Efter flere rolige uger: Her har svensk politi deres fokus i sag om stenkast

Efter flere rolige uger: Her har svensk politi deres fokus i sag om stenkast
E65 i Sverige har været en udsat rute at køre på i nogle måneder. Arkivfoto: Jacob Jepsen
STENKAST | SVERIGE | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 07:30
STENKAST | SVERIGE | ABONNENT
23. SEP 2021 • 07:30

Stenkastene på E65 mellem Ystad og Malmø lader til at være gået i sig selv, men svensk politi fortsætter ufortrødent efterforskningen.

 

Det begyndte i april, og i de efterfølgende måneder blev det lidt af et lotteri – på den slemme måde – at køre i bil på E65, som løber mellem Ystad og Malmø.

 

Vi sørger stadig for
at være til stede på E65,
og vi arbejder selvfølgelig også
videre med efterforskningen.

 

Især for danske bilister, for det er primært dem, der i de forgangne måneder har fået forruden på deres bil delvist smadret eller grundigt ridset efter at være blevet ramt af flyvende sten. Og det har vel at mærke ikke handlet om uheldige stenslag, men om bevidst kastede sten mod bilerne.

Siden sagens alvor dæmrede for myndighederne, har svensk politi været på dupperne og også været mere synlige på strækningen, men indtil videre uden held. Ingen gerningsmand er fundet, selv om også to bornholmere tilsammen har udlovet en dusør på i alt 30.000 kroner, hvis nogen kunne give et praj, som resulterede i en anholdelse.

Og nu har der faktisk været stille i sagen i længere tid, fortæller pressetalsperson fra politiregion syd i Sverige Jimmy Modin til Bornholms Tidende.

– Situationen er meget rolig, siger han.

– Vi har ikke haft meldinger om stenkast i flere uger.

Det seneste samlede antal stenkast, jeg har hørt om fra din kollega Ewa-Gun Westford, var 118 eller 119?

– Vi har i den senere tid fået nogle anmeldelser om stenkast, som vi så har kunnet afdække rent faktisk var stenslag, men samlet set er det rigtigt, at antallet af stenkast ligger lige omkring 120 anmeldelser, siger Jimmy Modin og fortsætter:

– Vi har ikke haft nogen bekræftede stenkast siden midt i august, så der har været roligt længe, men vi sørger stadig for at være til stede på E65, og vi arbejder selvfølgelig også videre med efterforskningen. Den har høj prioritet, selv om der har været roligt i et stykke tid.

Tips og informationer

Hvis det går helt i sig selv, finder I måske aldrig nogensinde en gerningsmand?

– Præcis, men vi fortsætter altså efterforskningen og håber også at finde frem til en mistænkt, som vi kan afhøre.

Steen Jørgensen og Birthe Skram fra Aarsballe måtte i juni vende retur til Bornholm, fordi en stenkaster smadrede deres forrude på E65, da de var på vej mod København. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller

Har I nogen formodninger eller mistanker, som I kan gå nærmere ind i?

– Ikke i den nuværende situation. Men vi arbejder på forskellige ting og modtager også hele tiden tips og informationer fra offentligheden, som vi følger op på og undersøger nøje.

Har I interviewet samtlige de bilister, som har været udsat for stenkast?

– Ikke alle. Vi har fået hjælp af dansk politi, som har talt med nogle af anmelderne i Danmark, men vi vil komme til at tale med alle på et tidspunkt, så hvis der er nogen, der ikke har hørt fra os endnu, så er vi altså i gang med også den del af efterforskningen.

Tør I konkludere, om stenene er kastet af nogen, der står ved siden af vejen, eller om de eventuelt bliver kastet fra biler?

– Nej, det kan vi ikke spekulere i nu. Vi fortsætter med efterforskningen og vil ikke fastlåse os i bestemte teorier. Vi undersøger tingene så åbent som muligt uden at lægge os fast på noget, så vi ikke kommer til at gå glip af et eller andet vigtigt i sagen, siger Jimmy Modin.