Omfattende renovering af havn går snart i gang

Omfattende renovering af havn går snart i gang
Det haster med at få renoveret den cirka 27 meter lange spuns, som har store huller, inden den bagvedliggende granit skyller i havet. Foto: Anders Schou Jensen
NYHED | ABONNENT | 4. MAJ 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. MAJ 2023 • 05:30

Med en donation på 50.000 kroner fra Sparekassen Bornholms Fond er Arnager Bådehavn nu klar til første etape af sikringen af selve havnen, hvilket i alt vil koste 450.000 kroner.

Tilsagnet fra Sparekassen Bornholms Fond kommer oveni tilsagn fra FLAG Bornholm, Bornholms Regionskommune og egne midler, blandt andet fra salg af navneskilte på broen. Pengene betyder, at man nu kan gå i gang med første etape af det omfattende renoveringsprojekt.

Fokus vil i første omgang være på østre molehoved, hvor nedbrydningen er værst. Den cirka 27 meter lange spuns (som udgør væggene i havnen og er opbygget af lodretstående spunselementer af spunsjern) har store huller, og det haster med at redde den del af havnen, inden den bagvedliggende granit skyller i havet. For at forhindre at det sker, skal der etableres en ny spuns af azobetræ, der bankes ned foran den eksisterende spuns.

– Vi er utroligt glade for, at vi nu kan gå i gang med den østre mole. Jeg har bestilt træet til renoveringen samme dag, vi fik tilsagnet fra Sparekassen Bornholms Fond, og vi forventer at kunne gå i gang med arbejdet sidst i maj. Jeg er helt sikker på, at folkene hos PLE også glæder sig til at vende tilbage til Arnager, hvor de jo byggede vores nye bro 2018-2019, fortæller formanden for foreningen Arnager Bådehavn, Anders Schou Jensen.

Når renoveringen af østre mole er færdig, skal bestyrelsen i gang med at finde finansiering til renovering af de resterende 70 meter spuns og en klimatilpasning af havnen. På grund af hyppigere højvandssituationer er der behov for at få forstærket havnen med forkastningssten flere steder rundt om havnen; dog primært ude vest for havnen, hvor den nye bro rammer havnen.

– Indhentning af priser og fundraising af denne del er i gang, og vi krydser fingre for, at det lykkes også at finde finansiering til næste etape, fortæller Anders Schou Jensen.

Finansiering

Fra FLAG Bornholm er det kommet tilsagn om 175.000 kroner, fra Bornholms Regionskommune 150.000 kroner og fra Sparekassen Bornholms Fond 50.000 kroner. De sidste cirka 65.000 kroner til første etape af renoveringen betales af egne midler og salg af navneskilte på broens knælister.

Ø-havnen i Arnager er Danmarks første ø-havn, bygget i 1884 og forbundet med land med Nordeuropas længste træbro over havvand. Broen blev fornyet i 2018-2019 i azobetræ til en samlet pris på 3,8 millioner kroner. Ø-havnen har før fiskerikrisen sikret byen et eksistensgrundlag, og selv om der ikke længere er erhvervsaktive fiskere i Arnager, fiskes der stadig fra havnen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT