Klassisk debataften om naturpolitik med gode forslag og løftede pegefingre

Klassisk debataften om naturpolitik med gode forslag og løftede pegefingre
Bornholm set gennem kommuneplanens grønne danmarkskort.
| ABONNENT | 23. FEB 2021 • 13:02
| ABONNENT
23. FEB 2021 • 13:02

NATURPOLITIK

Politikerne på Bornholm besluttede i december, at Bornholm skal have en naturpolitik. Et udspil fra natur- og miljøudvalget og Center for Natur, Miljø og Fritid har siden årsskiftet været i høring hos brugere, borgerforeninger og Bornholms Erhvervsråd, og i aftes blev den offentlige høringsproces afrundet med et to timer langt virtuelt borgermøde med 100 deltagere.

Stop genplantning af fredskov

Vært var Jens Peter Koefoed, udviklingskonsulent i Bornholms Regionskommune. Efter en kort gennemgang af udspillets vej fra idé til praktisk udmøntning gik ordet videre til naturaktivist og tv-vært Vicky Knudsen, som roste Bornholm for initiativet.

– I har allerede Ekkodalens Moser og Den Grønne Bølge. Nu vil I også have en naturpolitik, og det bør alle have, sagde hun blandt andet.

Bornholm har masser af skov, men ikke så meget lysåben natur, sagde Vicky Knudsen, en udmelding der blev fulgt op af blandt andre Alex Bredkjær og Line Kramp, der har ti hektar skov ved Ekkodalen. De fremlagde et forslag om at stoppe kravet om genplantning af fredskov, hvis lodsejeren ønsker at omdanne produktionsskov til lysåben natur.

Det gennemgående budskab på borgermødet var, at tiden er kommet til, at mennesket underordner sig naturen, ikke omvendt.

De tre vigtigste faktorer i udviklingen af en holdbar naturpolitik det er plads og plads og plads, sagde Anna Sofie Poulsen, forkvinde for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm. Hun opfordrede til, at man i første omgang prioriterer at udlægge 10 procent til strengt beskyttet natur, som der er lagt op til i EU's biodiversitetsstrategi for 2020-2030.


De grønne arealer er ejet af Naturstyrelsen, de orange af regionskommunen.

Hegn er ikke rigtig natur

Der blev luftet tanker om at lægge flere færiste i Almindingen og i Rø Plantage, og der blev talt om mere vild natur på kommunens arealer. Men der var også løftede pegefingre.

Der er mere end 2.000 jægere på Bornholm fordelt på 23 jagtforeninger. Udsigten til mere naturregulering og eventuelt kommende naturnationalparker fylder meget hos jægerne, der både frygter begrænsninger i jagtretten og i dyrenes fri bevægelighed på øen.

At hegne ting inde er ikke rigtig natur i vores optik, sagde Peter Loth Sejersen fra Aakirkeby Jagtforening.

Et andet emne, der også fyldte i debatten mandag aften, var det stigende antal MTB-ruter i Almindingen, herunder Vestermarie Plantage.

– Jeg er bekymret over, at man anlægger nye stier ved Galgebakken og MTB-spor i plantagen uden at inddrage de lokale, sagde Pernille Toftgård Christensen, der er rytter og hyppig gæst i Vestermarie Plantage.

Efter to timer med et væld af interessante betragtninger fra både private og foreninger, takkede Leif Olsen, formand for natur- og miljøudvalget, Louise Lyng Bøjesen, centerchef for Center for Natur, Miljø og Fritid, og Jens Peter Koefoed for god tone og konstruktiv debat.

Udspillet til en bornholmsk naturpolitik går nu tilbage til forvaltningen, inden den fremlægges til politisk behandling inden sommerferien.


Kilde: Danmarks Statistik.