Onkel Hans med lakridspiberne

Onkel Hans med lakridspiberne
Storebror Harald og lillebror Hans. Det er det eneste billede, som jeg har fundet af Hans.
| ABONNENT | 25. MAJ 2021 • 16:47
Af:
Dorte Kofoed
journalist
slægtsforsker
| ABONNENT
25. MAJ 2021 • 16:47

Der var triste onkel Kristian som altid lå på divanen, faster Laura med den statelige figur, og så var der den sjove onkel Hans med lakridspiberne. Når vi får fortalt historier i barndommen om fortidens familiemedlemmer, så danner vi os lynhurtigt billeder af deres stærkeste karaktertræk.


SLÆGTSFORSKNING

Han var onklen, som gemte lakridspiber til børnene bag puderne på slagbænken, som stod ved vinduet i min mors barndomshjem ”Solglimt” på Lobbæk Hovedgade: ”Jeg husker ikke særlig meget om ham, men dette husker jeg, for det var så usædvanligt at få slik,” fortæller hun.

Hans Jensen Thorsen blev født i Arnager den 20. april 1914 som barn nummer 12 i flokken af 14 børn.

39-årige Jensine Kristine Thorsen havde tilsyneladende en nem fødsel uden uregelmæssigheder, som der står i jordemoderprotokollen, som er fundet på sall.data.dk. Der står godt nok også, at han er barn nummer 11, men det kunne måske være svært at holde styr på rækkefølgen, når der var så mange børn.

Hans fik mellemnavnet Jensen efter sin mor, og Thorsen efter sin far. De sidste fire drenge i flokken, Holger, Hans, Herluf og Hjalmar fik æren af deres mors efternavn, mens de 10 første børn traditionelt måtte nøjes med Thorsen efter deres far.

Jeg har tidligere spurgt en underviser i slægtsforskning, hvornår kvindernes efternavne begyndte at snige sig ind. Her fik jeg forklaringen, at det for eksempel også kunne være, fordi man gerne ville vise svigerfaren respekt og derfor kom hans navn på tavlen. Måske havde man lånt penge af ham, og så kunne man afdrage på gælden på den måde.

Hans Jensen Thorsen blev døbt i Nylars Kirke den 2. august 1914, og det var hans 20 år ældre søster Laura Hansen, som bar ham op til døbefonden. Som faddere stod hans onkel og hans fars bror, fisker Sinius Thorsen og hans kone Kristine Thorsen fra Arnager.

Hans var født direkte ind i en Thorsen-slægt, hvor forfædre, brødre og onkler tog på havet og fiskede, så barndommen er med garanti blevet brugt til at hjælpe på fiskeriet ud over den obligatoriske skolegang i Nylars Søndre Skole, Arnagerskolen. Her har han gået i skole med mange af sine søskende og fætre og kusiner i Arnager.

Hans boede her på Solglimt i Lobbæk hos sin storebror Harald i 1940.

 

Hans blev konfirmeret den 30. september 1928, og så kom han ud og tjene som alle sine andre søskende. Han var dog ikke til at finde i sit nærområde i folketællingen for 1930, da jeg ledte efter ham, men med hjælp fra MyHeritage dukkede han op på et landbrug i Vestermarie. Han står oplistet som kvinde ved en fejl, og det er sandsynligvis derfor, jeg ikke har haft held til at finde ham.

Det er en typisk slægtsforskerting, at man kan bruge timevis på at søge i alskens opslagsværker og undre sig over, hvorfor man ikke kan finde en slægtning. Under Folketællingen i 1940 er hans fødselsdato f.eks. forkert, så det er altid vigtigt at huske på, at man skal prøve flere alternativer, når man leder efter sine slægtninge. Stav navnet på en anden måde og søg for eksempel på forskellige årstal for en fødsel.

Hans var 16 år, da han blev tjenestekarl hos Frederik og Anna Jensen, som havde et landbrug i Vestermarie. Hvor længe han blev der vides ikke, men jeg finder ham igen i Folketællingen for 1940, hvor han overraskende nok bor hos min morfar og mormor Harald og Dagny Thorsen i Lobbæk:

”Jeg kan ikke huske, at han boede hos os, men jeg var også kun fem år på det tidspunkt, men det passer meget godt med, at vi havde et ekstra værelse på loftet, som vi kunne have lejet ud,” fortæller min mor Lykke. Hun har dog andre erindringsglimt om sin onkel Hans:

”Han boede sammen med en, der hed Marie, som havde en lille, der lå i barnevognen. Hun havde broderet dyne og hovedpudebetræk til den lille, og jeg husker det som rødt, så jeg må have troet, at det var til en pige," fortæller hun og fortsætter: ”Han arbejdede på en gård, som lå ved en meget stejl bakke med et fodermesterhus oppe på vejen, og jeg husker, at vi gik ned på gården, for han ville vise os, hvor han arbejdede.”

Hans og Marie blev gift i Niløse Kirke.



Tidspunktet for erindringen ligger efter 1940, for her boede Marie nemlig stadigvæk hos sine forældre i Niløse på Vestsjælland, viser folketællingen. Hvor Hans og Marie mødte hinanden har jeg ikke fundet ud af, men de blev gift i Niløse Kirke den 5. januar 1947, og herefter har Hans sandsynligvis boet resten af sit liv på Sjælland.

Ifølge optegnelser på My Heritage fik Hans to sønner med Marie, og på et eller andet tidspunkt giftede han sig på ny med Gerda Elva Petersen og fik en datter.

Hans Jensen Thorsen fortsatte sandsynligvis med at arbejde med landbrug. Det tyder det i hvert fald på, eftersom han i en periode arbejdede på herregården Idagård i Slagelse.

Hans sidste bolig var på H. C. Andersens Vej i Næstved, hvorefter han døde som 66-årig den 11. marts 1989, hvor han blev begravet på de ukendtes på Østre Kirkegård i Næstved. Hans kone Gerda blev begravet på Sludstrup kirkegård i 1992, så måske har de ikke fulgtes ad i den sidste tid. Der er mange ubesvarede spørgsmål om Hans, som jeg håber en dag kan blive besvaret af min mors ukendte fætre og kusine – eller deres børn.

Men selvom Hans blev begravet på de ukendtes, så efterlod han sig alligevel spor i slægten. Hos min mor blev det afsat som positive minder for mange år siden.

 


Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning

Dorte Kofoed har slægtsforsket i sin bornholmske familie i cirka 10 år, men det har først taget fart de seneste par år. Det er den bedste hobby, som hun nogensinde har haft, og når man nu ikke kan finde ud af at strikke, så er dette et glimrende alternativ til at glemme tid og sted, når man tager en tur med tidsmaskinen. Det har givet hende fantastiske oplevelser, hvor hun har besøgt sine slægtninge i Utah i USA, set den gamle træhytte, som hendes tip-tipoldefar levede i, da han emigrerede fra Arnager i 1882, har fået venskaber og slægtninge flere steder i verden og har oplevet en stor glæde ved de mange gamle gåder, som ligger og ulmer i slægterne, hvor skæbnerne fletter sig sammen på godt og ondt. Hun vil her i serien ”Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning” dele ud af sine egne personlige historier og give tips og tricks til at slægtsforske. Kontakt hende gerne med spørgsmål og gode råd på: dortekofoed67@gmail.com