Det er slut med Afghanistan

Det er slut med Afghanistan
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. JAN 2021 • 21:01
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
7. JAN 2021 • 21:01
FORSVAR

Cirka 90 soldater fra 2. lette opklaringseskadron er kommet hjem til Almegårds Kaserne efter at have været en del af Resolute Support Mission hold 13. Missionen i Afghanistan. Missionen er ledet af Nato og har bidrag fra mange lande og er i Afghanistan på mandat fra FN’s sikkerhedsråd.

Soldaterne var på grund af faren for coronasmitte i karantæne i 14 dage, før de skulle af sted til Afghanistan, og tilsvarende har de været i karantæne i 14 dage efter hjemkomsten. Karantænereglerne har været medvirkende til, at missionen i Afghanistan er kortet ned fra de sædvanlige seks måneder til godt fire måneder, hvor soldaterne heller ikke har mulighed for at komme hjem på ferie undervejs.

Resolute Support Mission handler om at træne, rådgive og støtte afghanske myndigheder og sikkerhedsstyrker. Her indgår de bornholmske soldater i enheden Mobile Force Protection Team. Det er et mobilt beskyttelseshold, som kører rundt i store pansrede biler for at transportere og beskytte personer, der skal rundt i Kabul-området i forbindelse med missionen.

De hjemkomne soldater er nu i gang med et afleveringsprogram, inden de er tilbage i dagligdagen på kasernen.

– Der er alene sendt positive nyheder hjem fra Afghanistan – udsendelsen er forløbet flot, siger chefen for Opklaringsbataljonen, oberstløjtnant Uffe Geckler Pedersen.

Sidste hold er af sted

2. lette opklaringseskadron er på missionen blevet afløst af 1. lette opklaringseskadron fra Almegårds Kaserne. 1. eskadron kommer hjem i april, og så er det slut med udsendelser til Afghanistan, ifølge aftalen mellem USA og Taliban.

– I hvert fald her og nu, men der kan hurtigt kommer andre prioriteringer, bemærker Uffe Geckler Pedersen.

Der er ikke lige nu planlagt med Opklaringsbataljonens deltagelse i andre missioner, men også her gælder det, at der hurtigt kan ske noget nyt, så der igen bliver kaldt på soldaterne fra Almegårds Kaserne.