Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er død

Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er død
Jørgen Haugen Sørensen (tv) sammen med Bornholms Kunstmuseums tidligere direktør Lars Kærulff Møller, da billedhuggeren i 2014 overdrog omkring 300 af sine værker til det bornholmske museum. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DØDSFALD | BORNHOLM | ABONNENT | 19. NOV 2021 • 11:30
Holger Larsen
Journalist
DØDSFALD | BORNHOLM | ABONNENT
19. NOV 2021 • 11:30

Kunstneren, der forærede en stor del af sit livsværk til Bornholms Kunstmuseum, er død, 87 år.

Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er død, 87 år gammel. Han sov torsdag stille ind i den italienske by Pietrasanta i Toscana, hvor han boede i mange år.

Det oplyser tidligere direktør for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller, på vegne af familien til Ritzau.

Det er ingen tilfældighed, at det er Kærulf Møller, der kommer med oplysningen. Jørgen Haugen Sørensen havde nemlig en stor tilknytning til Bornholms Kunstmuseum og Bornholm i det hele taget.

Jørgen Haugen Sørensens mor var bornholmer. Han var som barn, sammen med sin bror, meget hos bedsteforældrene i Rønne i 1940’erne. Senere kom han til Bornholm for at arbejde som kunstner, blandt andet i 1960’erne på Rabækkeværket i Rønne.

Jørgen Haugen Sørensen var kun 15 år, da han kom i lære som keramiker og som 19-årig debuterede som autodidakt billedhugger på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1953. Siden da har han været kendt som en aktiv og betydningsfuld dansk kunster. Han er repræsenteret på udstillinger i Europa og USA og i samlinger på utallige danske og udenlandske museer.

Stor donation til Bornholm

Den nære tilknytning til Bornholm bevarede han igennem hele livet. Det kom særligt til udtryk, da den verdenskendte billedhugger i 2014 i forbindelse med sin 80 års fødselsdag forærede Bornholms Kunstmuseum omkring 300 af sine skulpturer:

– Han er et ordentligt menneske, og at han har særlige relationer til Bornholm, som har betydet meget for ham. Han er også glad for museet, som har interesseret sig for hans ting og også tidligere har erhvervet nogle af hans værker, sagde Lars Kærulf Møller dengang om billedhuggerens bevæggrunde for den store donation.

– Han er vel det 20. århundredes Thorvaldsen, sagde Lars Kærulf Møller dengang med reference til billedhuggeren, som har lagt navn til Thorvaldsens Museum i København.

– Både nationalt og internationalt hører han til i den absolutte top. Han er lige så kendt i udlandet som her, tilføjede museumsdirektøren.

Groteske figurer

Jørgen Haugen Sørensen arbejdede gennem sine mange aktive årtier med en lang række materialer, men er bedst kendt for sine skulpturer i ler.

Jørgen Haugen Sørensen har lavet en stribe kendte værker, der er kendetegnet for deres store og bastante stil. Han arbejdede siden flytningen til Italien meget med aparte motiver som groteske menneskefigurer med svinehoveder, som også kan ses på Bornholms Kunstmuseum. I et interview med Bornholms Tidende i 2015 henviste billedhuggeren til værket "Et selvbestaltet mirakel venter på et nyt":

– Det er en, der ligger og vælter sig i sin succes, imens han venter på, at noget nyt skal ske. Med den gris er det jo skægt, for den er gået hen og blevet meget populær. Folk lader sig fotografere op af den. Så nu bliver små børn altså fotograferet af deres forældre, imens de står og holder den på kønnet.

Livets skyggesider

Jørgen Haugen Sørensen blev foreholdt, at stort set alle hans værker handler om livets skyggesider:

– På en måde kommer jeg af med nogle ting, når jeg arbejder. Men jeg kan altså godt lide at leve, og jeg synes, det er sjovt at udtrykke mig. Altså, selv i KZ-lejr må man grine. Vi overlever jo ved hjælp af ironi – og selvironi ikke mindst. At vi kan vende og dreje ting på hovedet, er vores måde at overleve på, sagde Jørgen Haugen Sørensen.

Jørgen Haugen Sørensen, der var aktiv til det sidste, efterlader sig sin hustru, Eli Benveniste og fire børn.