En ulykkelig sag for mejeriet

En ulykkelig sag for mejeriet
22 af de 25 smittede har svaret, at de har drukket mælk fra Bornholms Andelsmejeri. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 10. JUN 2020 • 11:40
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
10. JUN 2020 • 11:40
LEDER

Det er en ulykkelig historie for Bornholms Andelsmejeri, at Statens Serum Institut peger på mejeriet som den sandsynlige smittekilde bag campylobacter-udbruddet på Bornholm.

Hidtil har mejeriet afvist undersøgelsen fra Statens Serum Institut, som ligger til grund for mistanken. Direktør på Bornholms Andelsmejeri, Per Olesen, sagde i går til avisen, at han ikke kunne bruge ”en eller anden sandsynlighed” til noget, men kun ville forholde sig til, at der ikke er fundet bakterier i de prøver, der er blevet undersøgt fra mejeriet på udvalgte dage.

– De har analyseret mælken, de har ikke fundet noget, vi har været vores anlæg igennem, vi har ikke fundet noget, lyder hans klare afvisning.

Den er umiddelbart logisk og vil få medhold fra de mange bornholmere, der ikke ønsker, mejeriet skal udsættes for mistanke. Bornholms Tidende er blevet kritiseret for, at avisen har trukket konklusionerne om mistanke mod mejeriet tydeligt op. Men når myndighederne fastholder, at mistanken er der, kan det ikke nytte, at den lokale avis ikke oplyser om det.

 
Det er værd at understrege, at det ikke er et lille hverdagsudbrud, vi har set.

 

I dagens avis lægger Statens Serum Institut tallene bag mistanken på bordet.

– Den epidemiologiske undersøgelse er ganske tydelig. Det peger i én retning og udpeger temmelig sikkert den her mælk som kilden for udbruddet, lyder det fra seniorforsker Steen Ethelberg, Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut har blandt andet talt med 25 patienter smittet med campylobacter og med 50 raske bornholmere.

22 af de 25 smittede har svaret, at de har drukket mælk fra Bornholms Andelsmejeri. 19 ud af de 50 raske har ligeledes svaret, at de har drukket bornholmsk mælk. Statens Serum Institut understreger, at de raske, der har drukket mælken, kan have fået mælk fra en anden produktion, end den de smittede har drukket.

Det er rigtigt, at resultatet kan skyldes en tilfældighed. Ifølge instituttet er sandsynligheden for, at resultatet er udslag af tilfældigheder, nede på 0,002 procent. Derfor har instituttet ikke udvidet undersøgelsen med flere smittede bornholmere – i alt 107 er meldt ramt af bakterien – men er stoppet ved de 25.

Det er værd at understrege, at det ikke er et lille hverdagsudbrud, vi har set. Statens Serum Institut har sat mange ressourcer af for at lave undersøgelsen og kalder det ligefrem et ”temmelig stort tal” og understreger, at langt flere personer sandsynligvis har været smittet uden at søge behandling.

Derfor er arbejdet ikke slut lokalt. Mistanken skal derimod undersøges til bunds, og smittekilden skal findes. Det er vigtigere end mejeriets renommé. Eller rettere: Det er det, der skal til, for at sikre renommeet. Ikke fortielser eller afvisninger, hvor naturlige de end måtte være.