Mænd er mere uheldige i haven

Mænd er mere uheldige i haven
Arkivfoto
NOTITS | 19. APR 2024 • 16:30
NOTITS
19. APR 2024 • 16:30

De bornholmske mænd er overrepræsenterede i ulykkesstatistikken for havearbejde, og det er der en god forklaring på.

Mænd og haveredskaber kan være en farlig cocktail. I hvert fald, når det kommer til Bornholm, hvor den mandlige del af befolkningen er overrepræsenteret i ulykkesstatistikken.

Det oplyser GF Forsikring i en pressemeddelelse og advarer dermed om næste gang, der tændes for plæneklipperen eller motorsaven.

April er sæsonstart for havearbejde for de mere end 10.000 bornholmske husejere, og her bør altså især mændene tænke sig godt om. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH viser nemlig, at mere end halvdelen af de tilskadekomne ved haveulykker i sommerhalvåret i 2023 var mænd, og at mere end halvdelen af dem var mellem 50 og 74 år. Direktør for Skadehjælp ved GF Forsikring, Martin Rundager, advarer nu, hvor foråret og havearbejdet banker på.

– Vi opfordrer derfor til at gå forsigtigt til værks, når haven trænger til en kærlig hånd – for de fleste ulykker kan faktisk undgås, siger han.

Hækkeklipperen er farligst

Skaderne kommer ofte, når de bornholmske haveejere tager motoriserede haveredskaber i brug, ligesom stigen kræver sine ofre.

Ifølge videncentret Bolius ligger hækkeklipperen øverst på listen over de farligste redskaber i haven, og stigen indtager andenpladsen. Så er hækken groet over brysthøjde, er det ifølge Martin Rundager med at være ekstra opmærksom.

– Man skal have respekt for arbejdet og tænke sig om. Brug sikkerhedsudstyr til hænder, fødder, ben og hoved. Få hjælp til at holde stigen og lad være med at bygge et eller andet usikkert stillads, når du skal op i højden. Og sidst men ikke mindst anbefaler vi, at man har tegnet en ulykkesforsikring, hvis uheldet skulle være ude, siger han.'

Gode råd til sikkert havearbejde:

- Brug ordentligt og skridsikkert fodtøj. Badetøfler og sandaler egner sig ikke til havearbejde, heller ikke når du ”bare” slår græs. En sten, der slynges ud fra plæneklipperen, er som et projektil.

- Beskyt dine øjne mod splinter, stumper og grenstykker.

- Tag strømmen fra, eller tag batteriet helt ud af hækkeklipperen, inden du så meget som overvejer at fjerne det, der sidder i vejen i sværdet.

- Sluk altid plæneklipperen helt, inden du fjerner en klump græs ved afkastet.

- Når du klipper skranter og skråninger med plæneklipperen, så kør kun lige op og ned. Hvis du klipper på langs, risikerer du, at plæneklipperen kommer i ubalance og vælter.