Her åbner kendt boghandlerpar deres nye drømmebutik

Her åbner kendt boghandlerpar deres nye drømmebutik
I Pakhuset er butikslokalet stort set færdigindrettet. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 18. MAJ 2021 • 16:03

ERHVERV

Peter Povlsen fra William Dam Boghandel i Rønne har en opskrift på en god kop kaffe, åbenbarer han her på gårdspladsen ud mod Poulskervej.

Man tager simpelthen et krus med almindelig kaffe i, hvorefter man dypper en pensel, som først har været forbi en bøtte med halvmat, sort sokkelmaling fra Sadolin, og stikker den ned i kaffen.

Voila! Så har man en begsort udgave af den populære opkvikkende drik, som kan få enhver til at spærre øjnene op.

Dypper man sådan en pensel i sin kaffe, får man sort kaffe. Foto: Jacob Jepsen


Han morer sig selv over det, og der er da også tale om et uheld.

– Nu kom jeg til at stikke penslen ned i kaffen, ler han.

Vi er på besøg her i Poulsker ved bygningerne, hvis adresse egentlig hedder Bækkedalsvej 2, men som altså ligger lige ud til landevejen, og hvor der tidligere har ligget blandt andet både en skole og en brugs. Han og fruen, Pernille Dam Poulsen, har foretaget et af livets mere opsigtsvækkende impulskøb, idet de simpelthen for en måneds tid siden efter en pludselig indskydelse erhvervede sig hele molevitten, som de nu er ved at sætte i stand.

Inden for kort tid kan de dermed slå dørene op til en aflægger af deres boghandel, som rummer meget andet end bøger, William Dam Boghandel på Store Torv i Rønne.

Her i Poulsker bliver det til William Dam Living, og der bliver flere butikslokaler, nemlig både et stort et på cirka 140 kvadratmeter, hvor der tidligere har været brugs, og et andet også ret stort lokale i den store bygning, som stikker vinkelret ud ved siden af med et skilt over døren, hvorpå der står Pakhuset. I den ene ende af den bliver der ydermere plads til et galleri, hvor Pernilles far, Mogens, kan husere og udstille sine malerier.

Nede i bygningens kælder vil der komme kurveudsalg.

Peter Povlsen i fuld sving med penslen på den gamle brugs i Poulsker. Foto: Jacob Jepsen

Drømmehuset

Lige nu er Peter Povlsen i fuld sving med pensel og sokkelmaling på hovedbygningen, som også rummer en bolig på 247 kvadratmeter, som skal lejes ud. Men han har ydermere malet al bindingsværket sort og dertil murene hvide. Indenfor er håndværkere godt i gang med at isolere og opføre nye vægge, så der er savsmuld på gulvene, brædder der bliver skåret, isolering og gipsplader, som bliver monteret.

Også gulvet skal fornys, og snart vil her åbenbare sig en køkkenafdeling – ikke at her skal sælges nye køkkener, men alt godt til køkkenet.

Pernille Dam Povlsen er selv lettere himmelfalden over projektet.

– Tænk, for en måned siden anede vi ikke det her, siger hun.

Men hvordan er I kommet på ideen?

– Vi var på besøg hos gode venner i Dronningmølle i Nordsjælland, som tidligere har haft nogle bogbutikker i københavnsområdet, som de har solgt, og så har de åbnet sådan en butik, hvor de kombinerer boghandel med living, altså design, interiør og så videre. Drømmehuset, kalder de det, og det er et megafedt sted. Så vi talte om, at det kunne vi da også godt tænke os.

Havde I i forvejen gået og tænkt på, at I skulle ha' noget ud over butikken i Rønne?

– Næh, ikke før besøget i Dronningmølle for en måned siden.

Hvordan fandt I så lige præcis det her sted?

– Jamen, jeg har kunnet li' det her sted i mange år, jeg har bare ikke vidst, hvad vi skulle bruge det til, hvis vi havde det, siger Peter Povlsen.

– Vi er kørt forbi her, hvor der har ligget forskellige ting tidligere, også både restaurant og butikker. Så da vi var i Dronningmølle, sagde jeg til Pernille, at sådan et sted som Drømmehuset kunne vi da også godt lave, og hun spurgte hvor? Og så viste jeg hende det her sted på et billede, og hun sagde, at nåja, det var da et godt sted.

– Jeg havde simpelthen så ondt i maven, siger Pernille Dam Povlsen, som synes, at det måske gik lige lovlig hurtigt med at købe bygningerne i Poulsker. Foto: Jacob Jepsen

Københavnerne

Efter besøget i Dronningmølle returnerede parret til Rønne og tog på arbejde om tirsdagen.

– Jeg fandt ud af, hvem der ejede stedet, og så jeg ringede ned og spurgte, om det var til salg. Det var det ikke, men det ville det komme i løbet af sommeren, siger Peter Povlsen.

– Og i weekenden skulle der komme nogle københavnere og kigge på det. Så vi spurgte, om vi ikke også lige måtte komme forbi, hvilket vi gjorde allerede samme dag. Og så købte vi det.

Pernille Dam Povlsen:

– Mens vi stod her!

– Ja, mens vi stod her, bekræfter Peter.

I nåede forbi inden københavnerne og tænkte, at det skal de da ikke have?

– Ja.

Pernille Dam Povlsen:

– Så kørte vi hjem, og jeg havde simpelthen så ondt i maven. Jeg tænkte nej-nej-nej, hvad i alverden har vi gjort?! Kunne vi ikke i det mindste lige ha' sovet på det! Eller måske bare lige ha' set på det en enkelt gang mere. Men nu havde vi jo ligesom givet hånd på, at nu var det nu.

Peter, du er lige blevet 60 år, og så kaster du dig ud i det her?

– Ja, der sku' ske noget.

Og nu maler du selv det hele?

– Ja.

Pernille Dam Povlsen, ikke uden stolthed i stemmen:

– Også indvendig.

Og hvad mere?

– Jamen, jeg maler det hele, siger gemalen.

– I første omgang det, man ser først, når man ankommer hertil, og så tager jeg resten til efteråret.

Må jeg gætte på, at det værker godt i kroppen, når du står op om morgenen for tiden?

– Jeg falder i hvert fald hurtigt i søvn om aftenen, ler Peter.


Peter Povlsen og Pernille Dam Povlsen med Pakhuset i baggrunden. Foto: Jacob Jepsen


Julesalg

Og hvad er jeres tanker så nu – skal det være en sommerbutik, en pop op-butik eller hvad?

– Det ved vi ikke endnu, siger Pernille Dam Povlsen.

– Men vi vil i hvert fald ha' åbent hele sommeren og måske også i weekenderne resten af året, alt efter hvor stor interessen er. Og så i julen, selvfølgelig. Jeg forestiller mig jo, at der kommer en, som gerne vil sælge juletræer her, siger hun og kigger sig omkring på den pænt store parkeringsplads og får nærmest julelys i øjnene alene ved tanken.

– Og brændte mandler, kaffe og gløgg, fortsætter hun drømmerierne.

– Og jeg skal have kontor hernede, siger Peter.

– Så arbejder jeg hjemmefra her. Jeg kan lave mange af de ting, jeg i forvejen laver på computer, hernede.

Og hvad er det mere præcist, I skal sælge her?

– Boliginteriør, alt til køkkenet og badet, bøger, tæpper, puder, kurve, krukker og så videre, siger Pernille Dam Povlsen.

– Vi sælger rigtig godt af det inde i butikken i Rønne, men det firma, vi får 95 procent af tingene fra, har også megafede møbler og andre ting, som vi ikke har plads til der. Det kan vi bedre få her.

Hvad har der tidligere været i Pakhuset?

– Pakhus, siger Pernille Dam Povlsen.

– Foderstof, tror jeg, siger Peter Dam Povlsen.

Inde i den tidligere brugs, hvor håndværkerne er i fuld sving, fører en lille trappe op til førstesalen under kippet, som måske engang vil blive inddraget, men det vil kræve en del arbejde. Også ovre i pakhuset er der et rum oven på butikslokalet, som faktisk allerede nu er indrettet og har varer på hylderne, klar til at modtage kunder. Ovenpå bliver der i første omgang lager.

Hvornår åbner I?

– Vi håber, vi kan nå det, til sommerferien starter, siger Pernille Dam Povlsen.

Peter Dam Povlsen:

– Men vi har problemer med at få alle varerne hjem på grund af corona. Vores leverandører har svært ved at få fat i dem, fordi der ikke er blevet produceret i samme omfang som normalt.

Det er på tide, han vender tilbage til fodmuren, og han har lige siden, vi ankom, gået rundt med penslen i hånden.

Nu går han hen til malerspanden ved huset – hvor han dypper den i kruset med kaffe.