Forsinkelse efter forsinkelse: Ny plan for genåbning af vartegn

Sidste år blev opgaven med at renovere Kongemindet sendt i udbud. Men kun ét ud af tre firmaer endte med at byde på opgaven, som senere blev annulleret. Nu er et nyt udbud på vej, men der er stadig lange udsigter til, at der bliver åbnet igen.
Siden 1. juni 2022 har Kongemindet på Rytterknægten i Almindingen været spærret af for publikumsadgang, fordi den gamle stålkonstruktion på toppen af tårnet skal renoveres.
Opgaven blev sendt i udbud, men i første omgang var der kun én ud af tre udvalgte virksomheder, der endte med at byde på opgaven. For var udbuddet præcist nok? Blev opgaven for dyr? Og gav det måske ikke bedre mening at lave et helt nyt tårn frem for at renovere det gamle? Det mente flere af de firmaer, der skulle byde på opgaven.
Beslutningen endte på, at det gamle tårn skal renoveres, og et nyt udbud på den opgave er ved at blive lavet. Det fortæller Kim Eilif Pedersen, regionskommunens chef for ejendomsservice.
– Lige nu er den sidste projektering i gang. Det vil sige, man laver det her udbudsmateriale, som skal sendes ud til entreprenørerne, fortæller han og tilføjer, at det er den Rønne-baserede virksomhed Steenbergs Tegnestue, der står for at lave materialet.
Lang proces
Renoveringen har været en langstrakt proces, og projektet strandede sidste sommer på baggrund af dårligt og mangelfuldt udbudsmateriale, påpegede to af de indbudte virksomheder dengang til Tidende.
En enkelt af virksomhederne endte med at byde på opgaven, som senere blev annulleret af kommunen.
Og processen har også været langvarig, erkender Kim Eilif Pedersen.
– Indledningsvist afsatte vi for få midler til det her. Nu røg vi så også ind i corona, hvor alle byggematerialer steg helt vildt. Vi har selv betalt det her over vores egne anlægsmidler, og derfor har vi måttet udskyde det en vintersæson, til vi kom ind i et nyt regnskabsår.
Kim Eilif Pedersen er dog sikker på, at der denne gang kommer flere bud på opgaven.
– Vi satser på, der er lidt mere gang i byggeriet i øjeblikket, så folk har lyst til at byde på det.
Mere præcist udbud
For at sikre et mere gennemarbejdet udbud denne gang er der blevet brugt flere penge på forundersøgelser af stålkonstruktionen. Det forklarer Anders Bjerregaard, direktør i Steenbergs Tegnestue.
– Det gamle udbud var baseret på mængder, og det vil sige, at man giver en pris på 10 meter rør, men man vidste ikke, om der skal skiftes to eller 30 meter rør. Og det er også det, udbuddet har fået kritik for, at det har været uklart, siger han og tilføjer:
– Der har denne gang været en længere periode, hvor man har haft teknikere inde og brugt en masse penge på at undersøge den eksisterende stålkonstruktion i dybden, hvorfor vores grundlag nu er bedre til at lave et kvalificeret udbudsmateriale, som entreprenøren bedre kan give en pris på.
For nu ved man, om der skal bruges to eller 30 meter rør?
– Ja præcis. Man er gået et spadestik dybere og har valgt at bruge nogle penge på de nødvendige undersøgelser, for at man kan få nogle flere bydende ind over.
Præcis hvor mange meter rør, der skal bruges, eller hvad beløbet på opgaven ender i, ved Anders Bjerregaard ikke på nuværende tidspunkt.
Tre om buddet
Ved sidste udbud var det de tre bornholmske firmaer Tejn Smedeforretning, Brødrene Anker Hasle og KH Maskinefabrik, der fik lov at byde på opgaven, hvoraf kun KH Maskinfabrik endte med at afgive et bud.
Hvilke virksomheder, der kan byde i denne omgang, er ikke helt fastlagt endnu.
– Der er lagt op til, at der bliver indbudt tre. Et par lokale og en enkelt ovrefra. Det er der umiddelbart lagt op til, men det er bygherre, der skal træffe den endelige beslutning, fortæller Anders Bjerregaard, der ikke kan komme nærmere, hvem de tre er.
Ifølge tidsplanen ryger udbuddet ud til entreprenørerne i uge 24, siger Anders Bjerregaard, og udførelsen begynder i uge 35.
– Hele ståltårnet skal ned, og så tager man det ind på et stort lager, som entreprenøren skal have til rådighed. Der afrenser man hele tårnet, og så kommer den rå konstruktion frem, hvorefter man tager bestik af, hvor meget der helt præcist skal skiftes, når det er renset. Vi skal ind under malingen for at se, hvad der skal til for at reparere. De her teknikere har taget stikprøver, og når vi piller tårnet ned, kan vi se 100 procent, hvad der er nødvendigt at sige.
Arbejdet forventes at være afsluttet lige før påsken 2024.
NYT JOB
MEST LÆSTE


Röryggjuer
Kan bruges om en rød ko, tyr eller kalv med en hvid stribe langs ryggen. Man kan eksempelvis tale om ‘et röryggjut kraitur’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration