Thors om S-tilbagegang: Debatten om spærretid har skadet os

Thors om S-tilbagegang: Debatten om spærretid har skadet os
Arkivfoto: Jakob Jepsen
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 20. AUG 2021 • 15:54
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
20. AUG 2021 • 15:54

Socialdemokratiet står til en tilbagegang på otte procent – svarende til ét mandat – hvis man skal tro den seneste meningsmåling. Borgmester Thomas Thors påtager sig en del af ansvaret for den faldende tilslutning. Han tror, at det primært er spærretidsdebatten, der har præget befolkningens vurdering af Socialdemokratiet.

– Jeg tror, det hænger sammen med den langvarige debat om den såkaldte spærretid. Det er kun gisninger, men selvfølgelig har det haft en vis indflydelse. Det er jo ikke lykkedes for mig i tilstrækkeligt omfang at forklare, hvorfor vi har valgt den procedure, som vi nu er blevet enige med SF og Enhedslisten om, erkender Thomas Thors.

Hvis din analyse er korrekt, må man vel formode, at effekten af spærretid vil fortone sig frem mod valget?

– Jeg vil udtrykke mig på den her måde: Jeg tror, at den vil dukke op undervejs i valgkampen. Og det vil den her fejl formentlig også, siger Thomas Thors med henvisning til suppleantbommerten, som betyder, at torsdagens møde nok må gå om.

Winni-effekten

Trods udsigt til tilbagegang er Socialdemokratiet fortsat det største parti i målingen med udsigt til at få valgt syv kandidater. Og nok så vigtigt har partierne, der siden 2017 har stået bag Thomas Thors, fortsat flertal.

– Blokken har jo samme størrelse som ved sidste valg. Der er bare sket det, at Enhedslisten er gået lidt frem. Så det parlamentariske grundlag er der stadig, men vi har selvfølgelig et ønske om at styrke vores position, siger Thors.

I hvilken grad tror du, at skiftet på borgmesterposten fra Winni Grosbøll til dig har haft betydning for tilslutningen til Socialdemokratiet?

– Det har det utvivlsomt. Jeg kan ikke sige andet, end at det er noget, som jeg mentalt har forberedt mig på. Jeg tror, at man vil se, at de socialdemokratiske kandidater hver især vil få flere personlige stemmer, end man gjorde under Winni, fordi hun har været så markant en politiker. Det, som jeg håber på, er, at der vil være opbakning til det stærke hold, vi stiller op, siger den 72-årige politiske veteran, der overtog borgmesterkæden i januar.

Fremgang i tiden frem mod valget den 16. november skal opnås på traditionel vis, mener Thomas Thors.

– Der er ikke andet at gøre end at føre en valgkamp, hvor vi understreger alle de ting, vi vil, og hvad vi allerede har gjort.