Kommunen stræber efter rummelighed – men indfører den forskelsbehandling med ny politik?

Kommunen stræber efter rummelighed – men indfører den forskelsbehandling med ny politik?
– Lige netop på etnicitet – i godhedens navn vil jeg tro – vil man godt gå ind og positivt forskelsbehandle. At fravælge danske ansøgere, fordi de tilfældigvis hedder Fatima, Ali eller Mohammed, og fordi man har et mål om, at en bestemt andel af medarbejderstaben skal komme fra bestemte lande, synes vi, er et skråplan, sagde René Danielsson. Foto: Jacob Jepsen
ARBEJDSKRAFT | BORNHOLM | ABONNENT | 15. OKT 2021 • 20:00
Jakob Nørmark
Journalist
ARBEJDSKRAFT | BORNHOLM | ABONNENT
15. OKT 2021 • 20:00

"Alle drømmer om et job i BRK".

Med denne bemærkelsesværdige påstand som overskrift, der ifølge Søren Schow (V) er bevidst provokerende, præsenterer regionskommunen sin nye "Politik for en attraktiv arbejdsplads".

Det var ikke drømmen om et job og andre floskler, der fyldte i debatten, men derimod et bestemt mål fra politikkens afsnit om at gøre kommunen til en mere rummelig arbejdsplads:

"Set på tværs af hele organisationen efterstræber vi på årsbasis, at andelen af ansatte i Bornholms Regionskommune med ikke-vestlig herkomst er mindst på niveau med andelen i den samlede befolkning på Bornholm," lyder målet, som fik Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten til at stemme imod politikken.

– Det er sjældent, at jeg bruger et årstal som argument, men jeg troede, at vi var kommet længere i det herrens år 2021, end at vi skal forskelsbehandle som arbejdsplads, sagde René Danielsson

Han lagde vægt på, at der i den nye politik ikke er tilsvarende mål for køns- eller aldersfordelingen blandt de ansatte.

– Lige netop på etnicitet – i godhedens navn vil jeg tro – vil man godt gå ind og positivt forskelsbehandle. At fravælge danske ansøgere, fordi de tilfældigvis hedder Fatima, Ali eller Mohammed, og fordi man har et mål om, at en bestemt andel af medarbejderstaben skal komme fra bestemte lande, synes vi, er et skråplan, sagde René Danielsson.

De fleste andre i salen kunne ikke se noget problem i formuleringen.

– Det er en ret lille ambition, men det betyder trods alt, at vi som kommune går foran og er med til at sikre, at mennesker fra andre kulturer i højere del bliver en del af vores arbejdsmarked, sagde Morten Riis (EL).

Leif Olsen pointerede, at en indsats for at få flere indvandrere ind på arbejdsmarkedet burde være vand på DF's mølle.

– Dette handler om et rummeligt arbejdsmarked. Hver gang jeg tænder for radioen, fjernsynet eller åbner en avis, hører jeg højrefløjen sige, at det er så vigtigt for integrationen, at folk får et job, sagde Leif Olsen, der gjorde opmærksom på, at kønsrollerne var nævnt i politikken – og at kommunen på dette punkt var på vej ud af et sidespor.

– Der er faktisk nævnt noget om køn, og der har jeg et problem med en af formuleringerne. Der står, at flere mænd skal søge job inden for kvindefag. Det kan man vist ikke tvinge dem i et frit land, vel? sagde SF'eren.

Den nye politik rummer få tal, men på enkelte områder bliver der sat konkrete mål for, hvad regionskommunen ønsker at opnå

På årsbasis stiles der efter, at elever og lærlinge skal udgøre minimum seks procent af alle fastansatte på tværs af regionskommunen. Og på årsbasis skal minimum ni procent være ansat på særlige vilkår – det vil sige med løntilskud, i fleksjob, skånejob, seniorjob, i en integrationsstilling eller på en §56-aftale.

– Det er vigtigt at holde fast i måltalene og ambitionen om, at vi som øens største arbejdsgiver faktisk har en vigtig rolle i at sikre et godt arbejdsmiljø, fordi vi også gerne vil trække flere nye ansatte, sagde Morten Riis om den samlede plan.

Kommunalbestyrelsen besluttede, at administrationen fremover hvert efterår skal give en status til Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget på de politisk fastsatte mål og måltal for ansatte på særlige vilkår, ansatte af ikke-vestlig herkomst samt ligestilling.

 


Politik for en attraktiv arbejdsplads

Bornholms Regionskommunes nye politik består af fem hovedmål, der leder hen mod visionen "Alle drømmer om et job i BRK".

1) VI ARBEJDER SAMMEN MED BORGERNE OG FOR BORNHOLMS UDVIKLING

2) FAGLIGHEDEN ER I TOP OG TILLIDEN ER HØJ

3) VI VÆRDSÆTTER ALLE I ORGANISATIONEN – NYE SOM ERFARNE

4) VI ER EN RUMMELIG ARBEJDSPLADS MED PLADS TIL FORSKELLIGHED

5) VI PRIORITERER FLEKSIBILITET OG BALANCE I ARBEJDSLIVET

Under debatten i kommunalbestyrelsen torsdag aften var det den rummelige arbejdsplads, der skabte mest debat. Dette mål består af disse underpunkter:

• Vi tilbyder og imødekommer ønsker om elev- og lærlingepladser på alle arbejdspladser, hvor det giver fagligt mening.

• Vi er et attraktivt uddannelsessted som aktivt understøtter fællesskaber mellem elever og lærlinge under uddannelse, og hvor tilbud om fast job efter endt uddannelse er en del af pakken.

• På årsbasis stiler vi efter, at elever og lærlinge udgør minimum 6% af alle fastansatte på tværs af Bornholms Regionskommune

• Vi har ansatte med løntilskud, i fleksjob, skånejob, seniorjob, i en integrationsstilling eller på en §56-aftale. På årsbasis efterstræber vi at minimum 9% sat i forhold til alle fastansatte på tværs af Bornholms Regionskommune er ansat på såkaldte særlige vilkår.

• Set på tværs af hele organisationen efterstræber vi på årsbasis at andelen af ansatte i Bornholms Regionskommune med ikke-vestlig herkomst er mindst på niveau med andelen i den samlede befolkning på Bornholm.

• Vi arbejder for at modvirke strukturelle og kulturelle årsager og vilkår, som kan skabe ubalance mellem mænd og kvinders muligheder og ønsker for så vidt angår bestemte jobtyper og stillingskategorier. Flere mænd skal søge stillinger inden for typiske kvindefag - og omvendt – for så kan vi potentielt øge den samlede søgning til vores stillinger.

• Vi ansætter ansøgeren med de bedste kvalifikationer uanset køn, alder, handicap og etnisk herkomst.