Naboer forudser gener ved boliger i tidligere gymnasium – parkering er det store problem

Naboer forudser gener ved boliger i tidligere gymnasium – parkering er det store problem
Naboer i Søborgstræde er glade for, at der sker noget i det tidligere gymnasium i Rønne, men forudser også en række problemer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 5. MAJ 2021 • 08:17
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
5. MAJ 2021 • 08:17

UDVIKLING

Det er glædeligt, at der sker noget i det tidligere gymnasium i Søborgstræde i Rønne, så det ikke står og forfalder. Det er også tilfredsstillende, at et lokalplanforslag er præget af en bestræbelse på at bevare nogle af det gamle gymnasiums arkitektoniske kvaliteter. Det mener en række naboer, som har sendt et fælles høringssvar til Bornholms Regionskommune. Men.

For der er et men. Faktisk er der flere, fremgår det af høringssvaret.

Ifølge naboerne i Søborgstræde siger det sig selv, at placeringen af et stort, koncentreret og afvigende boligkompleks midt i en gammel bebyggelse af en helt anden karakter har indgribende virkninger på boligmiljøet.

De nævner stærkt øget trafik, mulige støjgener og nærgående indsyn i naboers haver og gårde som eksempler.

Mulige løsninger

Det helt store, fælles problem er dog parkeringsforholdene, mener naboerne. De skriver, at parkeringsproblemerne allerede er store i perioder med mange turister og på visse tidspunkter af dagen, og med de nye boliger regner de med et meget kraftigere tryk på parkeringspladserne i kvarteret, end det forudsættes i lokalplanen.

"At kun beboerne i to tredjedele af de kommende lejligheder skulle have bil, anser vi for usandsynligt. Desuden kan kvarteret parkeringsmæssigt ikke behandles som et rent boligområde, for det er stærkt præget af parkering udefra, dels af folk med ærinder i byen, dels af folk, der arbejder i forretninger og kontorer", skriver naboerne.

Naboerne foreslår selv nogle mulige løsninger. Enten at forholdet mellem antallet af boliger og parkeringspladser genovervejes i lokalplanen, at der i kvarteret reserveres et antal parkeringspladser til lokale beboere, eller at kommunen på længere sigt konsekvent erhverver passende ledige grunde til parkering i og nær kvarteret og den indre by.

Rammer for festsal

Endelig forudser naboerne nogle uforudsete gener ved et så stort projekt. Derfor mener de, at en forpligtende dialog med kvarteret kan vise sig nødvendig.

"I lokalplanen bør der af samme grund for eksempel indgå overordnede retningslinjer eller rammer for brugen af den tidligere festsal mod Søborgstræde for at modvirke stærk støj og lignende gener", skriver naboerne.