Biografgængerne lod vente på sig: Scala Gudhjem slog igen dørene op mandag

Biografgængerne lod vente på sig: Scala Gudhjem slog igen dørene op mandag
| ABONNENT | 1. JUN 2020 • 21:33
Af:
laust jordal
| ABONNENT
1. JUN 2020 • 21:33
Der er ikke ligefrem tykt af mennesker i biografens foyer her mandag aften i Scala Gudhjem. Biografenkan i aften igen åbne for biografens sal to en halv måned efter at landets biografer måtte lukke ned på grund af coronavirus. I den frivillige forening, der kører biografen, har man glædet sig til igen at kunne tage i mod gæster, men her cirka en halv time, før at aftenens forevisning - den danske film "En helt almindelig familie" - skal til at gå i gang, lader det ikke til at der er nogen, der har bidt mærke i, at biografen altså er åben igen. Bortset fra fire frivillige og Tidendes to udsendte er her nemlig ret tomt.

– Det ser ikke ud til, at der kommer nogen i dag, siger foreningens formand Tonny Nybirk.

– Vi har slet ikke fået nogen bestillinger på noget tidspunkt. Hverken for i dag, i morgen eller i overmorgen. Jeg var faktisk lige inde og checke, for at se om vores billetsystem virker - eller om det havde fået corona. Men det gør det altså. Der er bare ingen bestillinger, siger han.

Foreningen var ellers helt klar til at åbne biografen. Normalt er der kun to frivillige på vagt per aften. En til at sælge billetter, kaffe, slik og popcorn og en filmoperatør til at sætte filmen på. I denne første uge efter genåbningen har bestyrelsen besluttet, at der også skal være en fra bestyrelsen til stede til at hjælpe, hvis der skulle komme mange mennesker.

– Med de nye regler må vi have 80 gæster i biografen. Vi har så for en sikkerheds skyld valgt at sige 70. Så vi kan have 35 gæster ovenpå og 35 gæster nedenunder, så vi skal være to, der kan holde styr på, hvor mange der er hvor, fortæller Tonny Nybirk.

Lige nu tyder alt på, at store menneskemængder ikke bliver et problem. Mens vi har stået og snakket ved skranken er der stadig ikke dukket nogle gæster op.

Slipper for pocorngnasken

Jørgen Koefoed er aftenens operatør. Han har været frivillig i foreningen i omkring 15 år. Han er ifølge Tonny Nybirk den mest mødestærke frivillige i foreningen. Over 100 vagter havde han sidste år.

– Jeg er en gammel filmnørd. Jeg er lykkelig for at kunne gå i biografen her. Vi holder åbent året rundt, og viser film hver dag. Det synes jeg virkelig er flot. Som pensionist kan det godt være dyrt at gå i biografen, men som frivillig her, kan jeg se film gratis hver uge, fortæller Jørgen Koefoed.

– Jeg tager ofte en operatørvagt en aften, hvor jeg ser filmen, og en cafévagt en anden aften, som jeg får en fribillet for. Så kan jeg invitere nogen med en anden gang. Jeg er frivillig for at hjælpe med at holde biografen i gang, men jeg gør det også for at få fribilletter. Men jeg har besluttet mig for, at jeg ikke skal have flere fribilletter lige nu. Jeg har så mange allerede, at jeg skal blive 104 år, hvis jeg skal nå at bruge dem, siger Jørgen Koefoed.

Vi sidder og snakker sammen i de røde sæder inde i biografsalen, lidt tid før han ifølge programmet skal sætte aftenens film på. Salen er stadig meget tom.

– Hvad gør du, hvis der ikke dukker nogen gæster op, spørger jeg ham.

– Jeg sætter også filmen på, hvis der ikke kommer nogen. Så ser jeg den alligevel. Det er dejligt at sidde, og se filmen alene. Man har salen for sig selv, skal ikke til at rydde en hel masse op bagefter, og der er ikke al den lyd af sodavand og popcorngnasken. Det er det bedste. Men det er det ikke for biografen, siger Jørgen Koefoed.

Coronalukningen har nemlig kostet biografen dyrt.

– Vi er 70.000 kroner nede, lyder det fra Tonny Nybirk.

– Vi har et stærkt, trofast publikum, men som det ser ud nu, når vi ikke at hente underskuddet ind i år, siger han.

Biografen har sæder nok til 135 gæster, men kan kun fylde salen halvt, eftersom der skal være et sæde mellem hver biografgæst. Og til en billetpris på 85 kroner per næse skal der altså rigtig mange halvfyldte sale til, før det løber op i 70.000 kroner.

Træt af at glo tv

Jørgen Koefoed rejser sig, og gør mine til at gå i operatørrummet for at sætte "En helt almindelig familie" på, da der pludselig dukker to gæster op. Jørgen kommer altså alligevel til at dele salen med andre. Annie Bengtson og Ellis Bech, der bor lige over for biografen i Brøddegade, har valgt at bruge denne 2. pinsedags aften i den mørke sal.

– Det er dejligt, at biografen åbner igen. Vi bruger den tit, siger Ellis Bech.

Hun fortæller, at hun er træt af sidde derhjemme og glo tv. Hun har glædet sig til at kunne se film i biffen igen. Det samme har Annie Bengtson.

– Det er rart. Forhåbentlig betyder det, at der snart ikke er mere corona, siger hun.

De to kvinder indfinder sig i salen, og yderligere fire gæster kommer op ad trappen. Seks gæster har altså fundet vej til biografens store genåbning. Det er Hans-Erik Holm Pedersen godt tilfreds med. Det er ham, der sammen med Anne Marie Koudal står for café og billetsalg i aften.

– Det er dejligt, at der kommer nogen. Så er vi i gang igen. Det kan man gå og glæde sig over, når man kommer hjem, siger han.

– Så længe der er kunder i biografen, så er vi optimister, siger Hans-Erik Holm Pedersen.

Scala Gudhjem har åbent hver dag fra 18:30. Aftenens film afspilles klokken 19:15. I denne uge går den danske film "En helt almindelig familie" af instruktøen Malou Reymann. Fra torsdag og frem til næste onsdag er det filmen "Krudttønden" af instruktøren Ole Christian Madsen med blandt andre Nicolaj Coster-Waldau og Lars Brygmann i hovedrollerne, der er på plakaten. En biografbillet i Scala Gudhjem koster 85 kroner.