'Linjer trækkes skarpt op': Budgetforlig vil påvirke valgkampen
– Budgetforliget her trækker i hvert fald nogle linjer op i forhold til hvad vi hver især vil med Bornholm: Vil vi bygninger, eller vil vi mennesker? siger Leif Olsen (SF). Foto: Jens-Erik Larsen

KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | GRATIS
2. SEP 2021 • 14:00
Jakob Marschner
Journalist

'Linjer trækkes skarpt op': Budgetforlig vil påvirke valgkampen

Forliget om næste års kommunebudget bliver en vigtig brik i valgkampen frem mod november måneds kommunalvalg. Budgetforliget er så markant og flytter så meget rundt på det politiske landskab, at det umuligt kan være anderledes.

Det siger mere eller mindre stærkt alle de partier, der ikke kom med i forliget om budgettet. Samtidig afviser både Socialdemokratiet og Venstre, at forliget kan ses som et første tegn på et tættere samarbejde mellem kommunalbestyrelsens to største partier.

– Det her budgetforlig kommer i hvert fald til at påvirke min valgkamp, siger Kirstine van Sabben (BL).

– Fra Venstres side har man rakt hånden frem og gerne villet have et bredt borgerligt samarbejde og et stort borgerligt valgforbund og alt muligt. Men når man så laver et budget med de her uansvarlige besparelser på børn og misbrugere og kulturliv, og jeg ved snart ikke hvad, og så forventer, at jeg vil bakke op, så bor de jo på Månen, siger hun.

– Budgetforliget her trækker i hvert fald nogle linjer op i forhold til hvad vi hver især vil med Bornholm: Vil vi bygninger, eller vil vi mennesker? siger Leif Olsen (SF).

– Når det så er sagt, har vi haft et fornuftigt samarbejde med Socialdemokratiet de seneste tre år, og det håber vi kan fortsætte. Med hvad de laver her med store besparelser og manglende finansiering vil vi selvfølgelig ikke medvirke til, siger han.

– Vi vil ikke bruge valgkampen på at kritisere de andre. Vi vil bruge den på at fortælle, hvad vi vil gøre anderledes, og derfor kommer det her budgetforlig da selvfølgelig til at indgå i valgkampen. Men det bliver ikke hovedangrebspunktet, siger Leif Olsen.

Det vil sige, at I har noget, der er endnu mere brugbart?

– Ja, siger Leif Olsen.

Også for Kristendemokraterne kommer budgetforliget til at spille ind på den kommende valgkamp.

– Selvfølgelig får budgetforliget indflydelse. Man er nødt til at se på tingene på en anden måde nu, for ingenting er åbenbart udelukket, siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

Kristendemokraterne har historisk været i valgforbund med Venstre, der torsdag blev det andet af de to partier bag budgetforliget. Det valgforbund forlod Kristendemokraterne tidligere på året for i stedet at indgå det valgtekniske samarbejde med Konservative og Radikale.

– Det valgforbund var jeg glad for i forvejen. Og nu er jeg ekstra glad for det, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.Flere nyheder