Efter russisk reaktion: De er voldsparate

Efter russisk reaktion: De er voldsparate
Amerikanske fly landede ad flere omgange i Bornholms Lufthavn tilbage i september sidste år. Arkivfoto: Presse-fotos.dk
Tirsdag 14. maj 2024 • 19:19
Tirsdag 14. maj 2024 • 19:19

Rusland skruer op for retorikken efter video på lokal tv-stations hjemmeside: "Vi forbeholder os ret til en spejlvendt reaktion", lyder det.

Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, lagde tirsdag en kommentar på ambassadens hjemmeside, hvor man kritiserer de seneste NATO-øvelser på bornholmsk grund.

Det skyldes ifølge Jakob Seerup, museumsinspektør på Bornholms Museum, og militærhistoriker med særlig interesse for russiske forhold, en video, som tidligere i dag blev lagt op på TV2 Bornholms website. Her ser man en stor, hvid container blive sikret og løftet i en skråt opretstående position, som formentlig er den position, den indtager, når den skal affyre missiler.

Indledningsvist skriver Barbin:

"Den amerikanske flåde gennemførte i samarbejde med det danske forsvar en øvelse i overførsel og udstationering af et mobilt missilsystem på Bornholm fra den 3.-7. maj. En containeriseret affyringsrampe, der er designet til at affyre både SM-6 luftværnsmissiler og Tomahawk mellemdistance-krydsermissiler, som kan potentielt udstyres med atomsprænghoveder, blev leveret til øen".

En spejlvendt reaktion

Vladimir Barbin henviser derefter til en lignende øvelse, der blev gennemført af amerikansk militær på Bornholm i september 2023.

"Selv om det offentligt blev erklæret som en påstået øvelse for at beskytte maritime konvojer og kommunikation, øvede Pentagon med hjælp fra de danske væbnede styrker sig faktisk i at opstille affyringsramper til at bruge landbaserede mellemdistancemissiler mod mål i Europa", skriver den russiske ambassadør i kommentaren, som kan ses på ambassadens hjemmeside.

Umiddelbart efter gjorde det russiske udenrigsministerium offentligt opmærksom på, at øvelsen set med russiske øjne havde en destabiliserende effekt på den internationale sikkerhed.

"København besluttede dog at fortsætte med blindt at følge USA på vejen mod provokation og skabelse af yderligere missiltrusler mod Rusland", skriver Vladimir Barbin, der efterfølgende hævder, at de dansk-amerikanske øvelser fandt sted på trods af Ruslands overholdelse af et frivilligt moratorium for opstilling af landbaserede mellemdistancemissiler og kortdistancemissiler, forudsat at der ikke opstilles lignende typer af USA missiler i andre dele af verden.

Kommentaren afrundes med en lidt kryptisk formulering:

"Det russiske udenrigsministeriums erklæring af 6. maj indikerer, at i tilfælde af udstationering af landbaserede mellemdistance- og kortdistancemissiler forbeholder den russiske side sig ret til at reagere på en spejlvendt måde, hvilket ville betyde en ophævelse af det russiske moratorium. I potentielle beslutninger om opstilling af sådanne våben overlader den russiske side geografien for deres opstilling efter sit eget skøn".

Europa er mindre sikkert

Jakob Seerup understreger, at han ikke med sikkerhed kan udtale sig om, hvad det er for et moratorium, den russiske ambassadør hentyder til.

Men uanset hvilken aftale der er tale om, gør Jakob Seerup opmærksom på, at aftaler ikke længere er, hvad de var, før Ruslands invasion i Ukraine i 2022 – og måske endda lang tid før det.

– Vi står i en situation, hvor de fleste af de nedrustningsaftaler som kom i stand i de sidste år af Den Kolde Krig, stort set allesammen er ophørt og ikke fornyet. Rent sikkerhedsmæssigt står vi i Europa mindre sikkert, end vi gjorde tidligere, siger han.

– Men hvis der er nogen, der er kilde til ustabilitet i Østersøregionen, så er det vel Rusland, der i 2017 ensidigt besluttede at opstille styrker i Kaliningrad, som kan affyre potentielt atombevæbnede missiler mod lande i Vesteuropa. Dernæst har de indledt en ulovlig erobringskrig i strid med Folkeretten og FNs Budapest-memorandum fra 1994 om at respektere Ukraines grænser. Det er lidt grotesk at høre Rusland sige, at vi skulle være en kilde til ustabilitet, når de fører denne ulovlige krig, som i den grad er med til at øge spændingsniveauet i hele Europa, siger Jakob Seerup.

Gotland og Bornholm er ligestillet nu

Reaktionen fra den russiske ambassadør kommer i kølvandet på, at Finland og senest Sverige har tilsluttet sig NATO-alliancen.

Det har tvunget russerne til at flytte nogle brikker på skakbrættet, siger Jakob Seerup. Og det har betydning for Bornholm.

– Sveriges indmelding i NATO-alliancen har gjort Bornholm mere udsat. Før var det Gotland, der var mest udsat. De baltiske stater har hele tiden været i russernes sigtekorn, og er det stadig. Hvis russerne ville tage de baltiske stater, ville man tidligere have taget Gotland først med henblik på opsætte luftforsvarsmissiler, som kunne lukke luftrummet for NATO-fly fra vest. Det kan man stadigvæk. Men det ville være et direkte angreb på NATO. Gotland er ikke længere vores lynafleder, fordi Sverige ikke længere er neutralt, siger Jakob Seerup.

– Det, russerne forsøger at signalere her, er, at de er opmærksomme på, at Bornholm nu indgår i den militære planlægning i Østersø-området på en ny måde. Der åbnede vi selv ballet i maj 2023, da amerikanerne landede med Globemasteren og opstillede to HIMARS-systemer i lufthavnen, som demonstrativt blev rettet mod Kaliningrad. Det er det, man kalder strategisk kommunikation.

HIMARS er imidlertid mindre offensivt end de våbensystemer, som blev opstillet i Arnager for en uge siden.

– I år var det mere komplekse systemer, nemlig SM-6-missiler og Tomahawk-krydsermissilier, som er store, hårdtslående våbensystemer, som eksempelvis blev brugt ved offensiven i Irak.

De er voldsparate

At russerne reagerer på tilstedeværelsen af en NATO-øvelse på Bornholm skal ikke opfattes som en tom trussel, siger Jakob Seerup.

– Jo, i forståelsen af, at der ikke er tegn i sol og måne på, at der er ved at udbryde storkrig i vores del af verden. Men vi har en stor nabo mod øst, som bliver mere og mere aggressiv, og som opererer markant mere offensivt, end vi er vant til. De er voldsparate. Der er i Rusland en generel accept af krig og vold som legitime midler til at løse problemer, imaginære såvel som reelle. Og vi er et nyt sted nu, efter invasionen i Ukraine. Så vi bliver nødt til at tage det alvorligt, når de sender den her slags signaler, påpeger Jakob Seerup.

Han mener, at der to måder at svare Vladimir Barbin og russerne på.

– Danskerne kan vælge fra politisk side at sige: "nej nej, det skal vi heller ikke, vi skal da ikke stille dem op og være med til at eskalere". Den anden vej er at sige: Vi hører, hvad I siger, men vi mener, at I repræsenterer en trussel, og derfor bliver vi nødt til at forberede os på det værste. Ikke fordi vi regner med, at de bomber os, men for at matche deres retorik.

Er det ikke provokation, at der nu i to år i træk har været amerikanske soldater på Bornholm for at opstille mellemdistancemissiler? Bliver vi i virkeligheden ikke misbrugt af amerikanerne?

– Vi bliver ikke udnyttet og misbrugt af amerikanerne, vi er en del af Danmark og NATO. At vi ikke har haft amerikanere her før, men har det nu, er noget man må forvente af et land, som er med i NATO. Det er bestemt et nybrud, men det er fordi Rusland har provokeret og invaderet et naboland. Man bliver lige nødt til at vende spejlet en gang til og kigge på, hvem det er, der eskalerer. Det er helt klart Rusland og Putin, siger Jakob Seerup.

Magtpolitik har fået en ny slagmark

Udover Sveriges indtræden i NATO skal Vladimir Barbins kommentar ifølge Jakob Seerup muligvis også ses som en reaktion på en video, der tirsdag blev lagt op på TV2 Bornholms website.

– Når den her reaktion kommer i dag, ser jeg det måske i sammenhæng med den video, som TV2 Bornholm har offentliggjort i dag, som meget tydeligt viser, hvad det var for et våbensystem, de havde med. Det gør de sandsynligvis for at vise, at denne øvelse er en form for ny normal, hvor man ikke inviterer pressen med, sådan som man gjorde med HIMARS-øvelsen.

Vladimir Barbin adresserer sidst i kommentaren Bornholm direkte.

"Hvad angår Bornholm selv, bliver den tidligere fredelige ø en kilde til spænding og ustabilitet i Østersøregionen, en behagelig platform for USA til at projicere trusler mod Ruslands sikkerhed", lyder det.

Er det efter din mening blevet mere farligt at opholde sig på Bornholm?

– Jeg vil sige det på den måde, at det er blevet mere farligt at opholde sig i vores del af verden efter den 24. februar 2022. Verden er generelt blevet mere ustabil og mindre fredelig efter Ruslands ulovlige invasion af Ukraine.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT