Pernille Bülow er godt i gang med den grønne omstilling

Pernille Bülow er godt i gang med den grønne omstilling
Pernille Bülow har i mange år beskæftiget sig med bæredygtige genbrugsprodukter, men hjælp fra projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, der blev startet af Bornholms Vækstforum, og er støttet med otte mio. kroner fra EU’s Regionalfond, har gjort en stor forskel i glasværkstedet. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 13. JAN 2021 • 07:12
Af:
laust uhrskov jordal

13. JAN 2021 • 07:12

ERHVERV

Glaskunstner Pernille Bülow har fået hjælp af Projekt Bæredygtig Bundlinje Bornholm til blandt andet at energioptimere sin produktion. CO2-belastningen er blevet gevaldigt reduceret, og kunderne er vilde efter bæredygtige produkter. Snart er glaspusteriet på gaden med en serie unikke byggematerialer lavet af glasaffald. Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Pernille Bülow har i mange år beskæftiget sig med bæredygtige genbrugsprodukter, men hjælp fra projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, der blev startet af Bornholms Vækstforum, og er støttet med otte mio. kroner fra EU’s Regionalfond, har gjort en stor forskel i glasværkstedet.

Blandt andet bliver der i januar installeret nye, energibesparende ovne, der kan smelte affaldsglas til en serie byggematerialer: I de nye ovne skal op mod 200 tons kasserede insulinrør fra Novo Nordisk, som Bülow har haft et samarbejde med siden januar 2019, hvert år smeltes om til en ny kollektion med gulvfliser, vægbeklædning, klinker og bordplader. Produkter, som glaspusteriet oplever stor interesse for.

– Der er helt sikkert ved at ske et paradigmeskifte, når bygherrerne begynder at efterspørge bæredygtige byggematerialer baseret på genbrugsmateriale, siger Pernille Bülow i pressemeddelelsen.

– Det her bliver stort, og jeg tror, at vi inden for et par år vil kunne øge omsætningen med 30 procent. Det vil selvfølgelig også skabe nye arbejdspladser, siger Pernille Bülow, der pt. beskæftiger 18 medarbejdere.

Bedre energi i værkstedet

Ud over de nye ovne har Pernille Bülow også fået hjælp til at gå produktionen igennem og finde ud af, hvordan energiforbruget kan optimeres, og hvor der kan laves energibesparelser.

– Som glaspusteri bruger vi jo rigtig meget energi, og det var fantastisk at få viden om, hvordan vi kan styre produktionen på den mest bæredygtige måde, siger hun.

Den samlede grønne omstilling i virksomheden vil samlet reducere CO2-belastningen med mellem 45 og 65 procent per kilo glas. Det gælder ikke mindst produktionen i de nye ovne, der i modsætning til almindelige glasovne ikke skal stå tændt døgnet rundt, men blot skal tændes i forbindelse med produktionen.

I tiden er der en tydelig tendens til, at genbrug og bæredygtig bliver vigtigere og vigtigere for kunderne. Hos Pernille Bülow er restglasset fra produktionen gennem flere år gjort til en fast kollektion, der markedsføres som "recycled glass" (genbrugt glas, red.).

– Det er kolossalt populært, og vi har venteliste på produkterne. Genbrug og bæredygtige produkter er så meget oppe i tiden, fordi folk kan se fornuften i det, siger Pernille Bülow.