'Generelt har der været problemer med tvivl om detaljerne'

'Generelt har der været problemer med tvivl om detaljerne'
Formanden for brancheforeningen Horestas bornholmske afdeling, Benny Schou, kender godt til restauranternes problemer med at hitte rede i reglerne omkring lønkompensation. – Det giver restauranterne nogle dilemmaer, siger han. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 12. JAN 2021 • 16:04
Af:
laust uhrskov jordal
| ABONNENT
12. JAN 2021 • 16:04
RESTRIKTIONER

Den nuværende coronanedlukning betyder, at caféer, restauranter og andre serveringssteder er midlertidigt lukket.

Dog er der mulighed for, at forretningerne kan lave og sælge mad til take-away. Det er dog ikke alle restauranter, der finder den mulighed attraktiv, fordi tvivl om regler om hjælpepakker og lønkompensation gør, at spisestederne frygter at miste mulighed for at få kompensation, hvis de har indtægt på take-away. Det er en problemstilling, som formand for Horesta Region Bornholm, Benny Schou, er bekendt med.

– Generelt har der været problemer med tvivl om detaljerne omkring reglerne for restriktioner, nedlukning og kompensation siden den første nedlukning i marts sidste år, siger han.

– For restauranterne har det ofte vist sig, at når man er gået i gang med at sælge take away, og har haft bare én krone i omsætning, så risikerer man at få skåret sin kompensation fra 100 procent til måske 80 procent, uanset hvad man så egentlig har haft af indtjening. Det giver restauranterne nogle dilemmaer. På den ene side vil man gerne holde sin medarbejdere i gang, og på den anden side har man nogle udgifter, der skal betales hver eneste måned, siger han.

I den nuværende situation giver restriktionerne tilladelse til, at man må holde åbent for take-away, men samtidig er omsætningen så lille, at det for restauranterne slet ikke kan svare sig at holde åbent, når man i stedet har muligheden for at dække sine udgifter via lønkompensation, forklarer han.

Restriktioner påvirker vinterturisme

Og det påvirker livet i byer som eksempelvis Svaneke, hvor ingen af byens restauranter eller spisesteder har åbent for take-away. Svaneke skulle denne vinter ellers have været en travl by, da flere og flere overnatningsteder, restauranter og butikker de seneste år har givet tilsagn om at ville holde åbent i vintersæsonen for at gøre byen attraktiv for helårsturisme. Med den nuværende danske nedlukning og besværliggørelsen af rejse igennem Sverige er alt arbejdet om at få skabt mere vinterturisme på Bornholm slået tilbage til start, forklarer Benny Schou.

– Der er de seneste år blevet lagt rigtig meget energi og mange penge i at markedsføre vintersæsonen, og der har været stigende tilslutning de seneste år. På mange måder skulle 2020 være året, hvor der for alvor kom gang i vinterturismen med forskellige julemarkeder og så videre. Rigtig mange restauranter, overnatningssteder og flere kunsthåndværkere så positivt på at skulle holde åbent efter uge 42, men vi må bare sige, at alt det blev slået tilbage allerede af de nedlukninger, der kom før jul, sådan så aktiviteten nu er endnu lavere, end den måske ellers ville have være uden restriktioner, siger Benny Schou.

Hvis coronasituationen vender, og alting bliver lidt mere normalt i løbet af 2021, håber han alligevel på, at det kan lade sig gøre at få gang i en succesrig vintersæson til næste år.

– Jeg mener godt, at vi kan slå nogle gode seksere ret hurtigt og så komme op i gear igen, sådan så vi har noget vinterturisme igen til næste år. Men niveauet, som det ser ud lige nu, er på niveau med for ti år siden, siger han.