Nu er der styr på det: Folkemødet har fået dispensation

Nu er der styr på det: Folkemødet har fået dispensation
Masser af publikummer ved hovedscenen, som ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, under Folkemødet i 2019, da der var fuld tryk på demokratifestivalen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
FOLKEMØDE | ALLINGE | ABONNENT | 19. JAN 2022 • 14:30
FOLKEMØDE | ALLINGE | ABONNENT
19. JAN 2022 • 14:30

Demokratifestivalen i Allinge kan nu afvikle demokratifestivalen inden for strandbeskyttelseslinjen frem til og med 2024.

– Det er noget, vi gør hvert år, siger Pelle Nybirk, kommunikationschef og teamleder for produktion på Folkemødet, idet han refererer til, at Folkemødet hvert år skal sikre sig dispensation i forhold til at afvikle demokratifestivalen inden for strandbeskyttelseslinjen.

– Vi skal have dispensation, fordi Cirkuspladsen, hvor vi har hovedscenen, og også Danchells Anlæg ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, så vi har hvert år siden første gang i 2011 skullet søge om dispensation, og det fortsætter vi med, forklarer han.

Af dispensationen fra Kystdirektoratet under Miljøministeriet fremgår det, at dispensationen for Folkemødet dækker årene 2022, 2023 og 2024.

Plejer I at søge for flere år ad gangen?

– Ja, måske var det kun for et enkelt år i starten, men det kræver dispensation, fordi vi skal sætte midlertidige telte op under arrangementet, siger Pelle Nybirk.

I går vel næppe og ryster ved tanken om, at I ikke skulle få lov?

– Nej, vi har da i hvert fald fået lov i mange år efterhånden. Og det gælder jo også for Anker's Tivoli, og hvem der ellers gerne vil bruge pladsen, at de skal søge om dispensation hver gang. Det er lidt en standardting.

Tre uger i alt

I sit brev til regionskommunen om dispensationen redegør Kystdirektoratet blandt andet for, at da Folkemødets udstrækning dækker store dele af Allinge By ansøges der fra kommunens side om dispensation omfattende perioden 14 dage før Folkemødet til opstilling og klargøring, selve Folkemødedagene i uge 24, samt i ugen efter Folkemødet til afrigning og oprydning.

Der sker, noterer direktoratet, ifølge ansøger ikke terrænændringer eller andre varige ændringer på områderne i forbindelse med Folkemødet.

Kystdirektoratet har tidligere givet dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til at afholde Folkemødet, senest for årene 2019-21. På grund af covid-19 blev Folkemødet 2020 aflyst, mens Folkemødet 2021 blev afholdt i reduceret form, konstaterer Kystdirektoratet.

Der er ansøgt for årene 2022-24 om at afholde et arrangement svarende til det, der blev afholdt i 2019. Dispensationen fra naturbeskyttelseslovens paragraf 15 gælder for ejendommene matr. nr. 174, 369ei, 369v og 369u, alle Allinge-Sandvig Markjorder, Bornholms Kommune.