KD kan blive afgørende: Hartung vil ikke pege på borgmester

KD kan blive afgørende: Hartung vil ikke pege på borgmester
| 20. AUG 2021 • 13:32
Jakob Marschner
Journalist

20. AUG 2021 • 13:32

Ikke mange stemmer skulle have været flyttet, før Jysk Analyses nye meningsmåling for TV2 Bornholm havde givet flertal til de borgerlige partier.

Målingen viser fortsat et flertal bag borgmester Thomas Thors (S). Men den snævrer også hans flertal ind til det mindst mulige, nemlig 12 røde mandater til Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten mod 11 blå mandater til Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Kristendemokraterne.

Det mest bevægelige af partierne er Kristendemokraterne, der i målingen holder fast i danens ene mandat med en fremgang på lige over et procentpoint.

Kristendemokraterne er ved det kommende valg i valgforbund med Konservative og Radikale og har tidligere været det med Venstre. Men efter valget for snart fire år siden blev Kristendemokraterne en del af det flertal, der gjorde Winni Grosbøll (S) til borgmester.

Ifølge den nye meningsmåling skal der ikke meget til, før Kristendemokraterne står med det mandat, der afgør, om Bornholm skal have en borgerlig eller en socialdemokratisk borgmester i de næste fire år. I den situation afviser Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) at pege på, hvem Kristendemokraterne foretrækker som borgmester.

– Det får du ikke et svar på. Vi går til valg på at styrke vores partis politik. Når vi ser valgresultatet, tager vi bestik af, hvor der er størst mulighed for at få vores politik gennemført, siger Bjarne Hartung Kirkegaaard til Bornholms Tidende.

Skylder du ikke vælgerne et svar på hvilken borgmester de vil få ved at stemme på Kristendemokraterne?

– Nej, det handler det ikke om. Det handler om, at vores vælgere skal have så meget som muligt ud af deres stemme på os.

Forstår du, hvis nogle vælgere kan blive usikre på, hvad de får ved at stemme på Kristendemokraterne?

– Nej, for jeg tror ikke, at vores vælgere er usikre på os eller vores politik. Jeg tror godt, at de ved, at vi kan samarbejde med alle i kommunalbestyrelsen. Vi har tidligere været i valgforbund med Venstre, og i denne periode er vi så en del af konstitueringen bag en socialdemokratisk borgmester.

– Vi har også haft to valgperioder, hvor Socialdemokratiet og Vensytre arbejdede sammen. Den skala, som man taler om i dansk politik, holder ikke i bornholmsk politik, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

KD: Winnis fravær koster S

Bjarne Hartung Kirkegaard forklarer først og fremmest Socialdemokratiets seks procentpoint store tilbagegang i meningsmplingen med, at Winni Grosbøll ikke længere er borgmester.

– Winni er der ikke mere. Hun trak rigtig mange stemmer, også fra andre partier end Socialdemokratiet, og nogle af dem vender måske nu tilbage, hvor de tidligere var, siger han.

Tror du, at sagen om spærretiden for nylig betyder noget for Socialdemokratiets tilbagegang i målingen?

– Det ved jeg faktisk ikke. Men den kan selvfølgelig godt betyde noget.

Modsat Dansk Folkepartis gruppeformand Linda Kofoed Persson tror Bjarne Hartung Kirkegaard, at tendenserne for Venstre (frem) og Socialdemokratiet (tilbage) vil holde ved valget.

– Ja, den tendens tror jeg på vil holde. Med mindre nogen selvfølgelig trækker en kanin op af hatten, siger han.

– For Kristendemokraterne er jeg glad for, at målingen ser ud, som den gør. Det er jeg glad og taknemmelig for. For det må jo betyde, at nogen kan se, at vi har udrettet noget, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.