Leder: Direktionens troværdighed er udfordret

Leder: Direktionens troværdighed er udfordret
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 5. JAN 2021 • 11:03
Af:
øjvind hesselager
chefredaktør
| ABONNENT
5. JAN 2021 • 11:03
LEDER

Alle papirer skal på bordet.

Det er den spontane konklusion oven på det drama, der mandag aften udspillede sig foran kommunalbestyrelsen, hvor sagen om den kuldsejlede udflytning af dele af kommunens administration til en samlet adresse på Snorrebakken fik nyt liv på grund af e-mails, der ikke tidligere har været fremlagt.

 
Vi har tilbageholdt afsluttende dokumenter,
som har været afgørende for offentlighedens og
Kommunalbestyrelsens mulighed for at forstå sagen

 

Kort sagt indikerer den nye dokumentation, at kommunens ledelse – hvilket kan favne både den nuværende og den tidligere borgmester, samt kommunaldirektøren – kan have været vidende om og måske medvirkende til, at prisen for udflytningen oprindeligt blev skruet kunstigt ned for at gøre beslutningen spiselig for kommunalbestyrelsen.

Dokumentationen kommer fra koncerndirektør Claus Steensgaard Jensen, som har fremlagt den for kommunalbestyrelsen i forlængelse af, at kommunaldirektør Johannes Nilsson har indstillet ham til fyring. En fyring borgmester, Thomas Thors (S) over for Bornholms Tidende bakker op med ordene:

– Det, jeg kan sige, er, at det simpelthen var nødvendigt, og at det, vi ønsker, er en ny profil.

Den fremlagte dokumentation indikerer, at det var kommunens direktion, der tog initiativ til at skrue budgettet for byggeriet på Snorrebakken ned fra 17 millioner kroner til 7,5 millioner kroner.

Hidtil har kommunens ledelse efterladt det indtryk, at det var Kim Ejlif Pedersen, leder af kommunens Ejendomsservice, der havde ansvaret for dette regnestykke.

"Det var ikke Kim Eilif, som traf denne beslutning. Det var direktionen", skriver Claus Steensgaard Jensen i en nu fremlagt e-mail fra den 24. februar sidste år til kommunaldirektør Johannes Nilsson.

Dokumentationen om prissætningen og direktionens rolle i forløbet har både den politiske opposition og pressen hidtil forgæves forsøgt at grave frem.

I dette spegede forløb bliver også afgående borgmester Winni Grosbøll (S) og hendes afløser Thomas Thors (S) inkluderet. De har angiveligt afvist Claus Steensgaard Jensens påstand om, at dokumentationen burde være fremlagt.

Forløbet om Snorrebakken er blevet undersøgt at politiet, der for nyligt besluttede ikke at gå længere med sagen. Men Steensgaard forklarer i sin kommunikation med Johannes Nilsson, at heller ikke politiet har set alle centrale akter i sagen.

"Vi har tilbageholdt afsluttende dokumenter, som har været afgørende for offentlighedens og Kommunalbestyrelsens mulighed for at forstå sagen", skriver Claus Steensgaard Jensen.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om nedskrivningen af prisen på udflytningen til Snorrebakken blev gennemført af direktionen enten direkte eller på dens foranledning. Og om direktionen efterfølgende forsøgte at dække over dette ved at undlade at give offentligheden indsigt i akter, som ikke burde være hemmelige.

Det er en alvorlig mistanke, der rejser sig på baggrund af Claus Steensgaard Jensens fremlagte oplysninger. Og dermed er vi tilbage ved indledningen:

Alle papirer skal på bordet.