Løsningen er kommet på et årelangt problem, men næsten ingen kender den: Den hemmelige parkeringsplads

Løsningen er kommet på et årelangt problem, men næsten ingen kender den: Den hemmelige parkeringsplads
God plads på Svanekes nye parkeringsplads. Omkring 70-80 pladser stod tomme, mens Svaneke centrum lørdag igen var et inferno af biler, der ledte efter et sted at parkere. Tim Pedersen fra Lolland fandt frem. Foto: Jakob Marschner
TRAFIK | SVANEKE | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 09:00
Jakob Marschner
Journalist
TRAFIK | SVANEKE | ABONNENT
2. AUG 2021 • 09:00

Svaneke er smækfuld af biler. Tag for eksempel en tur ned på torvet. Lørdag formiddag er altid den værste, men egentlig kunne man tage enhver af ugens dage.

Turisterne kører æresrunder. Svanekes æresrunde har start og mål på torvet, før den drejer ned ad Postgade, til venstre mod havnen, op ad Storegade og ned ad Madvigsgade mod torvet igen. Den kan køres på et par minutter. Bliver man stående på torvet stort længere end det, så ser man de samme biler igen og igen, i gang med æresrunden.

Torvet har lige præcis otte parkeringspladser: Fem på den ene side, tre på den anden. Det er torvedag i dag, de er taget for længst. Lidt flere er der ved havnen, men det er samme historie med dem.

Æresrunden er knap på parkering, men mange fortsætter stædigt. Der er den samme røde Nissan Micra igen. Rastløst spejdende efter et sted at parkere.


Skiltet mod den nye parkeringsplads, som det står på hjørnet af Storegade og Korshøje i Svaneke. At der ligger en privat parkeringsplads lige bag skiltet kan virke forvirrende, mener Tim Pedersen fra Lolland. Foto: Jakob Marschner

Ingen kender løsningen

Helt anderledes hvis man flytter scenen bare en smule. Hvor de mange turister går i vandet er der, hvor de drejer ned ad Madvigsgade mod Torvet i stedet for at fortsætte frem efter frontlygterne.

Gør de det, vil de på under et minut komme til Korshøje. Kørte de bare den vej, ville de blive mødt af et stort gult skilt med sort skrift, de samme farver som nogle insekter bruger for at blive set og for at råbe ”Se mig, jeg er farlig!”.

”Parkering centrum” står der på skiltet. Det viser vej til den nyanlagte P-plads godt hundrede meter længere ude af vejen. Og her må det så blive virkelig, virkelig mærkeligt for den, der lige har kørt 10 æresrunder inde i byen.

Der er ikke en bil på Korshøje. Så gabende tom er vejen mod Ibsker, at man hører fuglene fløjte og bierne summe. Og på den græsmark, der vel kan rumme 100 biler? Her holder der lige præcis 13 eller nå da, der kom nummer 14.

Han kører hele vejen rundt som i triumf efter rigtig mange æresrunder inde i byen. Mageligt lænet tilbage er det som om, at turisten her virkelig nyder kontrasten, mens han udser sig den allerbedste plads. Og ja, ikke at det noget sted er svært at komme ud.

Han vælger en god plads lige ved udkørslen. Man kunne jo aldrig vide, om det pludselig skulle myldre til med andre.


Emil Pedersen og Camilla Skov fra Lolland er tilfredse med den nye parkeringsplads ved Svaneke, men foreslår bedre skiltning. Foto: Jakob Marschner 

Skiltet rejser tvivl

Næsten ingen finder den nye parkeringsplads, der efter flere års forarbejde nu er udset til at løse Svanekes evige parkeringsproblem. Så få finder vej, at det bedste spørgsmål at stille de få handler om, hvordan de egentlig fandt den. Tim Pedersen fra Lolland har set parkeringspladsen i tv.

– Jeg laver en del arbejde for Bornholms Efterskole, så jeg ser også lidt bornholmsk tv. Der så jeg, at I var ved at lave en parkeringsplads herude, fortæller han.

– Jeg vidste ikke nøjagtigt, hvor jeg skulle køre hen. Men jeg vidste, at det var udenfor byen, og så kunne jeg se på skiltet, at det måtte være her.

Tim Pedersen var dog stadig lidt i tvivl. For på hjørnet af Storegade og Korshøje, der hvor skiltet viser vej, ligger en privat parkeringsplads lige ved siden af.

– Man kunne måske godt skrive, hvor langt man skulle ud ad vejen, for jeg kom faktisk i tvivl, om man mente parkeringspladsen ved siden af skiltet. Den så bare ud til at være privat, og så fortsatte jeg, fortæller han.

Tim Pedersen kender også til situationen inde i byen.

– Det er jo et kaos, siger han.

– Der skulle lige være lidt bedre skiltning hertil. For her er jo masser af plads, siger Emil Pedersen, hans søn.


Bo og Heidi Trusbak fra Køge nåede at banke på døren til et hus i Svaneke for at høre, om de måtte parkere i forhaven. De hørte om den nye parkeringsplads, da de tilfældigt kom i snak med en svanekebo. Foto: Jakob Marschner

Må vi holde i din have?

Og lige præcis. Tilbage på Svaneke Torv lykkedes det faktisk Bo og Heidi Trusbak fra Køge at finde frem til pladsen på Korshøje. Men det var først efter, at de havde været ude af bilen og henne at banke på døren til et hus for at høre, om de måtte parkere på det lille stykke græs foran huset. I stedet blev deres redning at støde ind i en stedkendt Svaneke-bo, der kunne vise parret fra Køge vej til Korshøje.

– Vi kørte kun rundt et par minutter, for vi har været her før, og vi vidste godt, at man ikke skal køre ned på torvet. Derfor drejede vi ret hurtigt fra, og så kom vi til det her hus, hvor vi var henne og banke på. Det lignede jo en privat have, fortæller Bo Trusbak.

– Den nye parkeringsplads er rigtig, rigtig fin. Den tog ingen tid at finde, da vi først havde fået den beskrevet, og vi er tilbage ved vores bil om to minutter.

– Det er jo helt åndssvagt, at næsten ingen bruger den plads, siger Bo Trusbak.

Fred til poleringen

Det er der så altså også nogle, der gør. Som nu for eksempel Kammo Kerla. Han er bosnier og har boet på Bornholm fra han flygtede fra krigen for nu snart 30 år siden. Lørdag eftermiddag står han i ensom majestæt på parkeringspladsen på Korshøje, i færd med at polere sin bil.

Polere sin bil…?

– Jeg bor her i byen. Jeg har en lejlighed ved siden af Hotel Siemsens Gård, fortæller Kammo Kerla.

– Her i dag ville jeg gerne polere min bil. Men det er der ikke plads til der, hvor jeg plejer at parkere. Jeg kan ikke komme til at polere for andre biler og folk, der går frem og tilbage.

– Så tænkte jeg, at nu kører jeg herop. For her vidste jeg, at der i hvert fald ikke er nogen.