Fællesskabet skal sikre Bornholm i krisetider
Regionskommunen barsler med opdateret beredskabsplan. Man håber samtidig, at de stærke vil passe på de svage.
Skuffen er fyldt med planer, men der er også brug for et stærkt sammenhold, hvis alle på øen skal klare sig igennem en krise. Sådan lyder den overordnede forklaring fra Centerchef for miljø, plan og kultur, Louise Lyng Bojesen.
Beredskabsstyrelsen sender i de kommende uger materiale ud til 4,5 millioner af landets borgere. Budskabet er enkelt: I skal forberede jer til de værst tænkelige situationer og være forberedt på at klare jer i tre dage uden nogen form for hjælp. Så husk at have dåsemad, medicin, hygiejneartikler, mindst ni liter vand pr. person i drikkedunke og meget mere på lager i boligen.
Det er dog ikke alle, der er i stand til at klare det på egen hånd, og derfor er regionskommunen forberedt på at sikre, ingen går sultne eller tørstige i seng.
– I kommunens beredskabsplan har vi en plan, hvis vi mangler forsyninger til plejehjem, botilbud og andre steder, hvor kommunen leverer mad til. Der er et lager og en plan fra DEVIKA, og de kan også ændre på madplanerne, så alle får noget at spise, siger Louise Lyng Bojesen.
Pas på hinanden
Samtidig appellerer hun til, at vi passer på hinanden og hjælper dem, der har svært ved at hjælpe sig selv.
– Der kan være nogle borgere, som ikke falder ind under de her kategorier; sårbare borgere, hvor vi ikke har nogen forpligtelse. Men her er Bornholm heldigvis så lille, så der er et vist netværk. Der håber vi, at naboer og familie er opmærksomme på det og kan hjælpe – enten med mad eller med at henvende sig til kommunen, siger hun.
Samtidig frygter hun ikke for sult på Bornholm; heller ikke selvom en eventuel krise strækker sig udover de tre dage, som myndighederne opfordrer til, at man kan klare sig selv.
– Det er ikke sådan, at det ikke vil være muligt at støve mad op på Bornholm. Heller ikke under længerevarende kriser, fastslår Louise Lyng Bojesen.
Netop det, at Bornholm er et lille samfund, der historisk set har været udsat på flere måder, gør, centerchefen er overbevist om, at øen er bedre rustet til en krise end andre steder i landet.
– Bornholmerne er erfaringsmæssigt gode til at drage omsorg om familie og naboer, og det er nødvendigt, at den ånd består. I sådan en situation må alle indstille sig på, at vi må klare os med det, vi har. Det er ikke der, man fester med røde bøffer – det er dåsemad, siger hun.
Christiansborg har skåret for dybt
Men selvom bornholmerne er kendt for at stå sammen, betyder det ikke, at myndighederne blot krydser fingre for, det hele nok skal gå. Og faktisk er der allerede sat gang i at styrke beredskabet efter myndighedernes anvisninger.
– Vi kommer til at gennemgå vores beredskabsplan for at vurdere, om vi skal investere andre steder hen over efteråret. I den forbindelse kommer vi også til at gennemføre øvelser i oktober, siger Louise Lyng Bojesen.
Der er dog et helt konkret forhold, som skal overvejes i forhold til myndighedernes opfordring til at opmagasinere drikkevand til eventuelle kriser.
– Vi vil se på, om der skal skaffes dunke til plejehjemmene; det er sparet væk i dag, fordi vi har levet i en helt anden tid. Men på Bornholm har vi mange decentrale vandværker, så det skal virkelig gå galt, hvis vi ikke skal kunne skaffe rent vand til borgerne.
Louise Lyng Bojesen peger samtidig på årsagen til, at regionskommunen ikke er bedre forberedt. Og fingeren peger mod Christiansborg.
– Man har underprioriteret beredskabet fra centralt hold. Det er underfinansieret, og der er sparet midler til materiale, planlægning, uddannelse og øvelser væk. Vi er ikke klar til at håndtere kriser, og vi mangler uddannelse, siger hun.
Det er håndterbart
Selvom nettet i beredskabsplanen er finmasket, er der alligevel nogen, der falder igennem. Nemlig de borgere, der i forvejen har svært ved at klare sig selv.
– De skæve eksistenser; dem står der ikke noget om i kommunens beredskabsplan. Men det er et godt et eksempel på den type borgere, som vi nok skal finde ud af at få prioriteret eller hjulpet. Vi har folk i psykiatrien, der kender de her borgere, og ellers kommer vi til at tage hånd om det på anden vis. Det er håndterbart for kommunen, slår centerchefen fast.
Samtidig maner hun til besindighed.
– Der er et fint beredskab her i kommunen, så jeg vil gerne mane til en vis form for ro. Jeg føler mig betrygget i, at langt de fleste borgere nok skal klare sig selv, og Bornholm er som sagt en lille ø, hvor vi er gode til at passe på hinanden, siger Louise Lyng Bojesen.
Det er allerede muligt at se Beredskabsstyrelsens kriseplaner på deres hjemmeside, hvis man ikke vil vente på, at de dukker op i e–boksen i løbet af de næste uger.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration