Her er der planer om 50 bæredygtige boliger

Her er der planer om 50 bæredygtige boliger
Foto: Allan Rieck
| ABONNENT | 21. APR 2020 • 21:02
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
21. APR 2020 • 21:02
Den tidligere vaskerigrund på Birkebakken i Allinge kan meget vel blive forvandlet til et stort, bæredygtigt bofællesskab for seniorer. Bornholms Regionskommune arbejder i øjeblikket på en lokalplan for bofællesskabet, der skal forvandle den gamle industrigrund til et grønt område med blandt andet køkkenhave, fællesbageri, sø, orangeri – og ikke mindst 50 individuelle boliger.

– Der er tale om en tæt lav boligbebyggelse i to etager, der placeres i mindre grupper omkring dele af den eksisterende industribygning, som omdannes til et fælles samlingssted. I alt ventes opført 50 boligenheder med 2-3 værelser, skriver Bornholms Regionskommune i en redegørelse for planerne.

Kontaktede kommunen sidste år

Det har ikke været muligt for Bornholms Tidende at opspore, hvem der ønsker at bygge boligfællesskabet. Men det københavnbaserede arkitektfirma Bjerg Arkitektur har lavet de skitser, der danner udgangspunkt for planlægningen. Og Bornholms Regionskommune fortæller, at to interessenter henvendte sig, da kommunen sidste år var i færd med at rengøre industrigrunden for forurening, der stammer tilbage fra vaskeritiden.

– Kommunens miljøafdeling har i 2019 stået for oprensningen af ejendommen, og det har resulteret i, at den nu er solgt. Mens oprensningen pågik, blev kommunen kontaktet af to interessenter i efteråret 2019. De ønskede at erhverve ejendommen og omdanne grunden til et seniorbofællesskab, skriver kommunen.
 

Oversigt over bofællesskabet

De to nabogrunde Birkebakken 10 og Birkevænget 2A skal ifølge planen lægges sammen og rumme følgende:

1: Bærbuske
2: Sø
3: Fællesbageri
4: Petanquebane
5. Staudebed
6: Legeplads
7: Køkkenhave
8: Orangeri
9: Parkering
10: Fælleshus for bofællesskabet
11: Den eksisterende skorsten

 

Har også købt nabogrund

Investorerne bag projektet har foruden den store vaskerigrund på Birkebakken 10 også erhvervet sig grunden på Birkevænget 2A, der indeholder en garage. Den grund skal ifølge skitserne fra Bjerg Arkitektur være parkeringsplads, og det samme skal et område lige ud til Birkebakken. De 50 boliger skal ligge spredt i rækkehus-klynger rundt på grunden, og forbindes med hinanden og fælleshuset via af et kroget stisystem.

Investorerne overtog grundene på Birkebakken og Birkevænget i sidste måned, marts. Om en måned – 20. maj – skal politikerne i økonomi-, erhvervs- og planudvalget forholde sig til et lokalplansforslag, der muliggør byggeriet. Hvis politikerne accepterer, at processen fortsætter, vil lokalplanforslaget komme i en offentlig høring, hvor man får mulighed for at kommentere det.