Her er hvad Trøst og co. lærte af Esbjerg

Her er hvad Trøst og co. lærte af Esbjerg
Områderne til vindmølledele på Esbjerg Havn er ligesom i Rønne blevet udvidet flere gange de senere år. Vindmølletårne, vinger og naceller optager store arealer på den enorme havn, der her ses fra taget af Esbjergs musikhus. Arkivfoto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 6. JAN 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. JAN 2023 • 05:30

Opkvalificering på arbejdsmarkedet og uddannelse var hovedtemaer, da 28 bornholmske deltagere tilbragte tre dage på en ekskursion til Esbjerg.

Temaer som ”jobskabelse, uddannelse og sammenhængen mellem forskning og nye erhvervsmuligheder” stod for en større bornholmsk delegation øverst på dagsordenen under et besøg i Esbjerg fra tirsdag til torsdag i denne uge.

Med syv timers rejsetid på tværs af landet var det kun onsdag, at delegationen havde fuldt program.

Anført af borgmester Jacob Trøst (K) besøgte de tilrejsende et par af byens største offshore-virksomheder, Semco Maritime og Blue Water Shipping, samt erhvervsskolen Rybners, hvor specialisering inden for energiområdet var omdrejningspunktet for oplæggene, og opkvalificering af arbejdskraft gik igen i flere.

Borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen (V) fortalte om byens energitransformation, mens Semco Maritimes direktør, Steen Brødbæk, introducerede bornholmerne til de sydjyske ambitioner om at blive international metropol for grøn energi og sektorkobling.

Ja, vi gør det

Delegationen havde deltagelse af ledere fra Campus Bornholm, blandt andre rektor Inge Prip, CphBusiness og Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, mens det private lokale erhvervsliv var repræsenteret af Borntek Industri, og arbejdstagerorganisationerne af FH Bornholms nye sektionsformand, Joan Prahl Parente. En halv snes embedsfolk og konsulenter fra regionskommunen og Business Center Bornholm var også med på turen, heriblandt kommunaldirektør Sine Sunesen og arbejdsmarkedschef Allan Westh.

Et par politikere fra erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalget, Center for Regional- og Turismeforskning, Nexø Havn, Copenhagen Capacity og Offshore Center Bornholm (OCB) udgjorde resten af aktørerne.

– Selvom jeg er kommet i offshore-kredse i Esbjerg i mange år, bliver jeg fortsat imponeret over den energi, man mærker i virksomheder, skoler og jobaktører, som vi har mødt denne gang. ’Ja, vi gør det’ — den energi er der bare, siger Lone Reppien Thomsen fra OCB om oplevelsen af esbjergenserne.

Hun glæder sig over den brede deltagelse fra bornholmsk side. Netop et velfungerende tværgående samarbejde mellem politikere, organisationer og virksomheder er et kendetegn for Esbjerg, mener hun.

– Der er mange, der har fået mere indsigt. Turen har været spændende, fordi vi er meget forskellige – med deltagere fra både det private og offentlige. Det er supergodt, at vi får et fælles udgangspunkt omkring tingene, siger Lone Reppien Thomsen til Tidende.

Ligheder og forskelle

Bornholm og Esbjerg har flere ting til fælles som tidligere hovedcentre for fiskeriet og med en lys fremtid foran sig inden for havvind.

I mellemperioden mellem fiskekuttere og installationsskibe til havvind gennemgik Esbjerg et vækstforløb inden for den fossile del af energisektoren. Borerigge fandt af gode grunde ikke vej til havnebassinerne i Rønne og Nexø, så der er også klare forskelle på erhvervsfortællingerne. Nogle af de stærke olie- og gasvirksomheder, der blev udviklet i Esbjerg, er de senere år hoppet over til grønnere energikilder. Efter flere årtier med høj aktivitet inden for olie og gas-sektoren er havvind blevet den store vækstmotor. Business Esbjerg beskriver byen som ”landets ubestridte offshore hovedstad” og hæfter sig ved de 13.500 ansatte i lokale energivirksomheder.

Nyttig inspiration vestpå

I Sydjylland arbejdes der i disse år på at skabe et nationalt center inden for ”grøn energi og sektorkobling”. Det er et fyrtårnsprojekt, der har modtaget økonomisk støtte fra samme kanaler som det bornholmske projekt ”Nationalt Center for Grøn Energi, der nu præsenterer sig selv under navnet Baltic Energy Island. Med det sydjyske projekts fokus på ”udvikling, test og demonstration af fremtidens grønne teknologier, herunder i relation til Power-to-X og integrerede energisystemer”, som det lyder på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, har erhvervsambitionerne i Sydjylland og på Bornholm tydeligvis meget til fælles.

I Lone Reppien Thomsens øjne kan de bornholmske politikere, direktører og formænd finde nyttig inspiration vestpå.

– Griber vi muligheden, er der ingen konkurrence mellem virksomhederne længere, fordi der vil være så meget at lave. Det er virkelig et nyt perspektiv, siger hun.