Hastighedsgrænse fordoblet på kyststrækning

Hastighedsgrænse fordoblet på kyststrækning
Tidligere måtte man køre op til 30 kilometer i timen her. Nu kan man køre op til 60 kilometer i timen forbi det første hvide hus til højre. Fremover skal man sænke farten til 40 kilometer, inden nummer to hus fra højre. Foto: Berit Hvassum
NYHED | HELLIGPEDER | ABONNENT | 20. JAN 2022 • 11:15
NYHED | HELLIGPEDER | ABONNENT
20. JAN 2022 • 11:15

På et stykke af Teglkåsvej er hastighedsgrænsen hævet fra 30 til 60 kilometer i timen. Kommunen har hævet hastigheden for at lovliggøre vejen.


Den sceniske kystvej ved Helligpeder og Teglkås fik onsdag nye hastighedsskilte og -grænse. Vejen har tidligere været beskyttet af en 30 kilometer i timen-hastighedsgrænse. En grænse mange har haft svært ved at overholde. Nu er en lille del af strækningen hævet til det dobbelte – 60 kilometer i timen, mens resten af strækningen er hævet til 40 kilometer i timen.

Den lille vej bruges både af lokale og turister til bilisme, leg, vandring og cykelture. Årsagen til den højere hastighed på vejen findes i den nye bekendtgørelse om lokale hastighedsgrænser, der forbyder muligheden for 30 kilometers hastighedsgrænser udenfor særlig tæt bebyggelse. Her er laveste hastighed 40 kilometer i timen.

Mange beboere langs vejen har tidligere klaget til både politi og kommune over høje hastigheder på den sårbare vej.

– Hastigheden er sat op, fordi 30 kilometer i timen er en unaturlig lav hastighed for bilister og ikke i overensstemmelse med bekendtgørelse om lokale hastighedsgrænser, fortæller Morten Ginnerskov Hansen, der er sagsbehandler ved kommunens vejmyndighed.

Ifølge ham er forklaringen på stigningen fra 30 til 60 kilometer i timen på en del af strækningen, at man ifølge samme bekendtgørelse ikke må skifte hastighedsgrænse direkte fra 80 til 30 kilometer i timen. Man har derfor valgt at hæve grænsen til 60 kilometer ud for strækningens første hus, der ikke ligger så tæt på naboerne, som de næste.

Der er ikke konkrete planer om at hæve hastigheden andre steder på Bornholm lige nu. Kommunen har netop justeret grænserne og sat farten op lidt tættere på bymidten i Svaneke ud fra samme hensyn.

– Vi kigger løbende på det sammen med politiet og skifter, når der bliver behov, siger Morten Ginnerskov Hansen til Tidende.

Han fortæller samtidig, at kommunen i den kommende turistsæson vil følge op på ændringerne med en måling af trafik og hastighed på Teglkåsvej.