Firben og flagermus er ikke i vejen for nye boliger

Firben og flagermus er ikke i vejen for nye boliger
Kun et meget smalt areal op mod de eksisterende løkker og gartnerigrunden ved Smedegårdsvej indeholder ifølge et lokalplanforslag for en del af Rønne Syd elementer, der kan fungere som yngle- eller rasteområder for fredede markfirben. Arkivfoto: Berit Hvassum
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 14:00
Henrik Nielsen
Journalist
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT
19. OKT 2021 • 14:00

Eksterne konsulenter har undersøgt forekomsten af de beskyttede dyr i området, fremgår det af miljørapport.

Kommunalbestyrelsen har sendt forslag til en ny lokalplan og et kommuneplantillæg for et område i Rønne Syd i offentlig høring. Det drejer sig om det omdiskuterede område, som ifølge kommunen skal udvikle sig til et nyt boligområde opstå, og som en del naboer gerne ser forblive uberørt.

Hvis lokalplanen ender med at blive vedtaget, overfører den et areal på ydersiden af de eksisterende løkker i Rønne Syd til byzone. Samtidig udlægger lokalplanen et naturområde som den bærende struktur for udvikling af området som helhed.

Hensigten med naturområdet at bibeholde og øge biodiversiteten i området, at fastholde spredningsmuligheder for dyre- og planteliv samt at reservere areal til håndtering af overfladevand.

Lokalplanen indeholder desuden bestemmelser for veje, stier, afvanding og beplantning samt bestemmelser for bebyggelse, boligvej og fællesarealer i delområde A, som er den del af arealet, der ligger tættest på det eksisterende boligområde.

Uegnet som leve- og ynglested

Kommunen har udarbejdet en miljørapport for planforslaget. I den kan man læse om to af de elementer, der har skabt størst debat i forbindelse med planerne om det nye boligområde: markfirben og flagermus. Forekomsten af begge dele er blevet undersøgt af eksterne konsulenter.

I september sidste år blev fundet to unger af markfirben i området. Der blev yderligere fundet to unger på et areal nord for området. Måneden før registrerede ansatte i kommunen en voksen han. Da der blev foretaget nye undersøgelser i foråret og i august blev der dog ikke fundet markfirben i området.

"Konklusionen er, at en eventuel bestand af markfirben på arealet er ganske lille. Formodentlig opretholdes den lille markfirbenbestand udelukkende ved, at der lejlighedsvist tilvandrer markfirben til arealet fra markfirbenbestanden på gartnerigrunden ved Smedegårdsvej nord for arealet og vejskråningerne langs Søndre Ringvej", skriver kommunen i miljørapporten.

Den tilføjer, at konklusionen understøttes af, at lokalplanens delområde A generelt er uegnet som leve- og ynglested for markfirben på grund af den flade, ensformige struktur på den tidligere agerjord. Kun et meget smalt areal op mod løkkerne og gartnerigrunden ved Smedegårdsvej indeholder elementer, der kan fungere som yngle- eller rasteområder for markfirben, står der i miljørapporten.

Der er ingen tegn på, at en række popler på et omdiskuteret areal i Rønne Syd udgør et yngle- eller rasteområde for nogen arter af flagermus i sommerperioden. Det skriver regionskommunen i et lokalpanforslag for området, hvor kommunen gerne ser boligbyggeri. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen


Sprækker kan blive attraktive

På området står en række poppeltræer, som kan være potentielle yngle- eller rasteområder for flagermus, og som kan blive påvirket af de muligheder lokalplanforslaget giver.

Derfor er den potentielle forekomst af flagermus blevet undersøgt, og resultatet er, at der er mindst otte flagermusarter, der bruger området til jagtaktivitet. Der var dog ingen tegn på, at det levende hegn udgør et yngle- eller rasteområde for nogen arter af flagermus i sommerperioden, fremgår det af miljørapporten.

Generelt er poplerne sandsynligvis endnu lidt for unge til at tilbyde egnede levesteder for flagermus, men med tiden kan de udvikle egnede hulheder og sprækker. Det kan ikke helt udelukkes, at poplerne allerede nu kan udgøre et rasteområde i forår og efterår eller bruges som vinterkvarter for enkelte arter.

Bemærkninger eller indsigelser til lokalplanforslaget eller miljørapporten skal være kommunens planafdeling i hænde senest den 13. december 2021. 

 


Flagermusarter i området

Pipistrelflagermus

Sydflagermus

Troldflagermus

Brunflagermus

Skimmelflagermus

Vandflagermus

Brandts-/skæg-/Bechsteins flagermus (der kunne ikke skelnes til specifik art)

Brun langøre

Usikre optagelser af arter af myotis-slægten