Formand tog sagen i egen hånd: 'Det duer ikke'

Formand tog sagen i egen hånd: 'Det duer ikke'
Blomsterkummerne på Store Torv i Rønne har været præget af lappeløsninger, mener formand Arisa Prestat fra Rønne-Knudsker Byting. I år har hun selv lavet en lappeløsning ved at plante blomster som lavendel og lupiner i kummerne, hvor der tidligere på året blev plantet lindetræer. Foto: Henrik Nielsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 15. JUL 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
15. JUL 2022 • 15:30

Rønne-Knudsker Bytings formand har på eget initiativ plantet blomster i de rustne blomsterkasser på Store Torv i Rønne. Hun kalder det en lappeløsning og drømmer om mere.

Det blomstrer med sommerliv på Store Torv i Rønne, både i bogstavelig forstand og i overført betydning. Der er levende musik, udendørsservering og nyt liv i de både berømte og berygtede blomsterkummer, der gjorde deres indtog i bybilledet i sommeren 2017. I slutningen af maj blev der plantet lindetræer i en del af dem, og træerne har siden fået selskab af farverige sommerblomster.

Træerne er en del af et initiativ for at skabe mere engagement, hygge og sammenhold på torvet og i det centrale Rønne som helhed. Det er blomsterne også – og så alligevel ikke. De er plantet af Arisa Prestat på eget initiativ. Hun er formand for Rønne-Knudsker Byting, som er en af parterne i det arbejde, der foregår med regionskommunen som tovholder.

– Vi havde to arrangementer, og bagefter ville der være et rigtig stort hul, før vi kunne lave noget igen, faktisk er det først i midten af august. Der tænkte jeg, at det duer ikke, for det er hen imod slutningen af sæsonen, og så gik jeg bare derhen og gjorde det sammen med min treårige datter, min mand, min søster og min mor. Vi har hygget os med at få plantet i de kummer, fortæller hun.

Sætte noget i værk

Det er vigtigt for Arisa Prestat at understrege, at hendes private initiativ ikke er en kritik af kommunen og slet ikke af projektleder Sofie von der Pahlen.

– Hun er fantastisk, og hun har også mulighed for at have ferie en gang imellem eller have andre projekter, hun er involveret i, siger Arisa Prestat.

Der er bare nogle ting, der tager lidt længere tid i et kommunalt system, og derfor følte bytingets formand, at hun lidt slog panden mod en mur.

– Sådan er det bare, og derfor tænkte jeg, at jeg som formand for Rønne-Knudsker Byting ville stå inde for, at vi har sat noget i værk, og at der er nogle blomster, fortæller hun.

Indtil nu har hun også selv stået for at vande blomsterne, da der ikke er lavet nogen aftale om det med kommunen.

– Jeg har fået lov af Torben hos Café-Munter til at hente vandet hos ham, fortæller hun.

Mere intim plads

Med lindetræerne og blomsterne synes Arisa Prestat, at kummerne er blevet markant bedre, end de har været før, men hun drømmer om endnu mere.

– Nu har jeg som udgangspunkt plantet stauder, og så må vi se, hvordan det bliver. Men jeg er ikke gartneruddannet, så min forhåbning er, at man på et tidspunkt siger, at man kan gøre mere med kummerne. Måske ikke i år og måske heller ikke næste år, men at man gør et eller andet for, at de kummer står super hamrende smukt år for år for år, siger hun.

Det kunne være i regi af Rønne-Knudsker Byting, hvis der er opbakning til det i bestyrelsen. Personligt håber formanden, at lindetræerne kan vokse sig rigtig store i kummerne, så de skaber en form for allé, hvor man på sigt kan hænge lyskæder om vinteren og påskeæg til påske.

– Ligesom på Lille Torv, hvor det får en eller anden symbolstatus, men også stadigvæk skjuler noget af det, som ikke er så hyggeligt at kigge på. Man kan håbe, at det kan blokere lidt for udsynet til den mere trafikerede vej, så der er en adskillelse mellem den og torvet. Det var i hvert fald det, der var tanken, siger Arisa Prestat, som ønsker sig den nordlige del af Store Torv som en mere lukket og intim plads.

I maj plantede regionskommunen, Rønne-Knudsker Byting og engagerede borgere i fællesskab lindetræer i en række blomsterkummer på Store Torv i Rønne. Bytingets formand håber, at de kan vokse sig store og fungere som en slags adskillelse mellem torvet og vejen. Arkivfoto: Henrik Nielsen