Fuglefolk jubler – landmænd er knapt så begejstrede: Tusinder af gæs i ædeorgie

Fuglefolk jubler – landmænd er knapt så begejstrede: Tusinder af gæs i ædeorgie
Fouragerende gæs ved Udkæret. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | UDKÆRET | ABONNENT | 24. NOV 2021 • 11:30
NYHED | UDKÆRET | ABONNENT
24. NOV 2021 • 11:30

Landmænd frygter at miste deres afgrøder i takt med at flere og flere gæs raster og overvintrer på Bornholm. Vildtforvaltningskonsulent anbefaler brugen af kreative skræmmeteknikker.


Tusindvis af blisgæs, bramgæs og grågæs hærger i disse dage markerne omkring Udkæret i Vestermarie. Udkæret er et stort vandområde syd for Almindingen, som i dag har forbindelse til Ekkodalen i øst via Kærgårdsmosen og Vallenskær. Tilsammen udgør Udkæret og moserne et stort sammenhængende vådområde, der blev etableret af Naturstyrelsen for to år siden i forbindelse med naturgenopretningsprojektet Ekkodalens Moser.

Nu kommer fuglene, og det er helt efter planen, siger skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen Bornholm.

– Fugle elsker at sjaske i det der mosevand, og de er meget mobile, så de er de første, der kommer. Det er helt forventeligt, siger Søren Friese.

Landmændene er knapt så begejstrede. Især fordi en stor del af gæssene formentlig har tænkt sig at overvintre på Bornholm.

– De spiser mellem 50 og 100 procent af vores afgrøder, mens de er her, siger Jacob Dam Nielsen fra Frostegård. Frostegård er nabo til Vallenskær, og Jacob Dam Nielsen har oplevet en sand invasion af primært blisgæs de seneste dage.

– Vi var ude at skyde 33 i går. Problemet er, at hver gang en jæger skyder fra sine marker, så flytter problemet bare videre til naboen, siger Jacob Dam Nielsen, der har set de rastende gæs æde løs af hans efterafgrøder.

– De gnaver hveden helt i bund, siger han.

Spiser afgrøder af høj værdi

DOF Bornholm jublede forleden over, at antallet af rastende blisgæs på Bornholm har slået nye rekorder i år med over 9.000 fugle i Udkæret alene.

Planteavlerne har på deres side travlt med at sætte lokker og fugleskræmsler op.

– De spiser mellem 50 og 100 procent af vores afgrøder, hvoraf meget er højværdiafgrøder som græsfrø, proteinfrø og andre specialfrø, siger Jacob Dam Nielsen, der som konsulent hos Bornholms Landbrug & Fødevarer taler på alle planteavleres vegne, når han understreger vigtigheden i at bevare muligheden for at søge de hurtige vildtreguleringstilladelser.

Niels Worm er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Nordsjælland. Han begandler ansøgninger om tilladelse til at skyde skadevoldende vildt. har endnu ikke oplevet en voldsom stigning i antallet af ansøgninger fra Bornholm.

– Jeg oplever ikke en markant stigning. Det ligger normalt omkring 20-25 ansøgninger om året fra Bornholm, siger han.

Det store foderbræt er stillet frem

Problemet med overvintrende gæs rammer ikke kun Bornholm. Gæssene er i stor fremgang i hele Europa, siger Niels Worm.

En væsentlig faktor, når man skal forklare, hvorfor trækfuglene bliver i længere tid, er måden man driver landbrug på i dag.

– Der sås både efterår og forår. Det betyder jo, at det store foderbræt er stillet frem, både når de flyver mod syd, og igen, når de flyver mod nord.

Der er heller ingen tegn på, at der bliver færre gæs, siger vildtforvaltningskonsulenten. Tværtimod.

– De er i rigtig god kondition. Og det betyder høj succesrate, når de yngler.

Prøv med en bil eller en tønde

Niels Worm anbefaler, at landmændene først og fremmest forsøger at skræmme gæssene væk med kreativitet.

Sæt en bil eller en traktor eller en hvid olietønde op på marken.

– Man skal bare huske at flytte dem lidt en gang imellem.

Alternativt går man ind på Miljøstyrelsens hjemmeside og søger en vildtreguleringstilladelse. Det tager, hvis ansøgningen er i orden, et par dage at få sådan en tilladelse, oplyser Niels Worm.