene Thorkil og Peter Vesth drev i årene 1982-1993 Vise-Vesthhuset i Gudhjem. Her var der liv og glade dage i fire sommermåneder hvert år. Brødrene købte i 1995 det tidligere Hotel Randkløve og drev i tre år en kombination af viservershus og restaurant.

Peter Vesth fortæller om, da Told & Skat kom på besøg under Randkløve Festivalen, om rejserne til USA, om da han for Bornholms Tidende interviewede countrystjernen John Denver, om ansættelser i Danmarks Radio, om Thorkil Vesths tragiske død, giver sin version af kontroverserne med Bornholms Regionskommune og selvfølgelig også historien om signatursangen "Veras vinterven". Bogen på over 500 sider er et hav af anekdoter om møder med kendte musikere i ind- og udland, om op- og nedture og et indblik i musikscenen.

Lidt syg er man vel altid

Vi slutter telefonsamtalen af med at høre lidt om Peter Vesths velbefindende:

– Jeg vil sige, som min kære bror altid sagde, når han blev spurgt, om hvordan det gik: "Lidt syg er man vel altid". I min alder knirker det lidt, når man har haft et morsomt liv. Så længe sangen og musikken er der, går det, siger Peter Vesth.

 

61

Peter Vesth er en af de dansktopkunstnere, der har haft flest hits (61, oplyser Peter Vesth selv) på Dansktoppen, DR’s ugentlige radioprogram, siden sin debut i 1972. Sammenlagt har han ligget på dansktoplisten i 682 uger – det er lidt mere end 13 år.