Martin, vi sidder her ved et destilleri i Torvehal Bornholm. Hvad laver du her?
– Jamen, vi har Bornholm Distillery, tidligere kendt som Østersøens Brænderi. Jeg ændrede navnet for at give det et mere internationalt præg. Jeg havde ambitioner om at komme udenfor landets grænser, men det er stadig det samme, og vi laver alt spiritus.
Så du laver spiritus på en lidt anderledes måde end mange andre på Bornholm?
– Ja, det gør jeg. Mange på Bornholm indkøber spiritus til deres produkter, men jeg laver det selv. Jeg indkøber spiritus til nogle af de billigere produkter for at holde prisen nede, men på de dyrere produkter laver vi det selv. Vi bruger en lang række ingredienser og arbejder med det, vi kan få fat i. Det er et lille setup, så vi skal bruge det, vi har til rådighed.
Hvad laver du lige nu?
– Lige nu står tre store palletanke fyldt med cider derude. Jeg har nogle venner på Pilegård i Olsker, der laver fantastisk cider. Hvis cideren ikke lever op til deres standard, giver jeg det nyt liv som spiritus. Jeg arbejder på at forædle det til æblebrændevin – hvad franskmændene kalder Calvados, og her i Danmark vil vi kalde det æblebrandy.
Hvordan fungerer destilleringen?
– Jeg bruger en kobberkedel til destilleringen. Når vi destillerer cideren, starter vi med at gære æblemosten, hvor sukkeret bliver omdannet til alkohol. Det giver en alkoholprocent på omkring seks-syv procent. Vi adskiller alkoholen fra vandet og koncentrerer den for at få spiritus ud af det.
Men hvad med metanol? Det kan vel være farligt?