De er færdige og i brug, men padelbaner i Rønne mangler tilladelse

De er færdige og i brug, men padelbaner i Rønne mangler tilladelse
Padeltennis er en af de hurtigst voksende sportsgrene lige for tiden. I Spanien er sporten allerede rigtig stor, hvor de holder World Padel Tour. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. JUN 2021 • 20:53
| ABONNENT
10. JUN 2021 • 20:53

FRITID

I Gudhjem venter to padelbaner på tilladelse til at blive bygget, men i Rønne står to tro kopier. De er færdige, og de bliver benyttet af spillere, der skyder bolden over nettet og tilbage igen. Her nyder man godt af banerne ved siden af svømmehallen.

Nu skal man holde tungen lige i munden. Faktisk så burde banerne i Rønne ikke være blevet bygget endnu, for de mangler samme tilladelse, som banerne i Gudhjem venter på.

– Banerne i Rønne har ikke alle de spildevandstilladelser, de skal have. Vi vurderer ikke, at der er nogen akut eller overhængende miljøfare, der skal håndteres akut. Men det er noget vi er blevet opmærksomme på for nyligt, og som vi tager hånd om, siger Michael Brandt-Bernbom, afdelingsleder ved Natur og Miljø i Bornholms Regionskommune.

Hvor skal vandet hen?

Ligesom med banerne i Gudhjem er det et spørgsmål om spildevand. Hvordan kommer banerne af med vandet? Er der tale om et spildevandsproblem. Kort sagt, så vides det ikke endnu, og det er Natur og Miljø ved at undersøge.

Problemet er bare, at banerne i Rønne er bygget, fordi de i sin tid fik tilladelse til at bygge dem. Men den tilladelse burde i princippet ikke være blevet givet, fordi byggesagen manglede at blive 'fuldt belyst', som det hedder.

– Det er ærgerligt, at vi ikke fik taget hånd om det hele i starten. Det er jo indlysende, at altid er dumt, at gøre det på bagkant. Alle forhold i et byggeri skal i princippet være belyst fra start, og det var de ikke ved padelbanerne i Rønne.

– Derfor er vi i dialog med bygherre, om hvad det egentligt er, de har lavet, groft sagt. Herfra kigger vi på, om det er godt nok, som det er, og hvis ikke så skal vi ud for at bede dem gøre installationen lovlig og udbedre manglerne, hvis der er mangler – en fysisk lovliggørelse kalder vi det, siger Michael Brandt-Bernbom.


Padelbanerne i Rønne åbnede 1. maj 2021 i Rønne. Banerne ligger lige ved siden af svømmehallen. Foto: Berit Hvassum

Men hvorfor står de der så alligevel?

Banerne bygget, og de skal ikke som udgangspunkt laves om, kun i yderste nødstilfælde.

Bornholms Tidende henvendte kritikken til Centerleder for Byg, Claus Munk, da Byg udsteder tilladelser. Han henviser til, at Michael Brandt-Bernbom, leder i Natur og Miljø, også svarer på Bygs vegne.

– Der er begået en fejl i sagsbehandlingen, hvor man ikke har været opmærksom på spildevandet i det her. De faktiske konsekvenser er ud fra en umiddelbar vurdering ikke miljømæssigt eller praktisk overskuelige. Vi gør alt hvad vi kan for at få styr på interne processer, men vi stiller ikke bygherre eller miljøet i en alvorlig situation. Men proceduren har ikke været, som den skulle, siger Michael Brandt-Bernbom, nu for Byg.

Kan de risikere at skulle lave noget om på banerne i Rønne?

– Det ved jeg ikke. Vi regner med at have en afgørelse om spildevandssagen inden for 14 dage. Ud fra sagens kompleksitet, så ser jeg ingen store problemer, men det er sagt med forbehold for, at der kan komme nye ting til, da sagen er ikke belyst endnu. Men nu står banerne der, og det forholder vi os så til. Der er ingen overhængende risiko for nabo eller noget, siger Michael Brandt-Bernbom.

Hvad er det, der er gået galt?

– Byggesagsbehandlingen har overset, at sagen også krævede en tilladelse fra spildevandsmyndigheden. Byggesagen har ikke været fuldt belyst fra start. Det burde den. Og sagen giver naturligvis anledning til, at vi bliver skarpere på vores interne procedurer.

Michael Brandt-Bernbom forventer, at tilladelsen bliver indhentet inden for 14 dage. Sker det, så vil tilladelsen højst sandsynligt også gælde banerne i Gudhjem, da banerne er identiske. Derfor er der mulighed for, at byggeriet af banerne i Gudhjem kan bygges, så snart tilladelsen er indhentet.