Cideri melder alt godt til anden sæson

Cideri melder alt godt til anden sæson
Oskar Emil Prip, medejer af Pilegård Cideri. Foto: Marie Emilie Hofman
NYHED | ABONNENT | 20. JUL 2024 • 19:02
NYHED | ABONNENT
20. JUL 2024 • 19:02

Lørdag havde de driftige iværksættere bag Pilegård Cideri inviteret til havehygge i Olsker. Her er man godt i gang med sæson nummer to, hvor man har fået skaleret op for produktionen og kommet på hylderne i bornholmske supermarkeder. Nu sættes der ind på at få cideren til København. 

Vejrguderne havde smilet til Pilegård Cideri i Olsker, da man lørdag inviterede til havehygge.

Overskriften på arrangementet lød kort og godt på 'Cider, pizza og plader' og beskrev dermed mundret, hvad det handlede om.

En invitation til at kigge forbi den nyopstartede ciderproduktion, smage cider og få en bid pizza, som Bagsiden Pizza fra Sandvig leverede. Mens vinylplader leverede på lydsiden.



Sommergæsterne havde fundet vej til Pilegård Cideri lørdag. Foto: Marie Emilie Hofman

 

Og her var sommergæster da også mødt op i pænt fremmøde for at lære lidt mere om Pilegård og ejerkredsen af fem ungdomskammerater, der sidste år åbnede for cideriet i Olsker.

– Vi vil gerne lave endnu mere af sådan noget her. Det er vigtigt at få folk herop, hvor vi bedst kan fortælle vores historie, og gæsterne også selv kan opleve produktionen og æbletræerne, siger medejer Oskar Emil Prip, der i dagens anledning agerede pladevender bag en improviseret DJ-pult ved åbningen til cideriets gårdbutik.

Er kommet i detailhandel

Ejerkredsen bag Pilegård Cideri består foruden Oskar Emil Prip af Otto Mørkvig-Hansen, Johan Wolff Kragerup, Emil Harding Bressendorff og Peter Andreas Nielsen.

Sammen købte de i 2019 den faldefærdige gård i udkanten af Olsker for at anlægge æbleplantage og starte en ciderproduktion.

Den så dagens lys i juni sidste år, hvor de første flasker cider var klar til salg. Det lignede en succes, og den unge ejerkreds blev løbet over ende af stor efterspørgsel, der seks uger senere måtte melde udsolgt. Af samme årsag har man i år høstet ti gange så mange æbler, mens produktionen af cider er mere end syvdoblet.



Cideriet har indrettet gårdbutik i den gamle hestestald. Foto: Marie Emilie Hofman

 

Det går med andre ord godt for ciderproducenterne, der i år kan tælle til 35 forhandlere spredt ud på Bornholm. Senest er man for en uge siden kommet med i Borngros, der distribuerer Bornholmske fødevarer ud i detailhandlen, herunder supermarkeder. Det fortæller Oskar Emil Prip, der endnu ikke har overblik over, hvilke af øens supermarkeder der har fået deres cider på hylderne.

– Det er meget nyt. Men jeg ved i hvert fald, at man nu kan få det i Tejn brugs, siger ciderproducenten.

Vil på fustage i København

Her over halvvejs inde i sæsonen har han endnu ikke tal på præcis hvor meget af vinterhalvårets produktion, der er solgt. Men han kan konstatere, at 'det går godt'.

Og mens man sidste år kun solgte direkte til kunderne, nyder man i år også godt af salget fra det voksende tal af forhandlere. Allerbedst går det hos de forhandlere, der brænder for at fortælle historien om de fem venner og deres cidereventyr.

– De steder, der virkelig går op i at fortælle historien om produktion - og som også selv kan lide det - dem har vi set genbestille. Så det kan vi konstatere betyder noget, siger Oskar Emil Prip. Cideren fås også på fustager flere steder, for eksempel hos Penyllan bryggeriet i Tejn. Her kører man med genbrugsfustager som returneres tilbage til Pilegård efter brug. Og præcis dén gren arbejder man nu også på at udvide. For man vil gerne satse på endnu mere udskænkning - og gerne i København, fortæller medejeren.

– Til efteråret vil vi gerne prøve at komme ind på flere restauranter og barer i København. Og skal det lykkedes er vi enten nødt til at udvide vores volumen af fustager eller begynde at køre med engangs.

Flere æbletræer

Pilegård har lige nu åbent for besøgende næsten alle ugens dage, hvor de fem producenter alligevel befinder sig på gården og arbejder.

Forude venter æblehøsten, der starter til september. Lige nu råder æbleplantagen over 5.000 træer spredt ud på de 10,5 hektarer, og der er planer om at plante flere til efteråret. Ligesom man også har investeret i mere produktionsudstyr såsom flere tanke til cideren. Alt sammen som led i nye kapitler for forretningseventyret, hvor producenterne også gerne vil sætte den eddike, der allerede fremstilles som biprodukt i cider, i produktion. De første æbletræer, der nu har et par år på bagen, begynder også at give flere æbler. Og producenterne kan dermed begynde at skalere ned på mængden af æbler, der har været nødvendig at hente ind fra andre avlere.

– Det er endnu for usikkert at sige, hvor stor produktionen bliver til næste høst. Det må vi tage bestik af, når sæsonens salg er overstået, siger Oskar Emil Prip, der tilføjer, at man i skrivende stund også fortsat har en hel del cider på lager. Det er tiltænkt til også at kunne sælges næste sæson, da cideren er holdbar i tre år.

Prøver med flere arrangementer

Og så drømmer ejerkredsen bag Pilegård også om at udvide endnu mere på oplevelsesdelen af cideriet.

Og lave endnu flere arrangementer, der ligner lørdagens event, med cideriet og gården i Olsker i centrum.

– Det kan enten være, at vi vil gentage det her arrangement som en tilbagevendende ting eller udvikle på noget med servering af mad og måske livemusik. Nu må vi se. Men det virker som om, at når vi inviterer, så kommer folk også, siger Oskar Emil Prip.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT