Bornholmsk landbrug går først i klimaoffensiv

Bornholmsk landbrug går først i klimaoffensiv
Det haster med at få igangsat nye klimatiltag i dansk landbrug, hvis målet om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050 skal nås. Nu går Bornholms Landbrug & Fødevarer forrest med tre klimaworkshops for bornholmske landmænd. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LANDBRUG | BORNHOLM | ABONNENT | 27. SEP 2021 • 11:30
LANDBRUG | BORNHOLM | ABONNENT
27. SEP 2021 • 11:30

Bornholms Landbrug & Fødevarer går som de første i Danmark foran i klimaindsatsen med tre højprofilerede workshops for lokale landmænd. Håbet er, at landmænd i resten af landet vil følge bornholmernes eksempel.

Udledning af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent inden 2030, og fødevareerhvervet skal være klimaneutralt i 2050.

De to mål, som er udmøntet af henholdsvis EU og Landbrug & Fødevarer, kræver nytænkning i det danske landbrug.

Derfor går Landbrug & Fødevarer Bornholm i efteråret i offensiven med tre klimaworkshops for lokale landmænd.

– Formålet er at give de bornholmske landmænd idéer til tiltag, som kan nedbringe klimaaftrykket på deres bedrift nu og her, siger direktøren i Bornholms Landbrug og Fødevarer, Thomas Bay Jensen.

Oplagt at kickstarte omstillingen på Bornholm

Thomas Bay Jensen er bestyrelsesformand i Dansk Landbrugsrådgivning, et branchesamarbejde mellem 29 rådgivningsvirksomheder i hele landet, og idéen om en række workshops om klima er opstået her. Efterfølgende er SEGES, landbrugets videnscenter i Aarhus, kommet med.

– Bestyrelsen i Dansk Landbrugsrådgivning udarbejdede allerede sidste år en klima- og bæredygtighedsstrategi. Nu sætter vi handling på, siger Thomas Bay Jensen.

I Thomas Bay Jensens øjne er det oplagt at kickstarte den grønne omstilling på Bornholm, og han ved, at det nye klimatiltag følges med interesse i dansk landbrug.

– Vi er så absolut de første i Danmark, der går så hurtigt ud, det ved jeg med 100 procent sikkerhed, siger han.

Håbet er, at de bornholmske landmænd efterfølgende vil danne en klimaerfaringsgruppe, så landmænd i resten af landet kan drage nytte af erfaringerne og få eksakt viden om effekterne.

Kort tidshorisont

Direktøren understreger, at man ikke arbejder med en lang tidshorisont i de tre klimaworkshops. Landmændene er klar over, at platformen brænder, siger Thomas Bay Jensen.

– Vi kigger nul til fem år og ser hvor langt, vi kan nå nu og her. Vi går i hele Danmark og venter på at få de første anvisninger på, hvordan vi gør, siger han.

Jakob Lave, Udviklings- og Strategichef fra Landbrug & Fødevarer er facilitator er facilitator på de tre workshops. Anne Ahrnung, direktør i Landbrug & Fødevarer, åbner den første workshop med deltagelse af seniorpartner Philip Christiani fra en af verdens største konsulentvirksomheder med strategisk fokus på klima, og Christoffer Hage fra DLG Connect.

Først til mølle

Klimachef Hans Roust Thysen fra SEGES får blandt andet selskab af professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet i den anden workshop, som har fokus på dyrkningsfladen, mens man i den tredje og sidste workshop kigger nærmere på staldteknik, med input fra repræsentanter fra blandt andet DTU, Vækstfonden og SEGES.

Der er plads til 30 deltagere i de tre workshops, og det er først til mølle, siger Thomas Bay Jensen.

Det koster 2.000 kroner at deltage, og det er målet, at konkrete tiltag cost benefit beregnes. Den opgave udføres efterfølgende af Bornholms Landbrug & Fødevarer.

FÅ ABONNEMENT