Drabssagen fra Nordskoven for retten igen i denne uge

Drabssagen fra Nordskoven for retten igen i denne uge
Bålhytten i efterårsdragt knap halvandet år efter Philip Mbuji Johansens voldsomme død på stedet. Foto: Holger Larsen
RETSSAG | RØNNE | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
RETSSAG | RØNNE | ABONNENT
25. OKT 2021 • 07:30

Landsretten er tirsdag til torsdag på Bornholm for at behandle ankesagen om drabet ved bålhytten i Blykobbe Plantage.


Det var i 2017, at Naturstyrelsen byggede bålhytten i Blykobbe Plantage for at give de mange brugere af den bynære skov, som også kaldes Nordskoven, mulighed for at komme under tag.

Siden har skoleklasser, børnehaver og mange andre hygget sig i og omkring bålhytten. Men for mange vil stedet også hænge uløseligt sammen med drabet på 28-årige Philip Mbuji Johansen natten til den 23. juni 2020.

Akkurat ligesom mange lidt ældre bornholmere vil tænke tilbage på de uopklarede drab på Paula Ahlstrand i 1980 og på Anker Jensen i 1981, når man nævner Ahlstrandsvej i Rønne og Tingstedvejen i Tingsted.

Snellemark i Rønne vil nogle nok også forbinde med et tredje uopklaret drab, på Connie Birgitte Svendsen i 1997.

Modsat de tre gamle drabssager blev drabet på Philip Mbuji Johansen meget hurtigt opklaret.

14 års fængsel

Det var en forbipasserende, der tidligt om morgenen den 23. juni fandt en livløs mand ved bålhytten, og redningsmandskabet kunne efterfølgende konstatere, at manden var død. Et større område i skoven blev spærret af, mens politiet undersøgte sagen. Allerede samme dags eftermiddag anholdt politiet to brødre, der blev sigtet for drabet og varetægtsfængslet.

Tirsdag den 1. december samme år faldt dommen efter kun halvanden dags retssag ved Retten på Bornholm. De to brødre, Mads og Magnus Møller, der på det tidspunkt var 26 og 23 år, blev af et enigt nævningeting straffet med fængsel i 14 år. Begge brødres forsvarere oplyste, at de ankede dommen til Landsretten. Det skete med henblik på at få brødrene dømt for vold med døden til følge og ikke drab. Og altså dermed få en mildere domme.

Bålhytten blev i længere tid brugt som et mindested for Philip Mbuji Johansens venner og familie. Foto: Berit Hvassum


Tre dages retssag

Østre Landsret kommer derfor til Bornholm i den kommende uge, hvor der ved Retten på Bornholm i Tinghuset i Rønne er afsat tre dage til sagen, tirsdag til torsdag, 26.-28. oktober.

Dermed bliver der atter åbnet for en sag, som kaldte på de store følelser, og som i 2020, ved siden af coronaen, blev det helt store samtaleemne på Bornholm – og faktisk også udenfor øen.

Det skyldtes dels omstændighederne omkring drabet, som fik retten til ved strafudmålingen at lægge vægt på afstumpetheden i volden mod Philip Mbuji Johansen.

Under retsmødet sad Phillip Mbuji Johansens mor bagest i retslokalet og krammede et billede af sin afdøde søn, mens det blev oprullet, hvordan brødrene havde udsat hendes søn for voldsomme skader og efterladt ham midt om natten med 39 læsioner, efter at have smidt hans telefon og sko i et bål.

Dommere og nævninge lagde vægt på, at brødrene i mindst 15-20 minutter havde udsat ofret for særdeles kraftfuld, mangeartet og brutal vold. Brødrene, der begge har psykiatriske diagnoser, havde under overfaldet holdt ølpauser, når ofret var bevidstløs, og genoptaget volden, når ofret kom til sig selv.

Påstand om racisme

Det føjede yderligere drama til sagen, at den antiracistiske organisation Black Lives Matter Denmark mente, at der lå et racistisk motiv bag drabet på Philip Mbuji Johansen. Han var nemlig brun i huden ligesom moren, der stammer fra Tanzania, mens hans far er dansker. Det sammenholdt med, at den ene af de dømte brødre havde en tatovering med hagekors og teksten White Power.

Politikere og andre meningsdannere begyndte også at interessere sig for sagen.

Bornholms Politi og bekendte af både offeret og brødrene og brødrene selv afviste, at der skulle være et racistisk motiv.

– Det har intet med racisme at gøre, sagde den ene af brødrene gentagne gange under en afhøring i retten i august 2020, da varetægtsfængslingen blev forlænget. De to brødre ville ifølge forklaringen give Philip Mbuji Johansen "en lærestreg", efter at brødrenes mor samme dag havde fortalt dem, at Phillip Mbuji Johansen angiveligt skulle have voldtaget hende.

Black Lives Matter fastholdt imidlertid, at der var tale om en hadforbrydelse, og knap 30 tilrejsende aktivister kom til Bornholm for at demonstrere på Store Torv i Rønne og ved bålhytten. Her blev de mødt af knap 30 bornholmske venner og bekendte til Phillip Mbuji Johansen.

Flere i vennegruppen var kede af, at Black Lives Matter havde fået lov af politiet til at demonstrere netop ved bålhytten, der siden tragedien var blevet brugt som et mindested.

Sjov og hjælpsom

Flere medier, endda New York Times fra USA, kom i forbindelse med sagen til Bornholm og kunne blandt andet fortælle, at Philip Mbuji Johansen blev beskrevet som sjov, hjælpsom og kærlig. Han var flyttet til Sjælland for at tage en uddannelse som teknikumingeniør, men kom ofte hjem til Bornholm for at besøge sin mor og sine venner.

I de kommende dage skrives et nyt kapitel i sagen.