Hvad lærte vi af 2020? 'Jeg har lært, at der er nogle mennesker, der bakker mig op'

Hvad lærte vi af 2020? 'Jeg har lært, at der er nogle mennesker, der bakker mig op'
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. JAN 2021 • 08:11
Af:
berit-hvassum
| ABONNENT
1. JAN 2021 • 08:11
Coronakrisen vendte op og ned på meget i det forgange år. Det blev på alle måder et usædvanligt kalenderår med mange forandringer. Bornholms Tidende har spurgt bornholmerne, om der er nogle erfaringer, man kan tage med sig fra 2020.

 

Krista Lina og Birgitte Palm Finne, veninder (det øverste billede)

Krista: – Jeg har lært af både det negative og det positive. Jeg har været igennem et forløb med et dødfødt barn i år, og det påvirker mig meget. Ofte hører jeg desværre folk sige til mig, at jeg skal ’komme videre’. Jeg savner, at folk er mere åbne og støtter mig.

– Jeg vil gerne have mere glæde ind i det nye år end de negative ting. Jeg håber, at jeg får noget at lave. Jeg bruger naturen og har brugt den mere i år. Jeg går ture med Birgitte, og vi tager nogle gange bussen til Aakirkeby og Nexø og går en tur sammen.

Birgitte: – Jeg har været veninde med Krista længe. I år er jeg flyttet ind til Krista og hendes kæreste, som har en stor lejlighed, fordi min mand gik bort for nogle år siden. Vi havde boet sammen i 36 år. Jeg kan ikke lide at bo alene, så Kristas’ kæreste sagde til mig, ’hvis du ikke kan bo alene, så skal du bo hos os’. Og det er jeg glad for. Jeg har åbnet mig mere, for jeg har ellers altid lukket mig fuldstændig inde. Og de hjælper mig.

– Så jeg har lært, at der er nogle mennesker, der bakker mig op. Det har hjulpet mig at række ud og mærke, at der var hjælp. Jeg har det fint i dag. I 2021 kunne jeg godt tænke mig en mand.

 


Stine Zarzycki, Rønne

Hvad har du lært i 2020, som du vil tage med dig ind i det nye år?

– Da samfundet lukkede ned i foråret, da var vi som familie meget mere sammen. Der var ro på. Det er en af de vigtigste ting, jeg har lært i 2020. Min mand, vores tre børn og jeg skulle heller ikke løbe til alle de skole- og fritidsaktiviteter. Det var en lettelse. Vi havde bare tid til at finde ’os’ og være sammen som ’os’.

– Jeg har også lært, at det er okay at sige nej til arrangementer. Jeg arbejder selv i en børnehave, hvor vi normalt har mange af dem. Det er også dejligt, men vi har tænkt lidt på, om vi blot holder dem for arrangementets skyld, eller om det også giver noget? Så vil vi hellere optimere det.

Vil I så som forældre aktivt fortælle jeres børn, at det er ’okay’, at sige nej til de mange fritidsaktiviteter og turde vælge fra?

– Det er i hvert fald noget, vi vil tale med børnene om. Fremover skal vi også tænke på, hvad der passer ind lige nu, hvis det er en uge med mange ting. Vi har tre skolebørn, og i starten af nedlukningen, hvor der var fjernundervisning, var det lidt stressende. Men vi fik et kæmpe indblik i, hvad vi kan støtte med hjemmefra. Det var ret givende at få en indsigt i og at lave nogle opgaver med børnene. En af vore sønner skulle lave noget i geografi og bruge et atlas. Vi havde ikke noget, fordi alt foregår jo elektronisk, så jeg ringede til min far, og så kom ’morfar’ med et rigtigt atlas og lagde det på bordet, og så gik vi i krig med opgaverne. Det var vildt fedt. Det åbnede nogle positive ting.

 


Lone og Thomas Dreyer, Hasle

Hvad har I lært i 2020, som er værd at tage med ind i det nye år?

Lone: – I mit arbejde som pædagog i en børnehave har det handlet om, at den struktur, vi har lavet efter nedlukningen, har gavnet sindssygt mange børn. Vi har været i små grupper, men der har været endnu mere fokus på, at det har været de samme voksne, der er med børnene hvér dag. Grupperne har været de samme, fra de kom, til de gik. Og man lærer børnene rigtig godt at kende. Det har givet en ramme for nogle børn, som de bedre har kunnet agere i. Det bliver noget, jeg tager med mig i mit arbejde.

– I forhold til nyhedsstrømmen har jeg måttet sortere og lave rammer for mig selv, hvor meget jeg kunne lytte til. Jeg bliver bange, hvis jeg lytter for meget. Så to gange om dagen må jeg opsøge informationer.

Thomas: – Jeg er mekaniker, og vi har ikke haft noget. Der er ikke nogle gode ting, jeg tager med mig på den måde.

 


Robert Pedersen, Rønne

Hvad har du lært i 2020, som du vil tage med dig ind i det nye år?

– Jeg har lært, at man skal kunne klare sig selv i disse coronatider. Man er dårligt hjulpet, hvis man er afhængig af andre mennesker. Lige bortset fra denne situation (med coronanedlukning, red.), så tror jeg, at vi har godt af en lærestreg. Mine forældre, som oplevede 2. Verdenskrig, havde en anden indstilling til livet og tilværelsen, end vi andre har. Der er mange unge mennesker, som tager ting selvfølgeligt, og de bliver dybt chokerede, når de ikke kan gøre det, de vil. Det synes jeg, er en lærestreg for os.

– Jeg er en smule privilegeret som pensionist, for jeg ikke har nogle forpligtigelser andre end dem, som jeg har til min familie. Vi har en datter, som bor i København, og hun kommer ikke hjem til jul.

– Vi går jo alle og håber, at det går fremad til det bedre. At den vaccine, der kommer, kan hjælpe og bruges.

Man kan sige, at der er ting man ikke kan styre, som man er nødt til at indrette sig efter.