Ny rektor: Bornholm har et godt studiemiljø

Ny rektor: Bornholm har et godt studiemiljø
Anne Vang Rasmussen, der startede i jobbet som rektor på Københavns Professionshøjskole den 1. januar, besøgte onsdag skolens uddannelser på Campus Bornholm. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2024 • 15:30

Professionshøjskolen vil gøre en ny indsats for at "sælge" blandt andet læreruddannelsen på Bornholm.

Københavns Professionshøjskoles uddannelser på Bornholm har svært ved at tiltrække studerende. Optaget har været faldende i de senere år.

Det er den helt store udfordring for de bornholmske lærer-, pædagog- og socialrådgiveruddannelser, siger den nye rektor for Københavns Professionshøjskole (KP), Anne Vang Rasmussen, der onsdag var på sit første besøg på Campus Bornholm i Rønne, hvor uddannelserne har til huse.

KP udbyder på Bornholm også sygeplejerskeuddannelsen, hvor det er Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, som står for driften.

– Det er ikke det, der foregår her i bygningerne, der skræmmer de studerende væk. Man behøver ikke at flytte for at få et rigtig godt studieliv, for det kan man få her, fastslår Anne Vang Rasmussen.

Nærhed og fokus

Den nye rektor mener i høj grad, at det handler om at få formidlet, hvor gode uddannelser, man faktisk kan tage på Bornholm. Onsdag fulgte hun undervisningen på pædagoguddannelsen:

– Det gav mig et godt blik for, hvad det er et sted, som Bornholm kan. Undervisningen handlede om at koble det de studerende lærer på deres praktiksteder – vuggestuer, børnehaver med videre – med det teoretiske. Det karakteristiske for en professionshøjskole er det, vi kalder vekseluddannelser, hvor man skifter mellem at være på skolebænken og at være ude i praktik. Underviseren sagde, at det faktisk er meget lettere at skabe en god sammenhæng mellem praktik og teori på et sted som Bornholm, fordi der ikke er så mange praktiksteder. Den vekselvirkning er uddannelsens kvalitet, og det er noget man bokser lidt med i København, hvor der er rigtig mange praktiksteder, siger Anne Vang Rasmussen.

– Den ene underviser var studielederen, der underviser på grunduddannelsen i 40 procent af arbejdstiden, så hun lærer alle de studerende at kende. Dermed kan hun bedre hjælpe dem i deres studieforløb. Den nærhed og fokus på relationen til den enkelte studerende, kan man simpelthen ikke på et større sted. Så der er nogle helt åbenlyse fordele ved Bornholm, tilføjer den nye rektor.

Hun mener blandt andet, at det er studieforhold, som unge med i ondt i livet kan drage nytte af.

Det skal også være sjovt

Bagsiden af medaljen er, at der simpelthen er brug for nogle flere studerende på Bornholm.

– Der er en tendens til, at mange bornholmske unge søger ud for at læse andre steder for at komme tilbage senere. Men der er også brug for nogle, der kan se fordelen ved det nære studiemiljø og bliver her, for ellers er det svært at drive uddannelserne her, siger Anne Vang Rasmussen.

– Det er meget dyrere at drive undervisning med så små hold, hvilket går ud over nogle andre. Det handler ikke kun om penge, men det handler også om, at det skal være sjovt at være studerende, at man kan have nogle fællesskaber. Der skal jo være nogen mennesker til fredagsbar, hvis det skal være sjovt, siger hun.

Læreruddannelse i fare

Bornholm skal ikke regne med i nærmeste fremtid at få flere af de i alt 23 uddannelser, som KP udbyder.

– Virkeligheden er, at det er svært nok at sikre et tilstrækkeligt antal studerende til det vi har, siger Anne Vang Rasmussen.

I 2023 blev der for første gang i 20 år ikke oprettet et nyt hold på læreruddannelsen, og spørgsmålet er, om den uddannelse er i fare for at lukke ned?

– Det er klart, at hvis der kun er et par stykker, der søger hvert år, kan vi ikke lave læreruddannelse – heller ikke for de studerendes skyld.

– Men vi vil gøre rigtig meget på KP for at kunne blive ved med at være på Bornholm. Det handler også om, at det er væsentligt, at disse uddannelser er på øen, så der kan blive ved med at være pædagoger, lærere og socialrådgivere nok på Bornholm, understreger Anne Vang Rasmussen.

Workshop skal give gode ideer

Anne Vang Rasmussen oplyser, at man den 4. marts holder en workshop med alle de aktører, man kan forestille sig kan byde ind med gode ideer om, hvad der skal til for at trække flere studerende.

– Det handler ikke kun om de unge, der kommer direkte fra gymnasiet, men også om de lidt ældre. Jeg kunne godt tænke mig at tale med kommunen om, hvordan man kan fortsætte det gode arbejde med at få nogle flere voksne til at videreuddanne sig, for der er jo rigtig mange pædagogmedhjælpere for hvem det måske vil være attraktivt at blive pædagog. Det vil i den grad komme børnene ude i institutionerne til gode med et øget uddannelsesniveau, og det vil være godt for Bornholm.

– Jeg føler mig også inspireret af lederen på sygeplejerskeuddannelsen, der fortalte om, hvordan de er meget aktive i udenøs kampagner, hvor man også bruger de attraktioner, der er på Bornholm. Måske kan vi også få nogen til at komme til Bornholm for at læse, siger Anne Vang Rasmussen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT