Der har været stille om saunaprojekt – nu driver idémagerne det fremad

Der har været stille om saunaprojekt – nu driver idémagerne det fremad
Steenbergs Tegnestue har lavet tegninger, der viser, hvor i landskabet saunaprojektet kan være.
FRITIDSLIV | RØNNE | ABONNENT | 16. SEP 2021 • 12:50
Jakob Nørmark
Journalist
FRITIDSLIV | RØNNE | ABONNENT
16. SEP 2021 • 12:50

"Ingen kritik," står der øverst på Lasse Ipsens noter, som ligger på havebordet. Foreningen Rønne Havbads to idémagere har inviteret Bornholms Tidende til en snak om, hvordan saunaprojektet i Rønne Syd skrider frem, og Helene Rask Grøn og Lasse Ipsen er opsatte på at få den gode historie ud.

– Vi skal nok få en sauna, og vi skal nok klippe snoren inden december 2022, lyder konklusionen fra Helene Rask Grøn.

Deres indsats begyndte i 2018, og der er gået to et halvt siden, de første gang i Bornholms Tidende fortalte om havbaddet, som de drømmer om at opføre på Galløkken Strand næsten klos op ad hegnet til Rønne Havn.

Siden sensommeren 2020 har der været stille.

– Vi har ikke haft noget positivt at sige, for vi kom ingen vegne med kommunen, ingen vegne med Kystdirektoratet, og vi vidste ikke, om det ville blive til noget. Men det ved vi nu, forklarer Helene Rask Grøn.

Og nu tilbage til det positive:

– Vi har fået Steenbergs Tegnestue til at lave nogle tegninger, der viser, hvor i landskabet vi kan være. Og vi har haft en fantastisk positiv dialog med havnen. Og med tegningerne kan vi bedre gå i dialog med kommunen og Kystdirektoratet – og den dialog er pågående, fortæller initiativtagerne.

Foreningen Rønne Havbad blev stiftet sidste år og har 220 medlemmer, der har indbetalt et symbolsk beløb eller tilkendegivet, at de gerne vil.

10. oktober bliver de alle til generalforsamling på Rønne Vandrehjem.

Efter et længere tilløb fornemmer Lasse Ipsen og Helene Rask Grøn, at kommunen er begyndt at slutte op om projektet. Ganske vist er de endelige tilladelser fra de statslige myndigheder ikke på plads, og foreningen er end ikke nået til at ansøge om en byggetilladelse endnu.


Saunagruppen samlet i 2019. Arkivfoto: Berit Hvassum

I skyggen af udviklingsplan

Saunagruppen har prøvet at promovere deres idé i skyggen af det større byudviklingsarbejde omkring midtbyen og Nørrekås. Hen ad vejen er det lykkedes at vinde byudviklernes opmærksomhed, og Lasse Ipsen hæfter sig især ved, at han har fået fortalt, at en af kommunens planlæggere ved et møde i august om nyt vandkulturhus gjorde forsamlingen opmærksom på, at Rønne Havbad arbejder saunaprojektet på Galløkken, som derfor ikke nødvendigvis behøver at blive tænkt ind på lystbådehavnen.

– Det ender nok med, at det, som vi arbejder med, er det eneste, som bliver til noget i Rønne, siger Helene Rask Grøn med henvisning til de seneste udsættelser af byudviklingsarbejdet i Rønne.

Samtalerne med overnatningsstederne på Galløkken og andre foreninger som for eksempel Viking Atletik, der kunne bruge badebroen som udgangspunkt for havsvømning, har øget saunaforkæmpernes optimisme. Mens adgangen til saunaen vil kræve medlemskab af foreningen, vil alle få adgang til den nye badebro, der formentlig skal opføres oven på den eksisterende høfde.

– Det, vi kommer til at lave, bliver for vildt mange flere end saunabrugere.

– Ved at lave en sauna får vi en total udvikling af det her område, hvor man kan grille, fiske fra og hygge sig om aftenen. Vi startede med at være en saunagruppe, men nu fører det andet med sig – og dét på en gammel losseplads. Det er med til at drive os fremad, siger Helene Rask Grøn.

5,2 millioner kroner vurderes det nuværende projekt at koste, men måske vil Kystdirektoratet kræve et mindre byggeri, hvor omkostningerne vil falde. I forrige uge sendte Helene Rask Grøn de første fondsansøgninger ud. Forhåbningen er, at byggeriet kan finansieres fuldt ud af fonde, og at regionskommunen kan hjælpe med at gøre dette muligt ved at afsætte penge, indtil fondene udbetaler støtter.

– Næste hug bliver den politiske dialog, hvor vi skal drøfte mellemfinansiering, siger Lasse Ipsen.

Som projektleder insisterer Helene Rask Grøn på at arbejde frem mod en bestemt slutdato, og aktuelt ligger den altså om cirka 15 måneder.

– Min vision er, at vi indhenter tilbud i 2022, og at vi kan indvie saunauen og hoppe i vandet inden jul næste år.