Leder: Mere åbenhed om naturudnyttelsen, tak!

Leder: Mere åbenhed om naturudnyttelsen, tak!
Arkivfoto
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 09:31
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 09:31
LEDER

Hvad er vigtigt: at bevare særlige naturområder eller at skabe optimale muligheder for, at mennesker kan udfolde sig?

Det spørgsmål rejser sig, mens Bornholms Regionskommune anlægger de sidste spor af mountainbikebanen i Vestermarie Plantage, fordi Almindingen – som sporene går igennem – er såkaldt Natura 2000-område.

Og motionister på hidsigt togt gennem skovbunden passer ikke særligt godt til præcis den type natur, mener flere kritikere.

Der findes i alt 257 naturområder med betegnelsen Natura 2000, der dækker over, at Danmark har forpligtet sig til at passe særligt godt på området, fordi de har særlige dyre- eller plantearter eller naturtyper, som kræver særlige vilkår.

Miljøstyrelsen har beskrevet Almindingen som et Natura-2000 område, der rummer "store, sammenhængende og meget varierede naturarealer, der er domineret af skov og rigt iblandet mange slags lysåbne naturtyper, søer og vandløb."

Men Danmarks Naturfredningsforening mener ikke, Bornholms Regionskommune har været særligt interesserede i at tage drøftelsen mountainbikespor versus uberørt natur.

 
Hvis der ikke skal opstå mistanke om,
at hensyn til økonomiske interesser
altid vinder over naturen, er det er vigtigt,
at kommunen sikrer optimal åbenhed.

 

De mener først, at drøftelserne blev sat på dagsordenen i rette fora i december 2020, og at kommunen dermed har tilsidesat handlingsplanens ord om, at kommunen skal orientere og invitere parterne til dialog.

Det spørgsmål melder sig, om vi i Danmark er blevet så ivrige naturforbrugere, at vi tilsidesætter naturbeskyttelsen.

Ifølge professor i makroøkologi Carsten Rahbek er ansvarsfraskrivelse med hensyn til Natura 2000-områder udpræget i Danmark.

– Vi har en opfattelse af, at alting kan lade sig gøre, og ingenting er negativt for naturen, siger han.

Professoren understreger, at Danmark generelt ikke er god til at bevare naturområder.

– Når vi ser på den danske natur, er den afsindigt forarmet. Danmark har sammen med Belgien en europæisk bundrekord, siger han med henvisning til, hvor god – eller dårlig – Danmark er til at beskytte dyre- og plantelivet.

Og selv om formanden for Natur- og Miljøudvalget i kommunen, Leif Olsen (SF), mener, at kommunen med et temamøde i 2019 levede op til sine forpligtelser til dialog, så er det samtidigt tydeligt, at han selv mener, at vi burde drøfte dilemmaet meget mere.

– Den praksis, der har været om Natura 2000-områder, den dur ikke længere. Naturen skal have mere plads og ro. Naturen skal ikke længere betragtes som en ramme for vores friluftsliv, siger han.

Store interesser er på spil. Og hvis der ikke skal opstå mistanke om, at hensyn til økonomiske interesser altid vinder over naturen, er det vigtigt, at kommunen sikrer optimal åbenhed.

Det skulle jo nødigt hedde sig, at kommunen lister beslutninger igennem politisk, der måske nok støtter udviklingen af Bornholm som turist-ø, men som udfordrer hele tanken bag for eksempel Natura 2000.